Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Deutsche Bank: Και νέο χτύπημα από τους Αμερικανούς

Πηγή  MoneyReport.gr 
Στο ξεκίνημα της χρονιάς οι αγορές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις καθώς μεταξύ άλλων, υπήρξαν φόβοι για άσχημες εξελίξεις στο γερμανικό τραπεζικό κολοσσό. Ως μέτρο σύγκρισης, η DB είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Lehman Brothers και με ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αφού τα derivatives που έχει στα βιβλία της αγγίζουν τα $62 τρισ. όταν της Lehman δεν ξεπερνούσαν τα $500 δισ. Εκτός των άλλων, η DB για το 2015 κατέγραψε ζημιές ύψους €6,8 δισ. ενώ δέχεται και ισχυρή κριτική για τις αμοιβές των στελεχών της.
Η Moody’s έχει υποβαθμίσει τη DB σε Junk, ενώ η τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα σκανδάλων τα οποία αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Τελευταίο πλήγμα ήταν το πρόστιμο ύψους €450 εκατ. για παράνομες συναλλαγές σε εμπορεύματα. Και τώρα έρχεται να προστεθεί και κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο, διεξάγει έρευνα για τις θέσεις της DB στην αγορά ενυπόθηκων δανείων μετά την κρίση του 2008.

Φαίνεται ότι η Αμερική επιθυμεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και για το λόγο αυτό δε διστάζει να «χτυπήσει» τη DB την ώρα που αυτή παραμένει πεσμένη στο έδαφος.
Η SEC έχει υποψίες ότι η DB έχει υποπέσει σε ένα ακόμα σκάνδαλο. Κατηγορεί τη DB ότι έχει χειραγωγήσει τις τιμές ενυπόθηκων δανείων και τα έχει αποτιμήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές, την περίοδο από το 2013 και ύστερα.
Το που θα καταλήξει αυτή η διαδικασία είναι άγνωστο. Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι η Αμερική έχει σκοπό να διαλύσει την τράπεζα η οποία αποτελεί την επιτομή των σκανδάλων και της διαφθοράς. Το παρακάτω γράφημα μας δείχνει ότι η DB ακολουθεί σταθερά την πορεία χρεοκοπίας της Lehman Brothers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου