Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΟΡΔΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Νικόλαος Λ. Μωραίτης
Ντροπή η σιωπή του Χριστιανικού Κόσμου.
Είναι γεγονός ότι όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί ανατριχιάζουν με την θλυβερή είδηση βόμβα: Ο ιμάμης αναγιγνώσκει το κοράνι μέσα στην Εκκλησία της παγκόσμιας πνευματικής κληρονομιάς, στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μετατρέποντας Τον σε τζαμί. Απίστευτο!! Ημέρα ντροπής και πένθους για τον Χριστιανισμό.
Ποιό συγκεκριμένα, ο ιμάμης μετατρέπει την Αγία σοφία σε τζαμί, που μέσα από αυτόν τον Ναόν πέρασαν όλοι οι Οικουμενικοί Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης. Ποιμένες Ποιμένων, Αρχιερείς Αρχιερέων. Υσάξιοι των Προκατόχων Τους, όπως Γρηγορίου του Θεολόγου, Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Ε!. Περίσεμνοι, νουνεχοίς, περισκεμμένοι, χριστοβίωτοι. ‘Ετσι του χαρακτήρησαν, όσοι Τους γνώρισαν.

Αναντίρρητα, η αγγελία της ισλαμικής τελετής, σαν ημέρα πένθους για την Ορθοδοξία, συγκίνησε και συνέθλιψε βαθύτατα όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Εκεί που συλειτουργούσαν οι μεγάλοι Πατριάρχες μας. Τα στηρίγματα του Ελληνικού Γένους. Οι Υπέρμαχοι και πρωταθλητές των θρησκευτικών ελευθεριών και της Ειρήνης. Εκεί μέσα στην Αγία Σοφία οι Πατριάρχες έφεραν σε αίσιο πέρας το αποστολικό και ποιμαντικό Τους έργο, στα εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο, γιατί πάντοτε είχαν γνώμονα βασικό την παραγγελία του Αποστόλου Παύλου: «την αγάπη».
Είναι γεγονός, ότι ο θρύλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως άρχισε με τον Ιδρυτή του Απόστολου Ανδρέα το 35 μ.χ., και συνεχίζεται με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μέχρι σήμερα, το 2016 μ.χ.! Καμμιά εξουσία επί της Γης κοσμική και εκκλησιαστική, δεν έμεινε χωρίς να καταρρεύσει. Μόνο ο θεσμός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζεται, αδιάκοπα, κάτω από τις πιό αντίξοες συνθήκες. Και όταν στις 29-Μαίου-1453, καταλύθηκε η Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από τους Οθωμανούς Τούρκους, και έπαψε ο Θεσμός της Αυτοκρατορίας, ύστερα από ιστορία 1000 χρόνων, τα ηνία του Γένους ανέλαβε ο Πατριάρχης και λυτρωθήκαμε! Διαφορετικά, θα χανόμασταν σαν Έθνος. Βαρειά η κληρονομιά μας και μεγάλο το εθνικό μας χρέος. Γι’αυτό και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ο συνεχιστής των οραμάτων του Ελληνισμού, χρήζει κάθε συμπαράστασης και υποστήριξης. Αναμφισβήτητα είναι ο Πανάξιος εγέτης του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΫ.
«Σημαίνει κι η Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι. Με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες. Κάθε καμπάνα και παππάς. Κάθε παππάς και διάκος». ‘Ετσι λέγει η λαική και η αλάνθαστη μούσα για την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Έτσι ακριβώς η Αγία Σοφιά σημαίνει που από εκκλησία την έκαναν η τούρκοι τζαμί ή μουσείο. Η θρυλική αυτή Εκκλησιά. Το μεγάλο αυτό εθνικό σύμβολο του Ελληνισμού. Η πηγή του ανεσπέρου Φωτός και του Ελληνικού Γένους.
Ας είναι όμως. Την ημέρα πένθους με την ισλαμική τελετή την εσήμανε γρήγορα το απόρθητο θρυλικό φανάρι, με τους εναπομείνοντες Γέροντες, στα πέρατα της οικουμένης. Στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Αυτό διδάσκει και επιτάσσει η εθνική μας παράδοση: Να το μάθει όλος ο ντουνιάς, ότι η Αγιά Σοφιά αυτό το πνευματικό Πάνθεον βεβηλώθηκε. Το διαλάλησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με την Βασιλεύουσα των Πόλεων, την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, κατά τα ειωθότα, αλλά και με τον απόηχο στ’αυτιά όλων των Ελλήνων: «Πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικό μας θάνε!!»
Συνεπώς, με αυτή την είδηση βόμβα, ταράχθηκαν και πάλι τα νερά του Βοσπόρου και η θάλασσα του Μαρμαρά σάλεψε. Ο Ελλήσποντος ορθώθηκε κι’ αγνάντεψε την Πόλη. Μιά αέναη παράδοση για τους 270 Πατριάρχες μας, από το 35-2016 μ.χ., ανά τους αιώνες των αιώνων, παρά τα 537 χρόνια τουρκικής συνεχιζόμενης κατοχής- αλλά προσωρινός- από την επάρατη εκείνη αποφράδα ημέρα του Ελληνικού Γένους, της 29ης Μαίου 1453. Με το βόσπορο, το Μαρμαρά και τον Ελλήσποντο, θρύνησαν και τα παράλια του Εύξεινου Πόντου και της Μικράς Ασίας, κι όλες οι γωνιές της πάλαι ποτέ διαλαμφάσης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Αναντίρρητα, βαθύς ο πόνος και το πένθος του Ελληνισμού, όπου Γης, για το σημερινό γεγονός, αλλά και μεγάλα τα μηνύματα από το θρυλικό και άγρυπνο Φανάρι, τον φύλακα αυτό της Κιβωτού των τιλμαφεστέρων, ιερωτέρων και ενδοξοτέρων παραδόσεων του Ελληνικού ‘Εθνους. ‘Ενας χώρος εδώ και πάνω από 6 χιλιάδες χρόνια κατευγάζει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της το αθάνατο Ελληνικό Πνεύμα. Από τα οποία τα 2 χιλιάδες χρόνια είναι εμπλουτισμένα με τη δόξα και το μεγαλείο του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού που με τόση υπομονή και καρτερικότητα ο αθάνατος Οικουμενικός Θρόνος, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά. Σ’αυτόν τον ιερό και αμόλυντο χώρο η σημερινή Τουρκία – ποδοπατώντας τον ανάξια και παράνομα – κατασκεύαζει τον δικό της «πολιτισμό», αμαυρώνοντας ήθη, παραδόσεις, έθιμα, αλλά και αυτήν την ιστορία!! Ποτέ άλλοτε κατακτητής επί της Γης δεν το αποτόλμησε αυτό, αλλά σεβάστηκε ό,τι κατέλαβε. Θα έλθει, όμως, καιρός που η Τουρκία θα πληρώσει γι’αυτά της τα «έργα».
Τι πένθος θα λάβουν ακόμη και τα θρυλικά άγια μνήματα της Κωνσταντινουπόλεως, όπου αναπαύεται όλη η χορεία των Πατριαρχών, Αρχιερέων και ελλήνων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου. Εκεί «ένθα ούκ έστι πόνος, ού λύπη, ού στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος», όπως επιγραμματικά λέγει ο Υμνωδός της Εκκλησίας μας, που τόσο πιστά και αφοσιωμένα υπηρέτησαν παιδιόθεν μέχρι τέλους. Καθ’όλα άξιοι!! Ο Τάφος Τους καθοδηγεί, σαν άσβεστη λαμπάδα και τις σημερινές γενιές και αυτές που θα έλθουν, απόλυτα προσηλωμένες στα πεπρωμένα της Ελληνικής Φυλής και των Ελληνοχριστιανικών μας παραδόσεων, αξιών και μεγαλείων.
Αυτά τα γράφουμε σαν ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, στους μεγάλους Αυτούς Εκκλησιαστικούς ‘Ανδρες, που τόσα πολλά πρόσφεραν στο Γένος των Ελλήνων και στην Εκκλησία από τον κατεχόμενο από τους Τούρκους Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.
‘Οπως προκύπτει, ο παγκόσμιος μνημειακός ναός της Αγίας Σοφίας, χτισμένος τον 4ον αιώνα, σαν πρώτος καθολικός καθεδρικός ναός, βεβιλώθηκε από τους ισλαμιστές μετατρέποντάς τον σε τζαμί. Αυτές είναι οι ορδές της Ασίας και του σύγχρονου Αττίλα. Για να επιβεβαιωθεί πολλάκις το λεχθέν στην ιστορία: «Αυτοί είναι οι Τούρκοι».
Συνεπώς, τώρα εναπόκειται σε μας εδώ στους ‘Ελληνες της Ελλάδας και της Υπόλοιπης Διασποράς, να αξιολογήσουμε σωστά και γρήγορα τους πολύτιμους εθνικούς και πνευματικούς καρπούς αυτής της κληρονομιάς, ότι ο σημερινός ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ είναι αντάξιος των προγόνων του, των παρακαταθηκών του, του Βυζαντίου και της βαρειάς Ελληνικής κληρονομιάς. Όσοι ιμάμηδες και να διαβάζουν το κοράνι μέσα στον Ορθόδοξο ναό μας, η Αγία Σοφία θα καθοδηγεί, σαν άσβεστη λαμπάδα και τις σημερινές γενιές και αυτές που θα έλθουν απόλυτα προσηλωμένες στα πεπρωμένα της Ελληνικής Φυλής και των Ελληνοχριστιανικών παραδόσεων, αξιών και μεγαλείων.

Νικόλαος Λ. Μωραίτης
Διεθνείς Σχέσεις, Συγκριτική Πολιτική,
Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ.
Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου