Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

75η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΗΡΩΩΝ ΑΦΑΝΩΝ

Σήμερα κλείνουν 75 χρόνια από τότε που αξιωματικοί άνδρες του 9ου Συντάγματος Πεζικού έφθασαν συγκροτημένα στο στρατόπεδο της Καλαμάτας όπου δόθηκε η εντολή “τους ζυγούς λύσατε”.
Το Σύνταγμα στις 12 Απριλίου 1941 βρισκόταν εγκατεστημένο στην Κλεισούρα. Το βράδυ της 20ης Απριλίου έγινε γνωστό ότι υπεγράφη η συνθηκολόγηση αλλά το μέτωπο με τους Ιταλούς ήταν ανοιχτό. 
Στις 22 Απριλίου οι δυνάμεις του 9ου Συντάγματος απέκρουσαν επίθεση των Ιταλών και τι άλλες που ακολούθησαν, προστατεύοντας και άλλες στρατιωτικές μονάδες από την αιχμαλωσία. Στο δρόμο της υποχώρησης έγινε γνωστό ότι μέχρι τις 5 το πρωί της 24ης Απριλίου θα έπρεπε να έχει περάσει το 20ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλπάκι-Γιάννενα γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αιχμαλωτιζόταν από τους Ιταλούς με βάση το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. 
Οι άνδρες του κατάφεραν παρά την κούραση οδοιπορώντας για ώρες, να περάσουν το όριο και στις 25 Απριλίου στα Γιάννενα η παράδοση των όπλων στους Γερμανούς, ενώ προηγουμένως είχαν καταστρέψει το αρχείο και τη σημαία για να μην τα παραδώσουν. Με τα πόδια στη συνέχεια αξιωματικοί και στρατιώτες έφθασαν στις 9 Μαΐου στην Πάτρα και από εκεί με το τρένο στις 11 Μαΐου στην Καλαμάτα. Κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο όπου μίλησε για λίγο ο Διοικητής του Βεν. Κετσέας και στη συνέχεια διαλύθηκαν.                                                    

Σημαιοφόρος ήταν ο πατέρας μου λοχίας Γεώργιος Σταθουλόπουλος του Σταύρου. "Κάψε τη σημαία!", τον διέταξε ο διοικητής. Χρειάστηκε 3 φορές να του επαναλάβει την διαταγή μέχρι να υπακούσει.
Επέστρεψε γεμάτος ψείρες. Οι αδερφές του, που πήραν να απολυμάνουν τη στολή, βρήκαν στην τσέπη της χλαίνης ένα κομμάτι από την φούντα της σημαίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού.
Πέθανε πρόωρα, το 1954, χωρίς ποτέ να ξαναμιλήσει για αυτό το "τραύμα"
Stavros Stathoulopoulos
Hamburg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου