Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ

ΠΗΓΗ TourkikaNea.gr
Η τουρκική επιτροπή η οποία μετέβη στην Ουάσιγκτον για να πείσει τις ΗΠΑ για την συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση για την Ράκκα, όπως και για την αποβολή του YPG, γύρισε με άδεια χέρια
Παρά το ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητες της για την αποβολή του YPG από την επιχείρηση για την Ράκκα, ακόμη δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Σύμφωνα με την είδηση της Αμπερίν Ζαμάν στην Αl Μonitor, η επιτροπή από την Τουρκία που πήγε για να πείσει τις ΗΠΑ σχετικά με τα σχέδια της για την Ράκκα, τελικά γύρισε με άδεια χέρια.
Αναφέρεται πως στην επιτροπή αυτή την προεδρία είχε ο υφυπουργός εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν, ενώ μετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί των ΤΕΔ και αξιωματούχοι της ΜΙΤ.
Ομόλογοι της τουρκικής επιτροπής υπήρξαν  ο υφυπουργός Πολιτικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τομ Σάννον, ο παραιτηθείς την περασμένη εβδομάδα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν και ο διοικητής της CEENTCOM στρατηγός Τζόζεφ Λ. Βοτέλ.

Στις συναντήσεις αυτές που έγιναν στις 13 και 14/2 η Τουρκία δεν μπόρεσε να πείσει τις ΗΠΑ να αποβάλει το YPG από την επιχείρηση για την Ράκκα.
Και μάλιστα το αίτημα της τουρκικής πλευράς να αλλάξουν οι ΗΠΑ άποψη για τις Συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις (SDK) και να ανακηρύξουν ως τρομοκρατική οργάνωση το  YPG, αντιμετωπίστηκε από την αμερικανική πλευρά ιδιαίτερα ψυχρά.

Πηγή –γνώστης του θέματος, ανέφερε πως ο στρατηγός Βοτέλ απάντησε στην τουρκική πλευρά σκληρά και ¨σαν στρατιώτης¨, ενώ οι αξιωματικοί της CENTCOM ανέφεραν πως παρά το ότι η Τουρκία πρότεινε να πάρει την Ράκκα με δικές της δυνάμεις, δεν παρουσίασε ακόμη κάποιο λεπτομερές σχέδιο.
Η πηγή ανέφερε πως η πλέον ¨φιλική¨ συνάντηση έγινε στον λευκό Οίκο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για αυτή την συνάντηση.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που μίλησε στην Al Monitor ανέφερε πως η πρόταση που παλιότερα έκανε η διακυβέρνηση Ομπάμα στην διακυβέρνηση Τραμπ να δοθούνε βαριά όπλα στις SDK, ¨δεν έχει πάει εντελώς στην άκρη αλλά αραίωσε¨, προσθέτοντας όμως πως η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου δεν άλλαξε γνώμη για τον εξοπλισμό των Κούρδων¨.
Πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές τους συνομιλίες με την Al Monitor, αναφέρουν πως το ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το ΠΚΚ ¨τρομοκρατική οργάνωση¨ ενώ δεν δέχονται ως τέτοιο το YPG, είναι μια ¨φρικτή διπλοπροωπεία¨

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου