Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Επτά πολιτικές Τραμπ που θα φέρουν τα πάνω κάτω

m.euro2day.gr
 Πολιτικές του Ομπάμα θα αντιστραφούν, εμπορικές επαναδιαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν, η συμφωνία του Παρισιού θα «ακυρωθεί», οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν και ο Ρώσος πρόεδρος θα γίνει ξαφνικά σύμμαχος. Αυτές ήταν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τραμπ.
Μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να «βουλιάξει» κάποια από τα επιτεύγματα του Μπαράκ Ομπάμα, περιλαμβανομένου του προγράμματος ιατρικής φροντίδας Obamacare, της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά.
Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για αναδιαμόρφωση του Ανώτατου Δικαστηρίου για μια ολόκληρη γενιά θα διαλύονταν, ένα εμφανώς πιο συντηρητικό δικαστήριο είναι τώρα πιθανό. Η εξωτερική πολιτική θα μπορούσε επίσης να υποστεί μια δραματική μεταστροφή.

Πολλοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων και της επίσημης πολιτικής -οι επαναδιαπραγματεύσεις επάνω στο εμπόριο κάποιες φορές αποδεικνύονται λιγότερο ουσιώδεις απ' ό,τι λέγεται. Δεσμεύσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, κάποιες φορές αφήνονται στην άκρη.
Ωστόσο, ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους η ζωή θα μπορούσε να αλλάξει υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
1. Εμπόριο
Ο κ. Τραμπ έχει αντιτεθεί στην προτεινόμενη συμφωνία TPP και έχει κάνει έκκληση για ριζικές αλλαγές στη συμφωνία NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά. Τέτοιου είδους πολιτικές φαίνεται να έχουν αυξήσει την ελκυστικότητά του στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τεράστιες συνέπειες για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει επίσης απειλήσει να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς 45% σε αγαθά από την Κίνα, τροφοδοτώντας τους φόβους για εμπορικό πόλεμο.
2. Εξωτερική Πολιτική
Ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στο να εμποδίσει το Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα διαλυθεί, ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του εκθέτοντας έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει αναφέρει ότι θα ήταν ανοικτός στο να δημιουργήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις συμβατικές δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδά τους, υπονοώντας μια πολύ πιο στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
3. Ιατρική Φροντίδα
Ο κ. Τραμπ έχει συμφωνήσει με την υπόσχεση των Ρεπουμπλικανών ώστε οι μεταρρυθμίσεις-σήμα κατατεθέν του κ. Ομπάμα, Obamacare, να «εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν». Δεν έχει σκιαγραφήσει μια ολοκληρωτική εναλλακτική, αλλά υποστηρίζει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών σε διαφορετικές πολιτείες.
4. Φορολογική Πολιτική
Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί να κάνει τη μεγαλύτερη «φορολογική επανάσταση» από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, δεσμευόμενος να μειώσει τους φόρους σε όλες τις κατηγορίες. Ισχυρίζεται ότι καμία αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώσει άνω του 15% των κερδών της σε φόρους, έναντι του τρέχοντος μέγιστου του 35%. Ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής θα υποχωρήσει από 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικανός θα μειώσει τα φορολογικά κλιμάκια.
5. Ανώτατο Δικαστήριο
Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα μπορούσε να ήταν η πιο σοβαρή επίπτωση των εκλογών. Με το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να είναι αυτή τη στιγμή διχασμένο μεταξύ συντηρητικών και πιο φιλελεύθερων δικαστών, κατά τεσσάρων εναντίον τεσσάρων, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν πως ένας ένατος δικαστής θα επιλεγόταν από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο που θα μετέβαλε τις ισορροπίες, πιθανώς για μια ολόκληρη γενιά. Αντίθετα, ο κ. Τραμπ θα λάβει σχετικά εύκολα επικύρωση της επιλογής, από κάποιον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, και μπορεί επίσης να έχει την ευκαιρία να αντικαταστήσει μερικούς από τους πιο γηραιούς συμπληρωματικούς φιλελεύθερους δικαστές.
6. Κλιματική αλλαγή
Ο κ. Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «φάρσα» που επινοήθηκε από την Κίνα, για να κάνει τους Αμερικανικούς κατασκευαστές μη ανταγωνιστικούς, και ορκίστηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία ήταν επέκταση μιας συμφωνίας που έκανε ο κ. Ομπάμα με την Κίνα. Λέει επίσης ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των Ηνωμένων Πολιτειών για προγράμματα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
7. Μετανάστευση
Αυτό είναι το θέμα που πυροδότησε τα μεγαλύτερα πάθη την προεκλογική περίοδο, τόσο των υποστηρικτών του Τραμπ όσο και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήταν πρόθυμοι να τον εμποδίσουν να καταλάβει τον Λευκό Οίκο. Η Κλίντον και ο απερχόμενος Μπ. Ομπάμα είχαν υποστηρίξει ολοκληρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δώσουν σε παράνομους μετανάστες μια ευκαιρία πλήρους υπηκοότητας. Ο κ. Τραμπ στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση να χτίσει ένα τείχος στα μεξικανικά σύνορα, έχει ζητήσει να απαγορευτεί η μετανάστευση των μουσουλμάνων και να απελαθούν 100 εκατ. μετανάστες χωρίς επίσημα χαρτιά. Ωστόσο, ακολούθως έκανε πιο διφορούμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντ' αυτού να προχωρήσει σε «εξονυχιστικό έλεγχο» και αρνούμενος να διευκρινίσει τα ακριβή του σχέδια για τους μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου