Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Αποκαλύψεις Μπερίσα για το «ναυάγιο» με την υφαλοκρηπίδα

protothema.gr
Οι δηλώσεις του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση Ράμα, για αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων
Υπαινιγμούς για ένα θέμα που αφορά άμεσα και τη χώρα μας -τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία- έκανε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Σαλί Μπερίσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπερίσα δήλωσε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι "η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε, έπειτα από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα".

"Θέλω να πω στους Αλβανούς: σύντομα θα καταλάβετε ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε -και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει" σημείωσε ο Σαλί Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του σημερινού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος, όντας τότε στην αντιπολίτευση, παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Ουσιαστικά, με τη δήλωση του αυτή, ο κ. Μπερίσα έριξε «λάδι στη φωτιά», καθώς «τροφοδότησε» τα μέσα ενημέρωσης με υλικό για νέα δημοσιεύματα. Και αυτό, καθώς τα ΜΜΕ της γείτονος έχουν συχνά αναφερθεί στην αποτυχία της συμφωνίας (σ.σ. την απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο), «δείχνοντας» ότι ο δάκτυλος που οδήγησε στο «ναυάγιο», ήταν... τουρκικός.

Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε υπογράψει, πίσω στο 2009, τη συμφωνία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις ίδιες αμφιβολίες είχε εκφράσει και η Ελληνίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία υπέγραψε εκείνη την περίοδο τη συμφωνία στα Τίρανα, μαζί με τον τότε ομόλογό της, Λουλζίμ Μπάσα).

Τα «βέλη» του Αλβανού πρώην πρωθυπουργού έχουν βέβαια στο στόχαστρό τους τον σημερινό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, προσδίδοντας ωστόσο και μία διάσταση, που αφορά άμεσα στην Ελλάδα -και δη, στην ελληνική διπλωματία. 


Και αυτό, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Ράμα λειτουργεί καθ' υπόδειξη -ή και σε συνεννόηση, ακόμα- με την Άγκυρα, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του «σουλτάνου» Ερντογάν. 

Συνεπώς, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι, επιχειρώντας να ανοίξει και θέμα τσαμουριάς, όπως κάνει εσχάτως, η αλβανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτό «διαύλο» επικοινωνίας με την τουρκική, η οποία ασφαλώς και έχει συμφέροντα από μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου