Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η συμβολή της Ελλάδας στο Β'ΠΠ

Αγαπητοι Συναδελφοι
Καλον θα είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες να θυμούνται τα εξής δεδομένα σχετικά με  την συμβολή της Ελλάδος στην Συμμαχικη νικη στον ΒΠΠ.
1) Η Ελλαδα, με επτά  εκατομμύρια,  αντιπροσώπευε το 1%  του συμμαχικού πλυθησμου.   Παρ' ολον τούτο, η Ελλαδα κράτησε τον Άξονα στο πεδιο μάχης για επτά μηνες, δήλαδη  τα 10% της διαρκείας του πολέμου. Κατά την δειαρκεια της Μαχης της Ελλαδος, η Ελλας ειχε στο πεδιον μαχης από 8 εως 14 μεραρχίες, σχεδον τον ιδιο αριθμο μεραρχιών που ειχε σε όλα τα πεδια μαχης η Βρεττανικη Αυτοκρατορια την ιδια περιοδο (πηγη , Ουινστον Τσωρτσιλ). Θα πρεπει να σημειωσωμε  ότι ο Τσωρτσιλ  αναφέροντας αυτην την περιοδο του πολεμου, δειετινετο ότι η Αγγλια  αντιμετωπιζε τον Αξονα μονη της. (Britain standing alone). 

2) Η κατάληψη του  Ελλάδος από τις δυνάμεις του Άξονα ελαβε χωρα με ρυθμο  (εκφραζόμενο ως τετραγωνικά χιλιόμετρα/μερα)  ο οποιος ητανε  σαραντα  φορες πιο αργος  από  τον ρυθμο   καταλήψεως της υπόλοιπης  Ευρώπης. Το blietzkrieg δεν επιασε στην Ελλαδα.

3) Οι απωλιες σε ανθρώπινες ζωες  που υπέστη η Ελλαδα  κατά την διάρκεια του πολέμου σε μάχες, και από εκτελέσεις, πεινα, και κακουχίες   υπερβαίνουν το συνολο στρατιωτικων   απώλειων  της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής μαζί.   Αυτές δε οι απωλιες   δεν  συμπεριλαμβάνουν τους θανάτους μετα το τελος του πολεμου,  από τραύματα,  φυματίωση, ελονοσια  και άλλες  ασθενείες που ηταν  αποτέλεσμα  της κατοχης. Γενικά είναι δυσκολο να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμος των Ελλήνων πολίτων που  έχασαν την  ζωή τους κατά την κατοχή διότι οι οικογένειες   δεν  δήλωναν πάντοτε τους θανάτους μελών οικογενείας, για να κρατήσουν τα δελτία συτησεως για τα υπόλοιπα  μελη της  οικογένειας.

4) Για να καταλάβουν την Ελλαδα οι Ιταλοί  έστειλαν στην Αλβανία πανω από  τριάντα μεραρχίες,  οι  δε Γερμανοί εισέβαλαν από την Σερβια και Βουλγαρια με  άλλες  έντεκα μεραρχίες  εκ των οποίων οι τρεις ηταν τεθωρακισμένες,  και  η μια ηταν η καλλίτερη μεραρχια αλεξιπτωτιστών της Γερμανιας.   Δηλαδη  συνολικα ο Αξονας  εστειλε στην Ελλαδα  σαραντα μια  μεραρχίες¨,  πανω  από ένα εκατομμύριο στρατού. Επίσης ο Αξονας χρησιμοποίησε πανω από 1,000 πολεμικα αεροπλάνα   και  περισσότερα από  1,000  τανκς και   τεθωρακισμένα οχήματα. Πρεπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις  Ιταλικές μεραρχίες και οι επίλεκτες Γερμανικές δυνάμεις που έδρασαν στην Μακεδονια, Στερεα Ελλαδα και Κρητη αποδεκατιστηκαν. 
Η Συμμαχικη ενισχυση  τον Απριλιο του 1941 εφθασε στην Ελλαδα λιγες  μερες πριν την Γερμανικη εισβολή και ηταν τελειως ανεπαρκης

5) Το στρατηγικο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τις δυνάμεις του Αξονα ως αποτέλεσμα της Ελληνικης αντίστασης  δεν εχει μελετηθεί  ακόμη αρκετα΄. Μεταξυ αλλων,  η Ελληνικη αντισταση ειχε σοβαροτατη απηχηση στην εβαση τκων μαχων στο Ανατολικο μετωπο και εις την Μεσογειο θαλασσα.

       Γενικα, μερικα χρονια μετα την ληξη του πολεμου, πληροφοριες σχετικα με τον  ρολο της Ελλαδας στον ΒΠΠ ηταν σχεδον τελειως αγνωστες στην Αγγλικη ιστοριογραφια μεχρι το 2007, όταν ο υποφαινόμενος  εξεδωσε την μελετη του για την ιστορια του ΒΠΠ  με τιτλο  The First Victory, Greece in the Second World War.  
Το βιβλιο εδημοσιευτηκε από το  AMERICAN HELLENIC INSTITUTE , Washington, DC, and  COSMOS PUBLISHING, και υπαρχει και στο AMAZON.COM.  Πριν από την εκδοση αυτης της μελετης  οΙ αγγλοφωνοι ιστορικοι λανθασμένα  διετεινοντο ότι η πρωτη συμμαχικη νικη ηταν  η μαχη του Ελ Αλαμειν. 
Εάν μαλιστα ψαξει κανεις να βρη στην Αγγλικη γλωσσα κατι σχετικα με τις επιπτωσεις που ειχε η  αμυνα της Ελλαδας  στην τελικη εκβαση του πολεμου,  δεν θα βρη λεπτομερειες, μολονότι οι  στρατηγοι της ηττημενης Γερμανιας εδημοσιευσαν σχετικες μελετες.

Γεωργιος Μπλυτας

Αμπετειος Σχολη, Καιρο, 1947
Εθνικο Ωδειο Ελλαδος,  1952, Διπλωματα Θεωρεια και Πιανο.
B.Sc. Chemistry, American 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου