Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ενδιαφέρον από 8 κολοσσούς για πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα

Newsroom, CNN Greece
Οκτώ μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι και ανάμεσά τους ονόματα όπως η Total, η Shell και η Repsol ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια στις έρευνες υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» της Άρτα-Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου οι άλλες πέντε εταιρείες με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις είναι η Japex, η Dana Petroleum, η INA, η Hunt και η Edison.

Για τα δύο συγκεκριμένα μπλοκ τα ΕΛΠΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στις συμβάσεις παραχώρησης, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει στη συνέχεια να υπογραφούν και η τελική συμφωνία στη βουλή.

Όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, συνολικά τα ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται με 25 εταιρείες για συμμετοχή στις έρευνες που θα διεξάγει ο όμιλος σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες στην παραχώρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες. Μάλιστα οι πρώτες ενδείξεις από την ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς στελέχη των ΕΛΠΕ, καθώς έχουν αναφερθεί σε εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα της τάξης των 100 εκατομμυρίων βαρελιών με την προυπόθεση ότι θα βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή.

Πρόσφατα εξάλλου μονογραφήθηκε στο υπουργείο ΠΕΝ η συμφωνία για τη παραχώρηση του θαλάσσιου «οικοπέδου 2», δυτικά της Κέρκυρας, στην κοινοπραξία των Total-Edison-ΕΛΠΕ και αναμένεται αντίστοιχη διαδικασία για το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, παραχώρηση για την οποία τα ΕΛΠΕ είναι ο «επιλεγείς αιτών». Ο όμιλος έχει καταθέσει προσφορά και για το «μπλοκ 1» στο Ιόνιο, βόρεια της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου