Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

«Οι Βρυξέλλες αξιώνουν περισσότερα χρήματα για τον ευρωχώρο»

Δημοσίευμα Frankfurter Allgemeine Zeitung
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιώνει νέες οικονομικές πηγές για τον ευρωχώρο και θέλει να υποβάλει τους ΥπΟικ. της ευρωζώνης στον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου. 
Αυτό δήλωσαν οι αρμόδιοι για το ευρώ Επίτροποι Valdis Dombrovskis και Pierre Moscovici την περασμένη εβδομάδα σε εμπιστευτική συνάντηση με μικρό αριθμό ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.
Στη διάθεση της εφ. βρίσκεται το πρωτόκολλο της εν λόγω συνάντησης. Συντάχθηκε παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Επιτροπής είχαν υποχρεώσει τους ευρωβουλευτές να μην καταγραφεί το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθεί εκ των προτέρων επιλεγμένος κύκλος ευρωβουλευτών για το περιεχόμενο του “εγγράφου προβληματισμού” για το μέλλον της ευρωζώνης, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιάσει σε δέκα ημέρες. 
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της συνάντησης, ο Dombrovskis δήλωσε ότι “η δημοκρατική εποπτεία” επί της αρχιτεκτονικής του ευρωχώρου πρέπει να ενισχυθεί.
Με την παραπάνω διατύπωση εννοείται η αποδυνάμωση του eurogroup, του οργάνου των ΥπΟικ. της ευρωζώνης.

Ο Moscovici δήλωσε ότι το eurogroup εξακολουθεί να παραμένει ένα “κλειστό όργανο”. Όπως όμως υποστήριξε, οι πολίτες απαιτούν “περισσότερη δημοκρατία κι όχι τεχνοκρατία”. Γι’ αυτό, όπως προσέθεσε, θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο η συζήτηση για τον “εκδημοκρατισμό της Νομισματικής Ένωσης”. Το ευρωκοινοβούλιο, όπως προσέθεσε, είναι ο νομιμοποιημένος θεσμός για την δημοκρατική επίβλεψη του ευρωχώρου.

Σχετικά με τις οικονομικές πηγές για τον ευρωχώρο υπάρχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dombrovskis και του Moscovici, μια σειρά επιλογών, μεταξύ αυτών ένα Ταμείο για την προστασία δημοσίων επενδύσεων σε περιόδους ύφεσης, με άλλα λόγια ένα ταμείο για “δύσκολες περιόδους” ή κι ένας προϋπολογισμός ειδικά για τον ευρωχώρο, κάτι που ζητάει και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron.

Ο Dombrovskis δήλωσε ότι και το σενάριο ασφάλισης ανέργων για τον ευρωχώρο θα μπορούσε να βρεθεί υπό σκέψη. 
Ζήτησε ωστόσο να έχουν προηγηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας των κρατών- μελών και εντέλει και εξίσωσή τους.

Σύμφωνα με τα λόγια του Moscovici είναι αναγκαίο ένα κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον ευρωχώρο, γιατί πολλά κράτη της ευρωζώνης, σε φάσεις οικονομικής ύφεσης, δε θα μπορούσαν εξαιτίας των κανονισμών του ευρωπαϊκού συμφώνου Σταθερότητας να επενδύουν αρκετά.
Ο Γάλλος Επίτροπος διαμαρτυρήθηκε ότι σ’ αυτό το επίπεδο ούτε το “Ταμείο Juncker” μπόρεσε να αλλάξει κάτι.

Επισήμως η Επιτροπή επαινεί το Ταμείο ως απολύτως επιτυχημένο. Η Επιτροπή, δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, θέλει να συνεχίσουν τα τηρούνται οι κανόνες του συμφώνου.
Όλες οι προαναφερθείσες χρηματοδοτικές επιλογές πάντως απορρίπτονται μέχρι στιγμής από τηνΓερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 
Κατά πόσο το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να δεχτεί σχετικές αξιώσεις του Γάλλου Προέδρου Macron, είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό.
Οι Επίτροποι δεν αναφέρθηκαν στο επίμαχο ζήτημα της αξίωσης για ευρωομόλογα.
Ο Moscovici δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της συζήτησης, ότι οι Merkel και Macron συμφώνησαν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ότι το θέμα θα ετίθετο μόνο στο πλαίσιο μιας κοινοτικοποίησης νέων, μελλοντικών κρατικών χρεών κι όχι σε σχέση με ήδη υπάρχονται χρέη.

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό είναι κάτι που δεν καθίσταται σαφές από το πρωτόκολλο.
Στο έγγραφο της Επιτροπής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Moscovici, παραμένει και ο στόχος ένταξης στο ευρώ, μετά το Brexit κι ως το 2025, και των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε.
Μέχρι τότε η νομισματική Ένωση θα είναι, υπ’ αυτή την έννοια, ολοκληρωμένη. Σύμφωνα με το γράμμα των συνθηκών της Ε.Ε., ζητούμενο είναι να γίνει το ευρώ νόμισμα όλων των κρατών- μελών.

Ωστόσο η Δανία (όπως και η Μεγάλη Βρετανία) έχει δεσμευτεί, βάσει του δικαίου της, να απέχει από τη νομισματική Ένωση. Επίσης ούτε η Σουηδία, παρότι πληροί από καιρό τα σχετικά κριτήρια, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθεί.
Οι υπόλοιπες χώρες (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία) δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια. Πάντως, μέχρι τώρα, κυρίως οι χώρες Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία απορρίπτουν δυναμικά για πολιτικούς λόγους την ένταξή τους στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου