Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η πιο γερασμένη χώρα το 2080 [χάρτης, γράφημα]

Η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αρκετών ευρωπαϊκών χωρών επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της Ευρώπης ως... Γηραιάς Ηπείρου

Οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και λαθρομεταναστών είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ευρώπης, τόσο σε επίπεδο πληθυσμού όσο και σε επίπεδο συνηθειών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat έως το 2080 η Γερμανία θα έχει δεχθεί στα εδάφη της περί των 9,5 εκατ. μεταναστών. Όμως και παρά αυτή τη ροή, δεν πρόκειται να καταστεί η πλέον πολυπληθής χώρα της Ευρώπης, καθώς αυτός ο «ρόλος» θα ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πληθυσμός της Βρετανίας έως το 2080 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 85 εκατ., ενώ αντίθετα αυτός της Γερμανίας αναμένεται ότι θα έχει υποχωρήσει στα 65 εκατ. από 80 εκατ. που είναι σήμερα.


Όμως στις χώρες που θα «δουν» τον πληθυσμό τους να μειώνεται – πάντα έως το 2080 – συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της Eurostat (στα οποία, πάντως, δεν έχουν προστεθεί οι αυξανόμενες εισροές προσφύγων και λαθρομεταναστών των τελευταίων μηνών) Ελλάδα, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Λετονία θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξης του 37%, σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η μείωση του πληθυσμού αποδίδεται σε έναν βασικό παράγοντα: τη γήρανση. Η Ευρώπη γερνάει, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό της ως «Γηραιά Ήπειρος», όπως αναφέρει έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Τα εννέα από τα δέκα κράτη που μεγάλο μέρος του πληθυσμού ήταν άνω των 60 ή ακόμη και των 80 ετών το 2010, βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνει η Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου