Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΕΔ: Ποια είναι τα 8 κύρια εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης

του Πάνου Σπαγόπουλου - pronews.gr
Προχωρά η υλοποίηση των 8 κύριων εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ τα οποία συνιστούν μια έλασσον κίνηση ώστε να αντισταθμιστεί  πλημμυρίδα των τουρκικών εξοπλισμών.
Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα είναι η αναβάθμιση των F-16, οι διαδικασίες για την έναρξη προμηθέας του αεροσκάφους F-35, η υποστήριξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων σε ΠΑ και ΕΣ, η ολοκλήρωση των παραδώσαν των μεταφορικών ελικόπτερων Ν-90, η προμήθεια έως και 70 ελικοπτέρων OH-58  και τέλος η ολοκλήρωση των παραδόσεων των μεταφορικών ελικοπτέρων VH-47D από τα αμερικανικά αποθέματα.
Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τα F-16 η ΠΑ αναμένει την πληροφόρηση για το κόστος του προγράμματος σύμφωνα με τρία σενάρια σύνθεσης και έκτασης του προγράμματος που έχει αποστείλει στις ΗΠΑ. Το κόστος της αναβάθμισης αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 800 και 1,2 δισ. και φυσικά το μεγάλο στοίχημα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι εάν θα αναβαθμιστούν τα F-16 Adv. ή όχι.

F-35
Το θέμα της απόφασης για την προμήθεια του F-35 έχει κλείσει ουσιαστικά αλλά ο δρόμος μέχρι να διανυθεί όλη η διαδρομή της μακράς διαδικασίας είναι μεγάλος. Όπως και στο θέμα των F-16 έτσι και εδώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένει τις απαντήσεις του αρμόδιου γραφείου στα ΗΠΑ το οποίο είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα, απαντήσεις οι οποίες θα συνδέονται βέβαια με λεπτομέρειες για το κόστος.

Ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα
Η συνέχεια της υποστήριξης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων  S-300, TOR M1 και OSA βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράδοση των υπολοίπων ΝΗ-90
Δρομολογείται μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Πιο συγκεκριμένα μετά την υπογραφή της τροποίησης Νο.5 της σύμβασης προμήθειας η παραλαβή των υπόλοιπων 9  μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα καθώς έχουν επιλυθεί και οι τελευταίες διαφορές με τη κατασκευάστρια εταιρεία. Να σημειωθεί πως τρία απο τα 9 υπολοιπόμενα ελικόπτερα είναι άμεσα παραδοτέα καθώς έχουν βγει απο τη γραμμή παραγωγής.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται το σήριαλ της παραλαβής να τραβήξει ακόμη περισσότερο καθώς θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των υπολοίπων 6 απο τα συνολικά 9 ΒΗ-90.

OH-58
Αναμενεται η  απάντηση της αμερικανικής πλευράς για την προμήθεια έως και 70  εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58 Kiowa όπου για τη μεταφορά τους και την επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση  θα απαιτηθούν άμεσα 45 εκατομμύρια.

Πύραυλοι εδάφους-επιφανείας
Το πρόγραμμα «ΝSM» για Ναυτικό  των νορβηγικών βλημάτων της Kongsberg, ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων.

CH-47D
Συνεχίζονται οι παραδόσεις των αμερικανικών βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47SD Chinook. Από τα 10 ελικόπτερα έχουν παραδοθεί τα έξι. Τα πρώτα τρία είχαν φτάσει το Νοέμβριο του 2016 και επόμενα τρία τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη 5 ελικόπτερα έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθούν από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού.

Αναβάθμιση P-3Β στο επίπεδο «-H»
Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά με το πρώτο αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης να αναμένεται για παράδοση στα μέσα του 2017.Το πρώτο πλήρως αναβαθμισμένο Ρ-3 αναμένεται στα τέλη τοPυ 2017, εάν το πρόγραμμα εξελιχθεί κανονικά. . Το πρόγραμμα αναμενεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Πλέον η μόνη δυνατότητα που έχει ο ΕΣ για ενίσχυση/αναβάθμιση του υλικού του και δεδομένης αφενός της οικονομικής κατάστασης της χώρας και αφετέρου της συνεχώς αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας είναι η προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, με κορυφαίο πρόγραμμα τη προμήθεια των 90 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams για την αντικατάσταση των παλαιοτέρων αρμάτων μεταξύ των οποίων πρώτα στη λίστα είναι τα M-48A5 MOLF.

ΠΗΓΗ PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου