Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Λωζάννη και Σέβρες

Εφημερίδα «Μιλλιέτ» της 23 Νοε 2016 Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, μιλώντας χθες κατά τη Διάσκεψη της νέας έννοιας Ασφαλείας της Τουρκίας, αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λωζάννης και είπε: 
«… Εμείς είμαστε κληρονόμοι ενός κράτους που είχε 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γη. Δυστυχώς ένα μέρος σβαρνίστηκε  και έμειναν 780.00 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν ακόμα και μέρη που ήταν κάτω από τη μύτη μας. Και βγήκαν και είπαν ότι ήταν επιτυχείς με τη συμφωνία. Πως γίνεται και δίνεις αυτά που έχεις στα χέρια σου και να το παρουσιάζεις ως επιτυχία?» 

« Η Λωζάννη δεν είναι ένα ακλόνητο κείμενο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και με κανένα τρόπο δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Φυσικά και θα το συζητήσουμε. Θα εργαστούμε  να έχουμε κάτι το καλύτερο. Προσπαθούν να μας φυλακίσουν στη Λωζάννη. Να μας συγχωρούν. Έχουμε την υπόσχεσή μας. Για να φθάσουμε στους στόχους του 2023, θα προκαλέσουμε όλες τις προϋποθέσεις…» 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρέσκεται στο να δίνει υποσχέσεις προς τα κοινό όμως…  τα 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αυτή που τα έχασε βήμα βήμα, ήταν πάλι η Οθωμανική αυτοκρατορία. 

Με τη συνθήκη των Σεβρών που υπεγράφη κατά την περίοδο του τελευταίου σουλτάνου Βαχντεττίν, η Οθωμανική αυτοκρατορία έπεσε στα 480000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Οι ιδρυτές της Δημοκρατίας, δηλαδή ο Ατατούρκ με τους φίλους του, με τον απελευθερωτικό πόλεμο υπό την ηγεσία του, πήρε πίσω την Ανατολία και με τη Λωζάννη πετύχαμε τα σημερινά μας σύνορα. Επίσης με την ένταξη στη μητέρα πατρίδα και η περιοχή του Χάταϊ, έφτασαν τα σύνορά μας στα 780000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Αν δεν ήταν επιτυχία η Λωζάννη, σήμερα με την υπογραφή των Οθωμανών στις Σέβρες, η Τουρκία θα είχε περιοριστεί στα 480000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου