Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πυκνώνει το μυστήριο: Σε ποιους ανήκει η Εθνική Πανγαία;

Sofokleousin.GR
Μια συνήθης χρηματιστηριακή ανακοίνωση περί αλλαγής των ποσοστών συμμετοχής (δικαιωμάτων ψήφου) στην  Εθνική Πανγαία, αντί να διαφωτίσει, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο ως προς το ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι-ιδιοκτήτες της εταιρείας που πρωταγωνίστησε στο μέγα σκάνδαλο των ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ολλανδική Invel Real Estate II κατέχει 65,49% της εισηγμένης ελληνικής εταιρείας, στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα ακίνητα-«φιλέτα» της Εθνικής και τα οποία η τράπεζα νοικιάζει τώρα, πληρώνοντας ενοίκια 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Περίπου 2,3% κατέχει η εταιρεία «Ανθός Properties», η οποία είχε δημιουργηθεί από την Εθνική και εν συνεχεία μεταβιβάστηκε στην Invel. Τώρα είναι 100% θυγατρική της Invel. Ομως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ελέγχεται» (διοικείται;) από την Εθνική, βάσει συμφωνίας παλαιών και νέων μετόχων.

Είναι το πρώτο (και το μικρότερο) από τα «μυστήρια» της υπόθεσης Invel-Εθνική Πανγαία.

Το «ζουμί» της ανακοίνωσης που βγαίνει μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή σε 11 ολλανδικές, βρετανικές, ιταλικές και γερμανικές εταιρείες – η μία θυγατρική της άλλης – είναι ότι κάτι άλλαξε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της χόλντινγκ, μέσω της οποία ελεγχόταν αυτό το περίπλοκο δίκτυο εταιρειών.

Μέσω αυτού του πυραμιδοειδούς σχήματος εταιρειών, ως τελικοί ιδιοκτήτες  της Εθνικής Πανγαία εμφανιζόταν η Dacapo Holdings και η γερμανική CT Enterprises. Βάσει συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι δύο μέτοχοι, εκπρόσωποι-διαχειριστές ήταν:

• Ο κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος (Chris) Παπαχριστοφόρου (φωτο), συνιδρυτής της Invel και πρώην επικεφαλής της RREEF Opportunistic Investmens (ROI), που είναι ο βασικός βραχίονας της Deutsche Bank στον τομέα ακινήτων

• Ο ισραηλινός πρώην ποδοσφαιριστής Shimon Menahem, ο οποίος έχει γίνει πολυεκατομμυριούχος και ηγείται μεγάλου ομίλου με διεθνείς δραστηριότητες στον τομέα real estate. Ο όμιλος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εταιρείες City Investments Millennium, City Millennium Tower, Scorpio BSG, Scorpio Real Estate και Scorpio Real Estate Advisors

Από την ανακοίνωση της Εθνικής Πανγαία προκύπτει ότι το ιδιοκτησιακό σχήμα εκπροσωπείται πλέον μόνον από τον κ. Παπαχριστοφόρου, ενώ ο κ. Menahem απλώς «εξαφανίζεται» από το προσκήνιο.

Επισημαίνεται ότι η Invel είναι ουσιαστικά επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, ένα private equity fund που επενδύει σε ακίνητα. Ενας από τους βασικούς partner ήταν (είναι;) ο αμφιλεγόμενος Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Beny Steinmetz, ο οποίος βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο οικονομικών σκανδάλων και στο στόχαστρο δικαστικών  ερευνών.
=====================================================================
Υπόθεση εργασίας:
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε την δαιδαλώδη όσο & χωρίς νόημα κάτω από νορμάλ συνθήκες πορεία του ιδιοκτησιακού  καθεστώτος της  "Πανγαία"  μοιραίως καταλήγουμε στην εξής υπόθεση εργασίας.

Η επένδυση αυτή R.O.I. (Return on Investemt = κέρδος σε σχέση με το επενδεδυμένο κεφάλαιο) φαντάζει ως μη αποδοτική όταν σε ετήσιο ενοίκιο 70 εκ.  ο επενδυτής που κατέβαλε 600 εκ. ΕΥΡΩ για την αγορά  του 67% περίπου της " Πανγαία" θα πρέπει να υπολογίσει:

α. την  απώλεια εσόδων απο την μη εκμετάλλευση των ιδίων κεφαλαίων στην Διεθνή Αγορά
β. το κόστος δανεισμού
γ. το κόστος απο Ενφια, φόρους κλπ έξοδα. 
δ. την αποζημίωση  "μέρισμα" άπειρων " μετόχων"

 Τώρα αν o koς Παπαχριστοφόρου εξακολουθεί να συνδέεται με την  " RREEF opportunistic investements" θυγατρική της Deutsche bank στον τομέα των ακινήτων  τότε  μπορούμε να υποθέσουμε ότι μέσω μια δαιδαλώδους διαδρομής  το σύνολο των ακινήτων της  "Εθνικής Τράπεζας τ.Ελλάδος Α.Ε"   ελέγχεται εμμέσως από την παραπάνω εταιρεία.

Δεν θα χρειασθεί να αναλύσουμε την σκοπιμότητα για την ίδρυση της "Πανγαία" & τις  μεθόδους των από το 2008 μέχρι & σήμερα Διοικήσεων της ΕΤΕ καθόσον το αποτέλεσμα είναι εμφανές. 

 Ωστόσο αναρωτιώμαστε αν ισχύουν τα παραπάνω, γιατί μια θυγατρική τράπεζας αυτού του μεγέθους  & όχι μόνο, να επιθυμεί & να μεθοδεύει με δαιδαλώδεις διαδικασίες την εκμετάλλευση των ακινήτων της ΕΤΕ κάτω από ένα άκρως αντιαποδοτικό  καθεστώς  ( ενφια -  υψηλοί φόροι κλπ).

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη για να ερμηνεύσουμε μια πράξη πρέπει να μάθουμε το κίνητρο.
 Και ποιό μπορεί να είναι το κίνητρο  κάποιου να "εκμεταλλεύεται"  τα ακίνητα της ΕΤΕ δίνοντας συνολικά 600 εκ. (έκ των οποίων  τα 450  είναι δανεικά ) όταν με τα μισά από αυτά μπορούσε να αποκτήσει αριθμό μετοχών που θα της έδινε την ευχέρεια να την Διοικεί ?

 Αυτό δείχνει ότι δεν την θέλει σαν Τράπεζα & ακολουθεί το ερώτημα.
Τότε γιατί αγοράζει τα ακίνητά της ? 
Προφανώς όχι για να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, ΦΟΡΟΥΣ & ΤΟΚΟΥΣ  & μάλλον τα χρειάζεται για κάτι άλλο.
Δ.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου