Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τί κρύβεται πίσω από το «ναυάγιο» της Deutsche Bank

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:  FORTUNEGREECE.COM - Τζέφρι Σμιθ
Όπως ίσως θα έχετε ήδη ακούσει, η Deutsche Bank – η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας και σύμβολο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος – βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να της επιβάλλει ένα πρόστιμο 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου, για την πώληση προβληματικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων λίγο πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Επιπλέον, η Deutsche και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν αρνητικά επιτόκια, τα οποία συμπιέζουν τα κέρδη.
Συνολικά, εκφράζονται φόβοι ότι η τράπεζα ίσως θα πρέπει να βοηθηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση, ή αλλιώς θα χρεοκοπήσει. Μέχρι τώρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάσωση της Deutsche Bank.
Ιδού τέσσερις λόγοι για τους οποίους η κρίση της Deutsche Bank μας αφορά όλους:

1. Η Deutsche είναι διασυνδεδεμένη με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Αυτό που καθιστά μια τράπεζα κίνδυνο για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ο βαθμός στον οποίο είναι διασυνδεδεμένη με άλλους θεσμούς, δηλαδή η δυνατότητά της να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας της. Βάσει αυτού του κριτηρίου, η Deutsche είναι εξαιρετικά σημαντική. Και γι’ αυτό και θεωρώ απίθανο η γερμανική κυβέρνηση να την αφήσει να καταρρεύσει.

2. Η Deutsche έχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο παραγώγων

Η Deutsche έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο παραγώγων – δηλαδή χρηματοπιστωτικών συμβολαίων βασισμένων στην αξία άλλων στοιχείων ενεργητικού – στον κόσμο. Η αξία του είχε αγγίξει τα 75 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου 20 φορές το γερμανικό ΑΕΠ, αλλά μειώθηκε στα 46 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 12% της συνολικής αξίας των παραγώγων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων.

3. Η Deutsche Bank δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί από τη Deutsche να έχει αρκετό κεφάλαιο για να καλύψει μια πιθανή απώλεια, που να ανέρχεται σε 10,25% των στοιχείων ενεργητικού της. Και το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 12,5% μέχρι το 2019. Μέχρι τώρα, η πρόβλεψη της Deutsche ήταν για πρόστιμο 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι οποιαδήποτε τελική διευθέτηση που θα ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να την αναγκάσει να συγκεντρώσει περισσότερο κεφάλαιο, κι αυτός είναι και ο λόγος που η τιμή της μετοχής της μειώνεται αυτή τη στιγμή. Όμως, η γερμανική νομοθεσία περιορίζει τον όγκο νέων μετοχών που μπορεί να εκδώσει σε ένα έτος στο 50% του συνόλου.

Με τα σημερινά επίπεδα, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

4. Οι προοπτικές της Deutsche δεν είναι ενθαρρυντικές

Και οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετώπισαν κάποια απ’ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Deutsche. Όμως, ήταν τυχερές επειδή η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε, επιτρέποντάς τους να ξαναρχίσουν να δανείζουν με ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.

Την ίδια στιγμή, αντλούσαν ένα ικανοποιητικό εισόδημα απ’ το χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων. Η Deutsche, αντιθέτως, παλεύει να βρει τον δικό της δρόμο για την ανάκαμψη. Ενδεικτικά, τα έσοδα από το τμήμα παγκόσμιων αγορών της μειώθηκαν κατά 28% το πρώτο μισό του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου