Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Μεταξύ νεκρών και αναπήρων έκαναν έναν τέτοιο διαχωρισμό που…

Σαϊγκι Όζτιουρκ - Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Είναι γνωστό ότι όσο πλησιάζει η περίοδος του χειμώνα, αυξάνονται οι πράξεις της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Πριν από την περίοδο της αδράνειας, οι πράξεις αυτές είχαν επίδραση πάνω στο λαό της περιοχής. 
Οι τρομοκράτες όπως και παλιότερα, δεν περνούν τα σύνορα και επί το πλείστον διαμένουν στα εδάφη της Τουρκίας. 
Στην πραγματικότητα τα καταφύγια αυτών, είναι τα ίδια εδώ και 30 χρόνια… Τα τελευταία χρόνια, όπως υπάρχουν καταφύγια στα βουνά, υπάρχουν καταφύγια στα χωριά και τους οικισμούς.
Είμαστε σε μια χρονιά που δώσαμε τους περισσότερους νεκρούς. 
Από τον Ιούνιο του 2015, μέχρι τις 10 Οκτ 2016, έχασαν τη ζωή τους 492 στρατιωτικοί, 244 αστυνομικοί και 48 πολιτοφύλακες. Επίσης έχασαν τη ζωή τους 551 πολίτες συμπατριώτες μας. Στο Σίρνακ από τις 14 Μαρτίου και μέχρι τώρα, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία και συνεχίζεται. Από τότε και μέχρι και σήμερα τα σχολεία είναι κλειστά. Σκεφτείτε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας…

Τις επιχειρήσεις πραγματοποιεί η Στρκή

Τα τελευταία χρόνια, οι Μονάδες που υπάγονται στο ΓΕΣ δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Φυσικά εκτελούν καθήκοντα στα σύνορα και διατηρούν στρατιωτικές βάσεις. Οι επιχειρήσεις επί το πλείστον διεξάγονται από τις Μονάδες Καταδρομών Στρκής. Στη θέση της παλιάς πολιτικής που εφαρμόζονταν, ήτοι «ψάξε – βρες - κατέστρεψε», τώρα επιδιώκεται η εκκαθάριση των τρομοκρατών, με την χρήση των  αεροπορικών μέσων.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι με τις αεροπορικές επιχειρήσεις, δεν έχουν ληφθεί τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο Γενικός πρόεδρος των πολιτοφυλάκων Ζιγιά Σοζέν, που και ίδιος έχασε το παιδί του, έστειλε ένα μήνυμα στους αρμοδίους με τίτλο «πολύ σημαντικό»:

«Αν η κυβέρνησή μας, τα χρήματα που ξοδεύει για τα καύσιμα των Ε/Π και των αφών, τα έδινε στους πολιτοφύλακες, αυτό που λέγεται «τρομοκρατία», δεν θα έμενε στην περιοχή. Οι αποδοχές των πολιτοφυλάκων θα πρέπει να ανέλθουν τουλάχιστον στις 3500 ΤΛ (1100 ευρώ) και να έχουν κοινωνική ασφάλιση. Να εξοπλιστούν με βαρύ οπλισμό και εξοπλισμό και να αυξηθούν οι αρμοδιότητές τους. Ο καθένας που πληροί τους όρους του πολιτοφύλακα, να γίνεται πολιτοφύλακας. Όσοι αυτή τη στιγμή παρέχουν στην περιοχή υποστήριξη στο ΡΚΚ, όλοι αποδέχονται να γίνουν πολιτοφύλακες. Όσες επιθέσεις και αν κάνετε πάνω από τους τρομοκράτες με αφη και Ε/Π, δεν αξίζουν όσο για τη μπότα του στρατού και δεν είναι δυνατόν να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην ουσία αυτό προσπαθούν να σας πουν οι πολιτοφύλακες».

Διαχωρίστηκαν οι νεκροί-ανάπηροι

 Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους συγγενείς  αυτών που έπεσαν μαχόμενοι με την τρομοκρατία του ΡΚΚ στη ΝΑ Ανατολία, καθώς και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν στους αναπήρους, καθώς και οι αποδοχές, σε σχέση με τις αντίστοιχες παροχές που δόθηκαν στα θύματα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, είναι αρκετά διαφορετικές..
Ρώτησα το Δντή του γραφείου νεκρών-αναπήρων ενός Κλάδου των ΕΔ, ο οποίος είπε:
Στην οικογένεια ενός στρατιώτου που σκοτώνεται στη Νότια Ανατολία, δίνεται ως αποζημίωση το ποσό των 88000 ΤΛ και από το ίδρυμα αλληλοβοηθείας του στρατού 48000 ΤΛ, ήτοι συνολικά 136000 ΤΛ (περίπου 42000 ευρώ), ενώ στους αναπήρους, που έχουν  αναπηρία 1ου βαθμού χορηγείται αποζημίωση 88000 (27000 ευρώ) και στους αναπήρους 6ου βαθμού, χορηγείται αποζημίωση 42000 ΤΛ (13000 ευρώ).
Για τις οικογένειες των συμπολιτών μας που σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, προβλέπεται αποζημίωση 340000 ΤΛ (105000 ευρώ). Για τους αναπήρους δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ποσοστό αναπηρίας αλλά αυτούς που τα νοσοκομεία βεβαιώνουν ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας 1ου βαθμού και σ’ αυτούς θα δοθεί το ποσό των 340000 ΤΛ. Να υπενθυμίσουμε βέβαια ότι τα ποσά αυτά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη.

Και τώρα ας έρθουμε στην κατάσταση των μισθών των αναπήρων..
Ο Γιλμάζ, που έχασε τα δυο του χέρια, ένα πόδι και ένα μάτι στη Νότια Ανατολία, είναι στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή θα λάβει τις υψηλοτέρου επιπέδου μηνιαίες αποδοχές. Από τα χέρια του Γιλμάζ, θα περάσουν 3100 ΤΛ (955 ευρώ), ενώ οι αποδοχές του ανάπηρου 6ου βαθμού, θα κυμαίνονται από 2400 έως 2600 ΤΛ. (738 – 800 ευρώ)
Όσοι τραυματίστηκαν στις 15 Ιουλίου, όλοι υπάγονται στην κατηγορία αποδοχών αναπήρων 1ου βαθμού. Δηλαδή θα πάρουν μεγαλύτερες αποδοχές από τον Γιλμάζ, ο οποίος έχασε τα δυο του χέρια, το ένα πόδι και το ένα μάτι του… Για τους ελαφρά τραυματίες, που μάτωσε το δάχτυλό τους (στο πραξικόπημα), οι αποδοχές αναπηρίας καθορίστηκαν στις 3203 ΤΛ (985 ευρώ). Το ποσό αυτό κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί να αυξηθεί.
Όσοι έδωσαν αγώνα με την τρομοκρατία στη Νότια Ανατολία, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, βλέποντας ξαφνικά τους εαυτούς τους αναπήρους «δεύτερης κατηγορίας».
Θα υπάρξει κάποιος που θα ακούσει και θα καταλάβει αυτούς τους ανθρώπους?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου