Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Αδεξιοκρατία = inaptocratie !

Σύμφωνα με το Γάλλο ακαδημαϊκό Jean d'Ormesson [ στον οποίο αποδίδεται ό όρος, αν και πολλοί το αμφισβητούν ]είναι η εξής κατάσταση :
Σύστημα διακυβέρνησης όπου οι λιγότεροι ικανοί να ηγηθούν εκλέγονται από τους λιγότερο ικανούς να παράγουν ,και στο οποίο οι λιγότερο ικανοί να επιβιώσουν ή να επιτύχουν , επιβραβεύονται με αγαθά και υπηρεσίες που πληρώνονται από τον κατασχεμένο πλούτο , ενός ολοένα και περισσότερο συρρικνούμενου αριθμού παραγωγικών ατόμων .
[ Βλέπε άρθρο του οικονομολόγου Μ.Αναλυτή στην Καθημερινή
4/9/2016 , σελίδα 6 του οικονομικού ενθέτου ].
------------------------------ ------------------------------ ------------
Επιπλέον στην wikipedia [ γαλλική έκδοση ] περιγράφονται δύο σχετικές αρχές :
1.Η αρχή του Peter : Κάθε υπάλληλος τείνει να ανέβει στο μέγιστο επίπεδο της ανικανότητας του ! .[ και επομένως κάθε δημόσια θέση θα καταληφθεί από ανίδεο ,ακατάλληλο να αναλάβει οποιαδήποτε υπεύθυνότητα .] !
2.Η αρχή του Dilbert : Τα λιγότερα ικανά άτομα τοποθετούνται συστηματικά σε θέσεις όπου μπορεί να προκαλέσουν τις λιγότερες ζημιές .[ καδράρισμα ! ]
Επίσης η Δημοκρατία ευνοεί όχι την ικανότητα των στελεχών της δημόσιας διοίκησης ,αλλά την επιδεξιότητα τους να σαγηνεύουν το εκλογικό σώμα προτείνοντας δημαγωγικές υποσχέσεις. !!
Η πολιτική καταλήγει έτσι σε ένα επάγγελμα απομονωμένο  από την πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, και τελικά είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που κυριαρχούν  μαζί με τις κομματικές κομπίνες.!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου