Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Γιατί δεν εντοπίστηκε το τρομο-δέμα του Σόιμπλε – Τί λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο προβληματισμός για το πώς πέρασε το τρομοδέμα των Πυρήνων της Φωτιάς που εστάλη στο Σόιμπλε είναι διάχυτος στα ανώτατα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ΑΝΤ-1. Οπως είπε χαρακτηριστικά «όταν μάθαμε ότι το πακέτο έφυγε από την Ελλάδα, αρχίσαμε να ερευνούμε τι δεν πήγε καλά. Γιατί αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που αγοράσαμε προ μηνών γιατί δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν αυτή την – μικρή έστω – ποσότητα πυρίτιδας. Οπως μας ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές, περιείχε περίπου 30 γραμμάρια πυρίτιδας». Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν η αβλεψία να οφείλεται σε λάθος χειρισμό υπαλλήλων που χειρίζονται τα μηχανήματα. Ηταν κατά 99% μη ανιχνεύσιμη ύλη

Το iefimerida.gr απευθύνθηκε σε ένα εμπειρότατο και υψηλά ιστάμενο αξιωματικό της ΕΛΑΣ που έχει γνώση του πώς λειτουργεί ο έλεγχος στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
«Τα μηχανήματα είναι όντως υπερσύγχρονα. Ομως κατά 99% η ύλη που περιείχε δεν μπορεί να ανιχνευτεί ούτε από αυτά τα μηχανήματα. Πρόκειται για μη ανιχνεύσιμη ύλη, ανόργανη. Αν από τα ως τώρα στοιχεία που διαθέτουμε, επρόκειτο για την ύλη που βάζουν στις κροτίδες, τότε δεν ανιχνεύεται. Τα μηχανήματα μπορούν να εντοπίσουν οργανική ύλη, όπως πυρίτιδα κλπ». Ο ίδιος αξιωματικός υπενθυμίζει επίσης ότι το εκρηκτικό πακέτο πέρασε και από το έλεγχο των μηχανημάτων της Φρανκφούρτης όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο.
Η ιδιωτική εταιρεία έχει την ευθύνη του ελέγχου -Πιστοποιείται από την ΥΠΑ
Το έμπειρο στέλεχος, εξήγησε επίσης στο iefimerida.gr πώς λειτουργεί ο έλεγχος των ΕΛΤΑ.
«Τον έλεγχο ασφαλείας δεν τον κάνει ούτε η Αστυνομία, ούτε υπάλληλοι των ΕΛΤΑ. Τον κάνουν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την σχετική διαδικασία. Οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης ιδιωτικής αυτής εταιρείας, πιστοποιούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και από το Δ15 τμήμα ασφαλείας. Και επίσης ελέγχονται από την ΥΠΑ. Αν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο (δέμα, φάκελο κλπ) τότε καλούν την Αστυνομία και σπεύδουν οι πυροτεχνουργοί, τα ειδικά σκυλιά. Αν δεν εντοπίσουν κάτι, δεν εμπλέκεται η ΕΛΑΣ».

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου