Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ένα νέο ανατολίτικο παζάρι

Του ΑΝΤΩΝΗ Π.ΑΡΓΥΡΟΥ
Στις  μέρες που ζούμε ,η αβεβαιότητα έχει  γίνει  η μοναδική βεβαιότητα και η γεωπολιτική αρρυθμία κυριεύει την περιοχή μας την Ευρώπη  και τον Κόσμο ολόκληρο. Όλοι οι ρεαλιστικά σκεπτόμενοι παράγοντες αναγνώριζαν μέχρι χθες ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απάντηση στο δράμα της Συρίας και στο πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους, παρά μόνον πολιτική λύση με τη συνδρομή της Ρωσίας και του Ιράν.
Η κρίση μαίνεται και εντείνεται σ’ όλα τα μέτωπα και  ο τρομοκρατικός ζόφος εγκαταστάθηκε πλέον στο κέντρο της Ευρώπης, με τις πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες σε Ευρωπαϊκές Χώρες . Ο τρόμος εχει κυριεύσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Με εξαίρεση την Τυνησία, ο απολογισμός της «Αραβικής Άνοιξης» είναι απολύτως εφιαλτικός. Αίγυπτος και Μπαχρέιν (στη δεύτερη περίπτωση, μετά την εισβολή τεθωρακισμένων της Σαουδικής Αραβίας, που συνέτριψε την εξέγερση) οπισθοδρόμησαν σε μια χειρότερη κατάσταση πραγμάτων. Λιβύη και Υεμένη αποτελούν πλέον κράτη-φαντάσματα, κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη . Όσο για τη Συρία, βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης, ύστερα από πέντε χρόνια τρομερού εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει πάνω από 250.000 νεκρούς, 4 εκατομμύρια. πρόσφυγες και 7.500.000 εκτοπισμένους, σε συνολικό πληθυσμό 23 εκατομμύρια, μια Χώρα χωρίς Λαό.

Ταυτόχρονα στην Τουρκία μετά το «οπερετικό» αλλά και πολύνεκρο πραξικόπημα, η νέα  κατάσταση που δημιουργείται είναι ένα «νεοσουλτανικό» κράτος που διώκει το φρόνημα και περιφρονεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών του και που μαγεύεται πλέον με την ιδέα νέων ευκαιριακών συμμαχιών με τους ακόμη ως χθες «άσπονδους» εχθρούς του και με προφανή στόχο  να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού Κράτους ,στο μαλακό του υπογάστριο που μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει την απαρχή της αυτοδιάλυσης της Τουρκίας. Ο παντοδύναμος Ερντογάν έχει κλείσει περισσότερες από 130 εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εκδοτικούς οίκους και πρακτορεία ειδήσεων. Έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος 100 περίπου δημοσιογράφων και έχει ήδη συλλάβει περισσότερους από 40. Και βέβαια, έχουμε τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεων στρατιωτικών, αστυνομικών, πρακτόρων της μυστικής υπηρεσίας, δικαστικών, ακόμα και πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. ’Εντυπωσιακές ανατροπές στις μέχρι σήμερα γεωπολιτικές ισορροπίες στην ανατολική περιφέρεια της Ελλάδας, που καταδεικνύουν την επικινδυνότητα και το ασταθές του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και για την χώρα μας, συντελούνται ταυτόχρονα αυτή την στιγμή.
Με μία δήλωση που πριν από ένα μήνα μόλις θα φάνταζε ως "κακό ανέκδοτο", ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μ.Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι "Η βάση του Ιντσιρλίκ είναι στη διάθεση της Ρωσίας αν το ζητήσει επίσημα"! (ανεπίσημα έχουν γίνει οι επαφές, όπως δημοσιογραφικά μεταδίδεται) ενώ η Τουρκική κυβέρνηση έχει αναρτήσει επιγραφή στην είσοδο της βάσης με την οποία καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ "Να σεβαστεί την επιθυμία του τουρκικού λαού"! Η Τουρκία πλέον στρέφεται ανοιχτά κατά των ΗΠΑ, ενώ φαίνεται ότι ο σημερινός στόχος της Ρωσίας, μέσω Τουρκίας είναι η ανατροπή του  αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ !
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Mikhail Bogdanov, είπε ότι Ιράν, Τουρκία και Ρωσία "έχουν ξεκινήσει συζητήσεις δημιουργίας συνασπισμού κρατών!
"Οι τρεις χώρες που προανέφερα θα σχηματίσουν συνασπιμό με στόχο την επίλυση του πολέμου στην Συρία" !
Ένα νέο «ανατολίτικο παζάρι» διεξάγεται στην περιοχή όπου  η Τουρκία ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα εκβιάζοντας,απειλώντας και επιδειοκνυας πάσει δυνάμει να ανατρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους.Μια αιφνιδιαστική εξέλιξη που δείχνει μια "Μεγάλη Ευρασία" είχαμε πριν λίγο καθώς η Ρωσία απέκτησε αεροπορική βάση στο Ιράν, η Κίνα ανακοίνωσε την επίσημη εμπλοκή της στη Συρία και η Τουρκία φέρεται ότι δέχεται να κλείσει τα σύνορα και να ακολουθήσει τη γεωπολιτική στροφή προς Μόσχα(;).
Την ιδία ώρα η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το BREXIT παραμένει εντελώς άβουλη και αδύνατη να παρακολουθήσει την νέα συνταρακτική πραγματικότητα που μπορεί να φέρει ακόμη και μια νέα «Γιάλτα», ενώ η από το τέλος του β’ Παγκοσμίου Πολέμου κυρίαρχη δύναμη στη περιοχή οι ΗΠΑ, φαίνεται εύλογα  να αγωνιούν μπροστά στον εφιάλτη που άνοιξε η νέα πραγματικότητα ,ο οποίος επιτείνεται από την αβεβαιότητα της προεδρικής εκλογής του Νοεμβρίου.
Είναι προφανές ότι κάποιοι θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο, να μας εμπλέξουν στις δικές τους περιπέτειες και στα «ανατολίτικα παζάρια» και  καλό θα ήταν να επαγρυπνούμε και κατά την ταπεινή μου γνώμη να απέχουμε .Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβιάσουμε τον νομικό μας πολιτισμό παραδίδοντας τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Υπάρχουν προφανείς  κίνδυνοι για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ενδεχόμενο στην ατζέντα του Ερντογάν τώρα που τα έχει «σηκώσει όλα στον αέρα» στην προσπάθεια να διαμορφώσει μια Τουρκία «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του, αποτελεί τον προβληματισμό άρθρου που δημοσιεύει ο ιστοχώρος Euractiv, σε άρθρο γνώμης του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη  Άρθουρ Χιουζ…αλήθεια ποοιος ξέρει ποια θα είναι η συνεχεια;
Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε  ότι στην ευρύτερη περιοχή μας  ότι γίνεται σύγκρουση μεγάλων με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία  και η παροιμία λέγει:
 «Διότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, ιδίως όταν τα τελευταία επιμένουν να παραμένουν στον βάλτο. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου