Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Άναψε πράσινο για Ασφάλεια: Συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας για έναρξη συζητήσεων

Mignatiou.com
Ελλαδοτουρκικός διάλογος για θέματα της Ασφάλειας και των εγγυήσεων αρχίζει σύντομα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 
Όπως πληροφορείται ο «Φιλελεύθερος», κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, Νίκου Κοτζιά και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Πέμπτη στο Αμβούργο, συμφώνησαν στην έναρξη των συζητήσεων σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των ΥΠΕΞ.

Εκ των πραγμάτων οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσουν ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα καθώς οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα πρέπει να συναντηθούν πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης, που χρονικά έχει οριστεί για την 12η Ιανουαρίου 2017. Οι κ. Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους που έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, δεν υπεισήλθαν στην ουσία του θέματος, παραπέμποντας στους δυο υψηλόβαθμους διπλωμάτες που θα αναλάβουν να συζητήσουν το δύσκολο αυτό κεφάλαιο. Τις εκατέρωθεν θέσεις χωρίζουν μεγάλες διαφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες επαφές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα στην Άγκυρα, το μήνυμα που αποκόμισε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού είναι πως η Τουρκία δεν συζητά σε καμία περίπτωση την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Από τουρκικής πλευράς προβάλλεται η γνωστή θέση για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, ενώ τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στη μείωση των στρατευμάτων ξεπερνούν τα δέκα χρόνια. 
Η Τουρκία παρουσιάζεται, ωστόσο, έτοιμη να συζητήσει διαφοροποίηση των υφιστάμενων Συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου