Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Είμαστε σε πόλεμο !

Εφημερίδα «Σοζτζιού» -  Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Νετζατί Ντογρού
Πρώτα να θέσουμε τον τίτλο: Είμαστε σε πόλεμο. 
Και φυσικά δεν είναι μόνο ο στρατός, πολεμούμε ο καθένας από εμάς, ο καθένας ξεχωριστά,  με κάθε  μέλος μας. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο στη Συρία και το Ιράκ, είναι στην Κων/πολη και σε κάθε μέρος.
38 νεκροί (ήδη έφθασαν τους 44)
166 τραυματίες
Νέοι άνθρωποι, στην ακμή της ζωής τους, που δεν χάρηκαν τους αγαπημένους τους, που οι αγαπημένοι τους δεν τους χάρηκαν, έχασαν τη ζωή τους στη μάχη, χάνουν τη ζωή τους και θα τη χάνουν.

Εφημερίδες, τηλεοράσεις, αρθρογράφοι, σχολιαστές, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Υπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Χαμερπείς, δολοφόνοι, προδότες, ο θεός να σας τιμωρήσει, ανάθεμά σας…
Εξέφρασαν τα συναισθήματά τους..
Όμως δεν λένε την πραγματικότητα..
Ναι, ανάθεμά τους..
Αυτός είναι ένας πόλεμος.
Στον πόλεμο σκοτώνεις τον εχθρό.
Αν δε έρθει ο εχθρός, θα σε σκοτώσει εκείνος.
Στη χώρα μας, οι εκλεγέντες διαχειριστές της χώρας, έχωσαν την Τουρκία σε πόλεμο. 
Ο Τουρκικός στρατός με πυροβόλα «Φιρτινα», με πυραύλους, με άρματα, με καταδρομείς, μπήκαν στα εδάφη της Συρίας. Εκεί υπάρχουν οι οργανώσεις  IŞİD, PKK, ο Άσαντ και όποιος άλλος υπάρχει, έχει δηλωθεί ως εχθρός. Και αυτοί, IŞİD, PKK, PYD αλλά και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Άσαντ, θεωρούν την Τουρκία εχθρό. Αυτοί μπορεί να μην ρίχνουν πυραύλους από τη Συρία στην Κων/πολη, όμως στέλνουν μαχητές τους που τυλίγονται με εκρηκτικά και ανατινάσσονται.

Αυτός είναι ένας πόλεμος. Ο πόλεμος είναι παντού, σε κάθε σημείο.
Όλοι μας βρισκόμαστε σε πόλεμο.
Ο στρατός μας στο μέτωπο, οι αστυνομικοί μας στις πόλεις.
Σε κάθε μέρος είναι παιδιά μας. Δίνουμε νεκρούς, τους χάνουμε.
Βρισκόμαστε μέσα σε πόνο.
Οι διοικούντες την Τουρκία, για να μπορέσουν να βρίσκονται «στο πεδίο, στην ξηρά, στον αέρα και στο τραπέζι», στη Συρία και το Ιράκ, οδήγησαν τον στρατό μας στο μέτωπο.
Εμείς πολεμάμε.
Ποιος όμως ήταν ο σκοπός μας από τον πόλεμο?
Να πάρουμε τη Μοσούλη, την πανωλεθρία(!) της Λωζάννης να τη μετατρέψουμε σε νίκη και έλεγαν ακόμη πως βάλαμε το στρατό μας στα ξένα εδάφη, για να τελειώσουμε την οργάνωση IŞİD, να σπάσουμε τα μούτρα του PYD που αποτελεί προέκταση του ΡΚΚ στη Συρία και  φυσικά να σώσουμε τον καταπιεσμένο Συριακό λαό από τον σκληρό Άσαντ.
Από κάθε στόμα έβγαινε και μια λέξη..
Εμείς δεν καταλάβαμε πλήρως..
Βρεθήκαμε σε πόλεμο.
Εμείς γιατί μπήκαμε σ’ αυτό τον πόλεμο?
Γιατί πολεμάμε?

Μας έχωσαν στη Συρία. Στο τραπέζι δεν μας πήραν. Την πανωλεθρία της Λωζάννης, που θέλησαν να τη μετατρέψουν σε θρίαμβο, σε μας δεν την ζωντάνεψαν. Αιματοκυλίστηκαν στο κέντρο της Κων/πολης. Χαμερπείς, Δολοφόνοι. Προδότες. Ο θεός να σας τιμωρήσει. Λέγοντας σε όλους ανάθεμά σας, να μην ξεχνάνε το βασικό πρόβλημα.
Και να κάνουμε την ορθολογική ερώτηση:
Τι θα γίνει, θα τελειώσει ο πόλεμος?
Ο Τουρκικός στρατός μπήκε στη Συρία και οι εχθροί χτυπούν στην Κων/πολη
Δεν είναι μόνο ο στρατός μας, όλοι μας είμαστε σε πόλεμο.
Οι υπεύθυνοι που μας έχωσαν σε πόλεμο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, δεν μας λένε μια λογική απάντηση για να καταλάβουμε ότι «αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, όταν θα πάρουμε αυτά και αυτά στα χέρια μας, τότε θα αποσύρουμε το στρατό μας από τη Συρία και από το Ιράκ και θα ανακοινώσουμε ότι έχουμε ειρήνη στη χώρα μας και ειρήνη στην περιοχή που πολεμήσαμε»
Ας μαζέψουμε το μυαλό μας μέσα στα κεφάλια μας και ας κάνουμε τρεις ερωτήσεις:
1. Εμείς γιατί μπήκαμε σ’ αυτό τον πόλεμο?
2. Τι πρόκειται να κερδίσουμε?
3. Πότε θα βγούμε από τον πόλεμο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου