Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Ακριβός ο αγωγός East Med για μεταφορά φυσικού αερίου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
Σκεπτικισμό γύρω από τις προοπτικές κατασκευής του αγωγού East Med, για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και την Ιταλία, εξέφρασε ο μέχρι πρότινος ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, Αμος Χόκσταϊν, μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο πρόσφατου συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη. 
Εμφανίστηκε συγκρατημένος και έναντι του αγωγού προς την Τουρκία, λόγω και του Κυπριακού, και προέκρινε ως καλύτερη επιλογή την αξιοποίηση των υφιστάμενων τερματικών που βρίσκονται στην Αίγυπτο αλλά υπολειτουργούν.

– Πόσο σημαντική είναι η Ανατολική Μεσόγειος στο ενεργειακό παζλ;
– Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια κρίσιμη περιοχή για την εξόρυξη αερίου και όλα δείχνουν ότι τελικά θα είναι σε θέση να συμβάλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.

– Πώς βλέπετε την προοπτική κατασκευής του αγωγού East Med;
– Η κατασκευή αγωγού θα πρέπει να γίνει με βάση οικονομικά κριτήρια. Και για να είμαι ειλικρινής, ένας αγωγός από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ιταλία δείχνει πολύ φιλόδοξo σχέδιο. Είμαστε σε μια νέα εποχή όπου κερδίζει το φθηνό αέριο, και το αέριο που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι φθηνό. Ετσι, το να προστεθεί στον σχεδιασμό ένας μακρύς ακριβός αγωγός είναι κάτι δύσκολο να γίνει.

– Ποια θεωρείτε ως την καλύτερη επιλογή;
– Η στόχευση πρέπει να είναι πώς να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές από όλους. Εχουμε δύο τερματικά υγροποίησης αερίου στην Αίγυπτο τα οποία είναι άδεια και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ισραηλινό και κυπριακό αέριο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να δούμε πόσο αέριο θα ανακαλυφθεί στην Κύπρο στις γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι. Πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα. Σε όλα τα πιθανά σχέδια υπάρχουν τεράστιες προοπτικές, αλλά αυτό στο οποίο πρέπει όλοι να εστιάζουν είναι η οικονομική πτυχή.

– Ο αγωγός προς την Τουρκία;
– Ενας αγωγός από το Ισραήλ στην Τουρκία θα ήταν φανταστική ιδέα, και για τις δύο χώρες, αλλά έχουμε κάποια πολιτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί όπου υπάρχουν λιγότερα πολιτικά εμπόδια και παρεμβάσεις. Η κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία δεν είναι εύκολη υπόθεση αυτή τη στιγμή. Βλέπω πόσο δύσκολο είναι χωρίς συμφωνία στο Κυπριακό.

– Η μεταφορά αερίου με LNG;
– Για μένα η δημιουργία αγωγών από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, και από την Κύπρο στην Αίγυπτο, και η αξιοποίηση των δύο τερματικών υγροποίησης που υπάρχουν εκεί, είναι εξαιρετική ιδέα και εύκολα υλοποιήσιμη.

– Οι παρενοχλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;
– Κοιτάξτε. Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν σταθερά ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες, υπό τον όρο ότι τα έσοδα που θα προκύψουν, αν προκύψουν, θα διαμοιρασθούν με ισότιμο τρόπο προς όφελος όλων των πλευρών στο νησί. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση και θα ήταν καλό τα εμπλεκόμενα μέρη στην Κύπρο να εργασθούν για να το πετύχουν αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου