Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Σε «διατεταγμένη» υπηρεσία κατά της Ελλάδας τα δυο κρατικά γερμανικά κανάλια

m.tvxs.gr
Μόνο αντικειμενική δεν ήταν η παρουσίαση της ελληνικής κρίσης και των γεγονότων που συνέβαιναν στην Ελλάδα το 2015 από τα κρατικά γερμανικά δίκτυα ARD και ΖDF. 
Αυτό υποστηρίζει έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Otto - Brenner με τίτλο «Προκαλέστε τους Έλληνες» που διενέργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ. 
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν η ειδησεογραφική κάλυψη της ελληνικής κρίσης του 2015 δεν ήταν εμπεριστατωμένη και χαρακτηριζόταν από προσωπικές αξιολογήσεις των δημοσιογράφων των δύο δικτύων. 

Το γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) το οποίο έχει ασχοληθεί επισταμένως με την Ελλάδα και έκανε μάλιστα ανάλογη έρευνα για τον γερμανικό Τύπο την περασμένη άνοιξη, δημοσίευσε σήμερα τα νέα στοιχεία της έρευνας
.
Ο Κιμ Οττο, επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας και οι ειδικοί επιστήμονες Αντρέας Κέλερ και Κριστίν Μπάαρς επικρίνουν δριμύτατα το ARD και το ΖDF σε πολλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι η ειδησεογραφία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν ισορροπημένη, ήταν ελάχιστα εμπεριστατωμένη και οι δημοσιογράφοι ενσωμάτωναν δικές τους αξιολογήσεις. 

Επίσης, δίνονταν σπάνια ο λόγος στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με άλλους εμπλεκόμενους παρότι επικρινόταν συχνά. 

Κατά την επιλογή αυθεντικών απόψεων και συνεντευξιαζομένων θα έπρεπε να υπάρχει ισορροπία και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι πλευρές. «Αυτές οι απαιτήσεις ποιότητας εκπληρώνονταν μόνο μερικώς» κατά τον καθηγητή Κιμ Οττο.

Μόνο στο 10% των ειδήσεων για την ελληνική κρίση παρουσιαζόταν η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διπλάσιες ήταν οι φορές που παρουσιαζόταν η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης. 

Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι επέκριναν 10 φορές συχνότερα την ελληνική κυβέρνηση. Αρνητικά κρίθηκε η γερμανική μόνο δύο φορές. 

Γινόταν μόνο λόγος για μεταρρυθμίσεις χωρίς να αναφέρονται ποιές. Από τις 139 αναφέρθηκαν 53 από το ARD και 40 από το ZDF. 

Αντίθετα τα κανάλια επικεντρώνονταν στο Grexit ως σύμβολο τρόμου και χάους και με τον τρόπο αυτό το θέμα έγινε έκφραση ενός αρνητισμού.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είχε κριτική στάση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάλυπταν το θέμα και ένιωθαν ότι δεν ενημερώνονται σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου