Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Citigroup: Η Ελλάδα παράγοντας εξελίξεων το 2017

Η Ελλάδα είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία των εξελίξεων στην Ευρώπη το 2017 σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup για τις προοπτικές της νέας χρονιάς και απαντά στο ερώτημα αν υπάρχουν νέοι κίνδυνοι στάσης πληρωμών και Grexit.
H Citi εκτιμά ότι μια ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν θα οδηγήσει στον ίδιο βαθμό πολιτικού δράματος, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, όπως στα προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης. 
Υπενθυμίζει ότι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στην χρονιά είναι:

η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που είναι ένα άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για την κυβέρνηση,
η συμφωνία για πιο βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και
τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που απαιτούν αυτοί οι στόχοι
η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Μια ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν θα οδηγήσει στον ίδιο βαθμό πολιτικού δράματος, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο

Η Citigroup θεωρεί ότι οι πιστωτές δεν εμφανίζονται διατεθημένοι να προβούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δείξει ότι... κερδίζει κάτι από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό – τονίζει η τράπεζα - θα συνεχίσει να μειώνει τη στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα και να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών υποστηρίζουν το μνημόνιο αλλά και την παραμονή στο ευρώ και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι σχετικά πιο περιορισμένοι από ό, τι στο παρελθόν. Ετσι, το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει κυρίαρχο κίνδυνο για το 2017, κατά την άποψη της Citi.
Ωστόσο, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η διαπραγμάτευση θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και θα χαθεί η προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου