Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας= Ευκαιρία για την ομογένεια

alexstefanopoulos.gr
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στις σχέσεις  μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αν και προσωπικά ουδέποτε συμμερίστηκα τις απόψεις που οικοδομούν πρόχειρα και ευκαιριακά  κάθε φορά πάνω στα  μικρά(ή και μεγάλα)  επεισόδια έντασης μεταξύ των δυο πλευρών (Αμερικής Τουρκίας),  εν τούτοις αποτελούν μια ακόμα αιτία επανεκκίνησης και ουσιαστικής επαναδραστηριοποίησης , της αν και ολιγομελούς και κουρασμένης,  ομάδος προώθησης των Ελληνικών και Κυπριακών Εθνικών υποθέσεων και ζητημάτων που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Γνωστή ομάδα, και ως “greeklobby” πριν την πλήρη και ουσιαστική απομυθοποίηση του πολύ καλά στημένου μύθου περί ύπαρξης ελληνικού lobby στις ΗΠΑ. Θεωρίες και πολύ καλά στημένα μυθεύματα που την δεκαετία-2000 -2010 που μας πέρασε κατέπεσαν ύστερα από ενδελεχείς   δημοσιογραφικές έρευνες  βάθους 20ετιας  που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αλλά και  ύστερα από  ωμές παραδοχές, με συνεντεύξεις και δηλώσεις επώνυμων στελεχών της ομογένειας στις ΗΠΑ στο γνωστό ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ / GREEKAMERICANNEWSAGENCY. Εσχάτως  δημοσιευμένες και στο επίσης έγκυρο περιοδικό ανάλυσης  «Επίκαιρα».

Ωστόσο αυτή η ομάδα που έχει απομείνει να δραστηριοποιείται, αλλά χρειάζεται ουσιαστική ανανέωση καθώς παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης δεν  είναι άλλοι από τους Φίλιππα Κρίστορφερ της ΠΣΕΚΑ του Πανίκου Παπανικολάου επί χρόνια διατελέσαντος προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας αλλά εξίσου ενεργό και δραστήριο μέλος της  «ΕλληνοΚυπριακής ομάδος» που εργάζεται στις ΗΠΑ για την προώθηση των ζητημάτων Ελλάδος Κύπρου αλλά και Οικουμενικού Πατριαρχείου και του επίσης Κύπριου Τάσσου Ζαμπά.   Κοντά στην ομάδα  αυτή αναπόσπαστο μέλος και ο Νικόλαος Μούγιαρης.  Οι τρεις, Μούγιαρης Κρίστοφερ και Παπανικολάου,   υπήρξαν συνοδοιπόροι  ως χρηματοδότες και εκδότες της ιστορικής εφημερίδας Η ΠΡΩΙΝΗ που ίδρυσε η αδελφή του Φίλιππα Κρίστοφερ τον Απρίλιο του 1977 Φανή Πεταλίδου, γνωστή και ως Ελένη Βλάχου της Ομογένειας.

Μάλιστα η ιστορική εφημερίδα επανακυκλοφορεί σε σύγχρονη διαδικτυακή μορφή πια με 24ωρη ενημέρωση στον παγκόσμιο ιστό.  Αυτοί οι τρεις, Κρίστοφερ, Παπανικολάου και Μούγιαρης αποτελούσαν για περισσότερο από τρεις 10ετιες την αιχμή του δόρατος της   ΕλληνοΚυπριακής Ομάδος. Και οι Τρεις με έντονη δράση και  κοινη καταγωγή την Κύπρο μας.

Πλαισιωμένοι από την Οικογένεια Μανάτος που έχει και την γνωστή εταιρία “Manatosendmanatos”με έδρα την Ουάσιγκτον αποτελούσαν την δραστήρια αυτή ομάδα που φρόντιζε και εξακολουθεί να φροντίζει – αν όχι με την ίδια ζέση πάθος και ενθουσιασμό όπως τα πρώτα χρόνια που πρωτοξεκίνησαν την 10ετια του 1970- αλλά με εξίσου το ίδιο ζωντανό ενδιαφέρον.

«Ψυχή»  της ομάδος αυτής φυσικά ο γνωστός ισχυρός κληρικός της Ιεράς Αρχιεπιισκοπής Αμερικής και του Οικουενικού Πατριαρχείου Father Alex Karloutsos άνευ του οποίου ουδέν συμβαίνει στις ΗΠΑ περί τα εθνικά ζητήματα Ελλάδος και Κύπρου. Αυτός είναι το κλειδί για όλα!  Για τις επαφές με τον Λευκό Οίκο με την Γερουσία με τους πολιτειακούς βουλευτές αλλά και ισχυρά thintank.

Από κοντά σε αυτό τον  ζωντανό ακόμα «πυρήνα» δράσης περί τα Ελληνικά Κυπριακά αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιχειρηματίες όπως ο Νυσύριος Γιάννης Κατσιματίδης, ο Αλεξ Σπανός από την  Καλιφόρνια, ο  αθόρυβος αλλά επί της ουσίας «δραστήριος»  Άγγελος Τσακόπουλος, και μια πλειάδα επιχειρηματιών όπως οι Χιώτες, επίσης πολύ έντονα δυναμικό στοιχείο της Ομογένειας στις ΗΠΑ, Γιώργος Αλμυρούδης και Μιχάλης Χαλκιάς πάντα έτοιμοι να συνδράμουν και το κάνουν, ο Νίκος Ανδριώτης, στυλοβάτης της ενορίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της ΝΥ και μια πλειάδα γνωστών επώνυμων και «ανώνυμων» επιχειρηματιών που  πάντα εδώ και 30 χρόνια βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν δέχονται σοβαρές και βάση σχεδίου και στρατηγικής προτάσεις δράσης.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν 10αδες  ονόματα ανθρώπων, γνωστών και λιγότερο γνωστών, που δεν φείδονται ούτε  παράδων ούτε κόπων. Αλλά προς τι η όποια αναφορά απλώς και μόνον ονομάτων που έχουν μια κάποια, έστω ζωηρή οικονομική επιφάνεια, όταν λείπει το σχέδιο. Η στρατηγική βάθους. Η συνέπεια και προ πάντων η συνέχεια σε δράσεις για την διασφάλιση και προώθηση των ελληνικών και κυπριακών ζητημάτων στην Ουάσιγκτον;

Συνέπεια και συνέχεια  βάση σχεδίου όμως!  Και όχι ευκαιριακά ή  συγκυριακά – γιατί και αυτό δυστυχώς  συμβαίνει και έχει επισημανθεί – και ουκ ολίγες φορές επί τη βάση προσωπικών και μόνον οφελών…  Κάποιων που ναι μεν δίνουν ( το κάτι τις ) σε προεκλογικές εκστρατείες Γερουσιαστών και Πολιτειακών Βουλευτών,  με το ανάλογο βεβαίως  αντίτιμο οφέλους έστω και της μικρής ( ενίοτε  και μεγάλης ) φοροαπαλλαγής,  ή άλλες εκδουλεύσεις, αλλά ποτέ βάση σχεδίου και στρατηγικής!  Ποτέ βάση συγκεκριμένου στόχου.

Ποτέ με ισχυρό πρόσημο την εθνική ομοψυχία και την εσωτερική ενότητα των Ελλήνων –ειδικά όλων  αυτών που πάσχουν και σε παρουσία και σε έλλειψη θεσμών  αναπαράγοντας γκρίνιες μίση και εσωτερικά  πάθη. Έλληνες, επιφανείς και μη,  οι οποίοι όμως  αν δεν ήταν αυτοί οι τρεις Κύπριοι {Παπανικολάου, Κρίστοφερ και Μούγιαρης}  να ενώνουν και να συνενώνουν ,κάθε φορά που ο διχασμός διαλύει ότι είχε χτιστεί την 10ετια του 1970 με αφορμή την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο,   σήμερα ακόμα και η ύπαρξη αυτής της ομάδος έστω και συμβολικά,  που προωθεί τα Ελληνικά και Κυπριακά αλλά και τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είχε σβήσει προ πολλού.

Ενώ υπάρχει το όραμα,  και το όραμα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, κάποτε τις θέλαμε και τις εννοούσαμε ως μια κρατική οντότητα με μια εθνική υπόσταση, λείπει ο σχεδιασμός. Λείπει η στρατηγική. Λείπει παντελώς η συνέπεια. Η συνέχεια. Η ανανέωση. Η ουσιαστική στελεχιακή ανανέωση. Ανακυκλώνονται τα ίδια κουρασμένα πρόσωπα. Προστρέχουν πάντα στους ίδιους…

Αντιθέτως η Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ, όπως και το παγκόσμιο διαδίκτυο,  είναι γεμάτη από οργανώσεις φαντάσματα. Ηγεσίες και σωτήρες κάθε είδους.  Οργανώσεις σφραγίδες. Συμβούλια ηγετών! Επίδοξων εθνοσωτήρων. Δωρητές. Επενδυτές.  Επίδοξων μεγάλο- επιχειρηματιών που όλο κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν έχει γίνει μια μεγάλη και σοβαρή επένδυση από ΕλληνοΑμερικανό! Ποτέ!

Μόνον σενάρια βλέπουμε κάθε φορά να φουντώνουν στον ελληνικό τύπο και μετά να ξεφουσκώνουν όπως τα μπαλόνια. Σενάρια εικασίες αλλά ποτέ επί της ουσίας έστω και μικρές επενδύσεις. Με εξαίρεση ίσως αυτή του Μερκούρη Αγγελιάδη το 2015 στον Αφάντο Ρόδου αλλά και αυτή δείχνει να έχει κολλήσει στην γνωστή (άνευ ιστορικού προηγουμένου ) γραφειοκρατία και στην έλλειψη λαδώματος στα γρανάζια της  ελληνικής κρατικής μηχανής. Μόνο προθέσεις, ευχές (ενίοτε και προσευχές) αλλά ποτέ επι της ουσίας έργα! Ποτέ πράξεις. Ούτε μια μεγάλη επένδυση όχι μόνον με ευθύνη των ιδίων αλλά κυρίως της ελληνικής πολιτείας που νομοθετεί λέγοντας στον κάθε υποψήφιο επενδυτή όλους τους λόγους,  και μάλιστα χωρίς κόπο, για το ακριβώς αντίθετο. Πώς να μην επενδύσουν! Ιδιαίτερα αυτή την 7χρονη περίοδο που όλα τα νομοθετήματα πρέπει να προ εγκριθούν από το Βερολίνο! Ωστόσο, αν πράγματι εξακολουθούν να  υπάρχουν –γιατί υπάρχουν και, όλοι όσοι έχουμε ζήσει λ πολλά χρόνια στις ΗΠΑ το ξέρουμε πως  είναι 100αδες αν  δε, προσθέσω και τους ανώνυμους έλληνες με ελληνική καταγωγή ανεξαρτήτου γενιάς  που πάντα βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, μιλάμε για 100.000-  ακόμα οραματιστές που θέλουν στα αλήθεια να επενδύσουν στην Ελλάδα ας κάνουν τούτο το απλό.

Πρώτα ας ομονοήσουν μεταξύ τους και ας φτιάξουν ένα φορέα μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες και ας εκλέξουν μια αληθινή ηγεσία με προμετωπίδα πάντα την Εκκλησία με ένα βασικό και καίριο στόχο: την οργάνωση ενός αληθινού lobbyόπως το Τουρκικόlobby.   Lobby που όπως έχουν δείξει 10αδες περιστατικά  πληρώνει και μάλιστα  αδρά για την προώθηση των Τουρκικών συμφερόντων.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish lobby
Οι αποκαλύψεις για τα τεράστια  ποσά που πήρε από την Τουρκία  ο μέχρι  πρόσφατα προεδρικός σύμβουλος  Μ. Φλίν-και όχι μόνον αυτός αλλά 10αδες Γερουσιαστές και πολιτειακοί βουλευτές-  ακόμα δεν έχουν τελειώσει προκειμένου να παγώσει σχέδιο εναντίον του ISIS. Το ίδιο ισχύει και για το lobbyτων Σκοπίων. 100αδες εκατομμύρια! Για την προώθηση των δικών τους εθνικών ή και εταιρικών συμφερόντων.

Αν θέλουν λοιπόν όλοι αυτοί, εν προκειμένω ΕλληνοΑμερικανοί  που βλέπουμε  ότι κάθε τόσο επιθυμούν –ορισμένοι δε διακαώς – να  κάνουν μια μικρή (ή μεγάλη επένδυση) για την Ελλάδα  ας ποντάρουν σε κάτι πιο σίγουρο και αμοιβαία επωφελές.  Στην δημιουργία  και ίδρυση ενός αυτόνομου και ανεξάρτητου  (NGO)φορέα! Ενός φορέα που θα έχει την δυνατότητα όμως ίδρυσης και λειτουργίας και εταιρίας ειδικά για να κάνει νόμιμο lobby!   Με εκλεγμένη κανονική και όχι virtualδιαδικτυακή-  ηγεσία!  Από την βάση της ομογένειας. Με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Με διαφάνεια.  Χωρίς καμία εξάρτηση ούτε από την (εκάστοτε)  ελληνική κυβέρνηση -οι οποίες στο σύνολο τους εδώ και 40 χρόνια, και όχι μόνο με το επάρατο πάλαι ποτέ ΣΑΕ,  απέτυχαν να συνενώσουν όχι μόνον  τον Ελληνισμό της Αμερικής αλλά τον απανταχού Ελληνισμό μάλλον δίχασαν παρά ένωσαν- και εκεί σε αυτό τον φορέα, που θα λειτουργεί με τις αρχές και την δομή ενός κανονικού και υπαρκτού lobbyόπως τα 10αδες εθνικά ή πολυεθνικά εταιριών lobbyπου δραστηριοποιούνται νόμιμα στις ΗΠΑ προωθώντας τα συμφέροντα εθνικών κρατών και πολυεθνικών.

Παραδείγματα 10αδες, ήδη ανέφερα Τουρκία και Σκόπια  με ένα το πιο φωτεινό ίσως και το πιο δυναμικό και αποτελεσματικό. Το πανίσχυρο Lobby του Ισραήλ.  Ας σκεφθούν …Ας προβληματιστούν… και ας πράξουν. Ειδάλλως από υποσχέσεις ευχές και σενάρια πλέον έχουν χορτάσει και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι  απλά σενάρια που ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια ονόματα εδώ και 35 χρόνια.

*Μέρος του άρθρου δημοσιεύθηκε στη Huffinton Post στις 29.05.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου