Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Το πρώτο 100ετές ομόλογό της πουλάει η Αργεντινή

www.insider.gr
Η Αργεντινή πούλησε το πρώτο ομόλογο 100 ετών της χώρας, μόλις ένα έτος μετά τον διακανονισμό μίας πολύχρονης νομικής διαμάχης που αφορούσε χρέος 95 δισ. δολαρίων.
Με την έκδοση ομολόγου ύψους 2,75 δισ. δολαρίων η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ακολουθεί το παράδειγμα του Μεξικού, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαθέτοντας χρέος που ωριμάζει μετά από ένα αιώνα - κάτι που είναι συχνά ιδιαίτερα ελκυστικό σε ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που αναζητούν μακροχρόνιες αποδόσεις. 
Η Αργεντινή από την πλευρά της εκμεταλλεύεται τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και να αποπληρώσει χρέος που ωριμάζει τα επόμενα χρόνια.

Η χώρα έχει πετύχει μία εντυπωσιακή επιστροφή μετά τον διακανονισμό της πολύχρονης διαμάχης με μία μερίδα των πιστωτών της για την πτώχευση του 2001.  Έχει ήδη προχωρήσει σε έκδοση χρέους, με το ποσό μάλιστα να αποτελεί ρεκόρ για αναδυόμενη αγορά, ενώ εμφανίζει καλύτερες του μέσου όρου επιστροφές τους τελευταίους 12 μήνες.

Η απόδοση στο χρέος της σήμερα είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο χρέος των ΗΠΑ, λιγότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τέσσερα χρόνια. «Καλό γι' αυτούς. Τώρα τα spreads είναι χαμηλά και μοιάζουν κολλημένα σε αυτό το σημείο, οπότε προσπαθούν να τα κλειδώσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο», σχολιάζει ο Μάικλ Ρος, αναλυτής ομολόγων στη Seaport Global Holdings, ο οποίος συστήνει την αγορά των ομολόγων της Αργεντινής.

Η τιμή ορίστηκε στα 90 σεντ ανά δολάριο και η απόδοσή τους στο 7,914%. Την πώληση των ομολόγων διαχειρίστηκαν οι Citigroup και HSBC.
Σημειώνεται ότι η έκδοση ομολόγων τέτοιας διάρκειας δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές, με την τελευταία έκδοση 100ετούς ομολόγου να είναι από το Μεξικό το 2010.
Στις 19 του περασμένου Απριλίου η Αργεντινή εξέδωσε 10ετή ομόλογα ύψους 16,5 δισ. δολαρίων, συγκεντρώνοντας προσφορές που ξεπέρασαν τα 68 δισ. ευρώ.

Συνολικά η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει επτά φορές τα τελευταία 200 χρόνια και τρεις φορές τα τελευταία 23 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου