Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

''Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη''

Mέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου η πολυθεματική έκθεση του Κώστα Φωτιάδη στο μετρό του Συντάγματος. 
Στηρίζει την προσπάθεια έκδοσης των 14 τόμων του από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Στρατηγός Φράγκος
Ξεκίνησε την Τρίτη 17 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την  Κυριακή 22 Μαΐου  η πολυθεματική έκθεση «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», του ελλογιμωτάτου πανεπιστημιακού δασκάλου κ. Κώστα  Φωτιάδη. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά στον σταθμό του Μετρό της πλατείας Συντάγματος από τις 9:00 π.μ. έως τις 9:30 μ.μ.  και  περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, εικαστικούς πίνακες, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη γενοκτονία που υπέστη.
Ξεκινώντας από το Γενί Τζαμί της 
Θεσσαλονίκης το 2005 έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες.Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353.000 θύματα. 
Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας.Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της Ποντιακής γενοκτονίας, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το Μάιο του ίδιου χρόνου, τη Σουηδία, την Αρμενία και πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ.
Στην έκθεση φιλοξενούνται τα βιβλία του καθηγητή Ιστορίας, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να ξεφυλλίσουν, ενώ έχουν την ευκαιρία να δουν και πίνακες ζωγραφικής που αφορούν στιγμές από την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. 
Στην έκθεση βρέθηκε και ο Στρατηγός ε.α, πρώην αρχηγός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ κ. Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής: « Στηρίζω ανεπιφύλακτα την έκδοση  των  14 τόμων του έργου του αγαπητού μου συνεργάτη κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη και την επιτομή του έργου, που σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, έπρεπε να μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και να σταλεί στα κοινοβούλια των χωρών όλου του κόσμου,, για να μάθουν όλοι οι λαοί τα εγκλήματα της γενοκτονίας των Τούρκων σε βάρος του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.  
Δυστυχώς η ευθυνοφοβία των αρμοδίων και η προσπάθεια τους να μην… δυσαρεστήσουν τους τούρκους, φτάνει μέχρι αυτού του σημείου, είκοσι και πλέον χρόνια μετά την απόφαση, να μην έχει γίνει τίποτε, μην τυχόν και δυσαρεστήσουμε τον νέο «Σουλτάνο», τον Ερντογάν». 
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Κώστα Φωτιάδη και τον Στρατηγό Φράγκο. Ελπίζουμε ότι αυτή η Βουλή με πρωτοβουλία των δυο ποντίων κυβερνητικών βουλευτών της Ημαθίας, της κας Καρασαρλίδου και του κ. Ουρσουζίδη, θα αναλάβει, ως οφείλει τις υποχρεώσεις της και θα σταματήσει να είναι ουραγός των δυτικών μας…συμμάχων, που δεν επιτρέπουν την έκδοση ενός συγγράμματος-καταπέλτη για την γενοκτονία εις βάρος των Ρωμιών, που επιτέλεσαν οι  Τούρκοι, με την βοήθεια των δυτικών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου