Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Η Ρωσία ξέχασε τους Κούρδους για τα μάτια της Τουρκίας και της Κριμαίας !

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος - Pentapostagma.gr
Όπως είναι φυσικό η Ρωσία στην προσπάθεια της να επιβληθεί και να σταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Ουκρανία, είναι λογικό να θέλει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την συμμαχία της με την Τουρκία καθόσον αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κυριαρχίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 
Με σύμμαχο την Τουρκία αποδυναμώνεται σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή οπότε η Ρωσία θα μπορεί να είναι ήσυχη και εν τω μεταξύ να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Αυτό φαίνεται μάλιστα από τις παραχωρήσεις που κάνει η Ρωσία προς την Τουρκία, με τελευταία να κλείσει τα γραφεία των Κούρδων στη Ρωσία, κάτι μάλιστα που έγινε και στην Τεχεράνη. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν και ασκήσεις προβολής ισχύος στην Κριμαία, κάτι που προβληματίζει έντονα την Δύση, που αντιλαμβάνεται πλέον ότι το παιχνίδι αρχίζει να γέρνει προς την Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που εξακολουθεί να επιβάλλει προς αυτήν, που δεν έχουν τελικά ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο συντηρούν μια ρητορική ότι κάτι κάνουν.

Έτσι, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν στη Ρωσία, Άσο Ταλαμπανί, δήλωσε ότι το πολιτικό  γραφείο των Κούρδων στη Ρωσία, ( στη Μόσχα), έκλεισε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ότι οι εργασίες του θα εκτελούνται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, δηλαδή με το διαδίκτυο και το τηλέφωνο. Ως λόγος για το κλείσιμο του γραφείου παρουσιάζεται η οικονομική κρίση που έχει βυθίσει το Κουρδιστάν. Ωστόσο, πέρα από την πραγματικότητα της κρίσης, η έλλειψη χρημάτων για την διπλωματική εκπροσώπηση των Κούρδων φαίνεται  ότι είναι κάτι περισσότερο από μια δικαιολογία. Με την ίδια δικαιολογία έκλεισε επίσης και το αντίστοιχο γραφείο στο Ιράν, που προφανώς μόνο τυχαίο δεν είναι και στην ουσία η κίνηση αυτή στηρίζει την νεοσύστατη συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας- Ιράν.

Από την άλλη νέες ασκήσεις διοικητικής μέριμνας αυτή τη φορά, πραγματοποιούν στην Κριμαία ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ παραμένει η συμφωνία του Ιουνίου να επεκταθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους. Οι κυρώσεις αφορούν στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και άλλοι Σοσιαλδημοκράτες, βλέποντας τα αδιέξοδα και την διαμορφούμενη υπεροχή της Ρωσίας, έχουν υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία αν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

Θεωρούμε ότι τελικά η Ρωσία, που εκτιμά και απόλυτα σωστά, την κυριαρχία στην Κριμαία αλλά και την αναστολή επέκτασης της ασφυκτικής πίεσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της, πρωταρχικής προτεραιότητας για την ασφάλεια της, θα συνεχίσει όσο η συγκυρία την ευνοεί την ίδια πολιτική απέναντι στην Τουρκία, προσπαθώντας να την εκμεταλλευτεί στρατηγικά όσο περισσότερο γίνεται. Σε αυτή την πολιτική προς το παρών δεν χωράνε οι Κούρδοι, που ίσως φαίνεται να χάνουν σημαντικούς συμμάχους στον δίκαιο αγώνα τους για μια σταθερή πατρίδα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου