Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Τζαμί για ένα μήνα η Αγία Σοφία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το εν λόγω πρόγραμμα θα προβάλλεται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet στις 2.00 τα ξημερώματα, στο πλαίσιο του «sahur» (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας) καθ' όλη τη διάρκεια της ιερής γιορτής των μουσουλμάνων, δηλ. από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.
Η εκπομπή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Sabah θα περιλαμβάνει προσευχές, αναγνώσεις του Κορανίου αλλά και συζητήσεις με θέμα «την αδελφότητα στο Ισλάμ, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία».  Σε αυτό θα παρευρίσκονται κάθε μέρα διαφορετικοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών και ιμάμηδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή «πρόκληση» για την ορθοδοξία έρχεται στον απόηχο μίαςμεγάλης συγκέντρωσης φανατικών μουσουλμάνων που έλαβε χώρα έξω από τον ιστορικό ναό, την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα.
Χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη διαβάζοντας στίχους του Κορανίου και ζητώντας να μπορούν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. «Ας σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία», φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων  Dogan.
«Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να μας επιτραπεί η προσευχή μέσα στο τέμενος της Αγίας Σοφίας», είπε ο Σαλίγ Τουρχάν, πρόεδρος της οργάνωσης νέων Ανατολία που διοργάνωσε την διαδήλωση.
Το αίτημα αυτών των θρησκευτικών οργανώσεων φαίνεται πως υποστηρίζουν και κάποιοι πολιτικοί στην Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωση που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΑΚΡ, Σαμίλ Ταγιάρ, μετά το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Άγκυρα πρέπει (ως... αντίδραση) να ανοίξει την Αγιά Σοφιά για προσκύνημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο twitter, ανέφερε πως «εφόσον οι ΗΠΑ "αγκάλιασαν" το ΡΚΚ και την παράλληλη δομή, η Γερμανία υπέκυψε στο ψέμα της γενοκτονίας, η φιλία έμεινε στο ράφι. Σειρά έχουμε εμείς τώρα: η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει στο προσκύνημα».

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου