Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, ο συνδικαλισμός και οι κίνδυνοι από τον κομματισμό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Των οικιών υμών εμπιμπραμένων υμείς άδετε - ΑΙΣΩΠΟΣ 
Είκοσι επτά (27) φερέλπιδες πατριώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχούντες από τις κυκλοφορούσες φήμες και τα σχετικά δημοσιεύματα ότι η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ε.Δ. παρουσιάζει μεγάλες αδυναμίες οφειλόμενες στην εγκατάλειψή τους από την πολιτεία, έκαναν συστηματική έρευνα του προβλήματος και διαπίστωσαν ότι, όντως, η κατάσταση είναι ακόμη σοβαρότερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν γιατί η θεωρούμενη ως απειλή έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις λόγω του καλπασμού των εξοπλισμών της.
Κατέληξαν, τελικά, οι σώφρονες αυτοί εθνοπατέρες στο συμπέρασμα, ότι η πτώση της αποτρεπτικής ισχύος οφείλεται στην απουσία συνδικαλισμού στο στράτευμα!
Εσπευσαν, λοιπόν, να καταθέσουν τροπολογία στο συζητούμενο στη Βουλή σχ. νόμου για το εκλογικό σύστημα με το οποίο ζητούν από τον υπουργό Αμυνας να προβεί στα δέοντα ώστε να υλοποιηθεί, το ταχύτερο, η πρότασή τους για τη σύσταση συνδικαλιστικών οργάνων στις Ε.Δ.

Δεν είμαι συνταγματολόγος, αλλά γνωρίζω καλά ότι τροπολογίες ή προσθήκες άσχετες προς το περιεχόμενο συζητούμενου νομοσχεδίου απορρίπτονται ασυζητητί (Αρθρο 74 παρ. 5).
Αμέσως υπέθεσα ότι ο ΥΕΘΑ, κ. Π. Καμμένος, άριστος γνώστης στα των Ε.Δ, θα εύρισκε επιχείρημα για ν’ απορρίψει την τροπολογία. Δήλωσε ότι την αποδέχεται ασμένως! Θα έπρεπε, τουλάχιστον, να ζητήσει πίστωση χρόνου για απάντηση, ώστε να συνεννοηθεί με τα επιτελεία. Να ζητήσει τη γνώμη τους. Οπως γνωρίζω κάλλιστα, ούτε καν τα ενημέρωσε!
Την 21-07-16, κατά την τελική συζήτηση του νόμου, προ της ψηφοφορίας, ανέφερε επί λέξει: Στο σχέδιο νόμου αυτό λάβαμε υπόψη τις προτάσεις των επιτελείων. Ουδέν ανακριβέστερον ή ψευδέστερον, θα έλεγα. Πρόσθεσε δε και κάτι άλλο ο κ. υπουργός, που τον εκθέτει περισσότερο: και στην αστυνομία και το λιμενικό λειτουργεί ο συνδικαλισμός χωρίς προβλήματα.
Οφειλε όμως να γνωρίζει ότι άλλο αστυνομία και λιμενικό και άλλο Ε.Δ. Οι αστυνομικοί θεωρούνται υπάλληλοι, οι δε λιμενικοί έχουν διττή ιδιότητα υπαλλήλου και στρατιωτικού. Θα ήταν περιττό να προσθέσω ότι τα στελέχη στις μεν Ε.Δ. είναι συμπολεμιστές, ενώ στην αστυνομία συνάδελφοι.
Η φύση της αποστολής των Ε.Δ επιβάλλει στα στελέχη ομοψυχία, σύμπνοια, ενότητα, πειθαρχία, που να μένουν απρόσβλητες. Αν υπεισέλθει ο συνδικαλισμός, που είναι, καθαρά, νόμιμη εισαγωγή του κομματισμού στο στράτευμα, τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Με τον συνδικαλισμό, απλώς μεταφέρονται επισήμως πλέον οι διαβόητες κλαδικές στο στράτευμα. Πρέπει να τους διαθέτουν και γραφείο και να απολάβουν ιδιαιτέρων προνομίων.
Ο άκρατος συνδικαλισμός, ο Στρατός Κατοχής, όπως, ευφυώς, ονόμασε τους συνδικαλιστές ο κ. Γιάννης Μαρίνος, διέλυσε ήδη τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες. Εχει σειρά ο στρατός; Οταν ο συνδικαλισμός δρασκελίσει επίσημα την πύλη των στρατοπέδων, η πειθαρχία θα δραπετεύσει από τις μάντρες. Η ιεραρχία θα δοκιμάζεται αφού σε κάθε μονάδα θα υπάρχουν διάφορες συνδικαλιστικές τάσεις που πίσω τους θα βρίσκονται τα κόμματα. Σε γενομένη προ 10ετίας σφυγμομέτρηση στο σώμα των αξιωματικών από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο του χώρου κ. Μάνο Ηλιάδη (εφημερίδα «Kόσμος του Επενδυτή») ο συνδικαλισμός στον στρατό έλαβε 91% αρνητικές ψήφους.

Το 9% εξέφρασε… συμπάθεια υπό όρους.

Η κίνηση από το σύνολο των αξιωματικών κρίνεται διαλυτική της συνοχής και της θεσμικής (βάσει των κειμένων νόμων) λειτουργίας του στρατεύματος, η οποία θα έλθει οπωσδήποτε σε αντίθεση με πάγιες διαδικασίες, παραδοσιακές αξίες που αποτελούν τη βάση του στρατεύματος και την ίδια την Ιεραρχία. Ο συνδικαλισμός θα διευκολύνει τον έλεγχο του στρατεύματος από τα κόμματα. Η ηγεσία των Ε.Δ. αφού αγνοήθηκε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που την αφορά, καλό θα είναι να αγνοήσει κι αυτή το τερατούργημα Καμμένου.
Πρόκειται ομολογουμένως για μια προσφορά του κ. Π. Καμμένου στο στράτευμα, προστιθέμενη σε τόσες άλλες. Για να είμαι δίκαιος όμως, δεν είναι πρώτη φορά που οι κύριοι υπουργοί γράφουν σε πολύ σοβαρά θέματα τους αρχηγούς των επιτελείων στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

• Το 2009, ένα μήνα προ των εκλογών, ο τότε ΥΕΘΑ, κ. Ε. Μεϊμαράκης, μείωσε τη θητεία κατά ένα τρίμηνο για ψηφοθηρικούς λόγους, χωρίς να ρωτήσει την ηγεσία για τις οδυνηρές επιπτώσεις. Εκτοτε οι μονάδες είναι ανάπηρες!

• Το 2010 ο κ. Ε. Βενιζέλος ανέθεσε τη σύνταξη νόμου περί στρατιωτικών προμηθειών σε ένα δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκης χωρίς καν να λάβει υπόψη τη γνώμη των επιτελείων, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική ακόμη η αγορά μιας… βίδας.
Ο ίδιος απέρριψε «καισαρικά» τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Απάτσι, καταδικάζοντας ένα υπερσύγχρονο όπλο σε απαξίωση.


*Ο Κων/νος Φράγκος είναι υπ/γος ε.α., αμυντικός αναλυτής – DEA Πανεπιστημίου PARIS I στα θέματα Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου