Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Που είναι οι Στρατηγοί (Ανώτατοι) ?

Σαϊγκι Όζτιουρκ Εφημερίδα «Σοζτζιού»  - Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
Για τους Δκτές, οι στρατιώτες που παραδίδονται από τους γονείς τους στις ΤΕΔ, είναι μια ιερή παρακαταθήκη. Ο κάθε Δκτής, αυτή την παρακαταθήκη που του ανέθεσαν, θέλει να την παραδώσει στην οικογένειά του σώα και αβλαβή, αφού την εκπαιδεύσει και αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις σωματικές και ψυχικές πτυχές. Για ένα Δκτή το πιο δύσκολο καθήκον είναι να τυλίξει το στρατιώτη με τη σημαία και να τον στείλει  με το φέρετρο.

Στη Μαγνησία, η 1η Ταξχία Εκπ/σεως Οπλιτών ΠΖ, είναι μια «Μονάδα νεοσυλλέκτων». Οι νέοι στρατιώτες που κατατάσσονται, αφού λάβουν εδώ  τη βασική εκπαίδευση, στέλνονται στις «Μονάδες Ειδικότητας», από τις οποίες και απολύονται. Σε ορισμένους περιόδους της δηλητηρίασης που ήρθαν στην ημερησία διάταξη, στην Ταξχία της Μαγνησίας, ο αριθμός των στρατιωτών έφθανε μέχρι και τις 6000.



Η δομή έγινε δυο κομμάτια
Στη Δκση της Ταξχίας προβλέπεται βαθμός Ταξιάρχου. Το όνομα της Μονάδος, το λάβαρο του Δκτού, το έμβλημα, είναι όλα επιπέδου Ταξιαρχίας… Όμως στις ΤΕΔ, λόγω της έλλειψης σε Ανωτάτους Αξκούς, τη διοίκηση αυτής της Ταξχίας, τη διεξάγει ένας Σχης. Όταν μια μεγάλη φρουρά δεν εκπροσωπείται με βαθμό Ανωτάτου, βλέπετε ότι δεν σημειώθηκε ένα, αλλά βιώνονται μερικά περιστατικά δηλητηρίασης.
Περιστατικά δηλητηρίασης σημειώνονται, όμως ούτε ο Α/ΓΕΕΘΑ, ούτε ο Α/ΓΕΣ, ούτε ο Δκτής Εκπαιδεύσεως και Δόγματος  (EDOK), μετέβησαν κατά τις προηγούμενες δηλητηριάσεις στη Μαγνησία. Αυτή η κατάσταση, θέλουν δεν θέλουν,  είναι ενδεικτική της αδυναμίας ενότητας Δκσεως της ιεραρχίας. Η δομή έχει γίνει δυο κομμάτια. Το προσωπικό και οι εργασίες Επιμελητείας, αφέθηκαν εξολοκλήρου στο Υπουργείο Άμυνας.
Η αιτιολόγηση για την παροχή τροφοδοσίας από ιδιωτικές εταιρίες, ήταν να μειωθεί ο αριθμός των στρατιωτών που βρίσκονται σε διοικητικές  και μετόπισθεν υπηρεσίες, για να κερδίσει η εκπαίδευση. Το ΥΕΘΑ θα κάνει τους διαγωνισμούς, η εταιρία που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα φέρει η ίδια τα δικά της υλικά, καζάνια, δοχεία, κουτάλια, πιρούνια, ενώ η λίστα με τις θερμίδες, θα εκπονείται εκ μέρους της Δκσεως.

Έλλειψη ελέγχου
Ρώτησα έναν από τους προηγούμενους Δκτές της 1ης Ταξχίας Εκπ/σεως Οπλιτών ΠΖ της Μαγνησίας, τον  Ταξχο Ναϊμ Μπαμπούρογλου. Λέει η επιτροπή ελέγχου θα πρέπει να ελέγχει τα προϊόντα που μπαίνουν στην αποθήκη σε κάθε στάδιο, από τι στιγμή εισόδου μέχρι την κατανάλωσή τους. Για την ύπαρξη υγιεινού περιβάλλοντος στη κουζίνα, πρέπει να ελέγχεται το προσωπικό και το κάθε τι είναι γραμμένο στις οδηγίες. Και είναι βασικό ο έλεγχος να γίνεται απροειδοποίητα.
Με το να γίνεται ο διαγωνισμός τροφοδοσίας εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι θετικό για να αποφεύγεται το κουτσομπολιό εκ μέρους του στρατού… Εδώ σημαντικός είναι και ο έλεγχος της εταιρίας. Για παράδειγμα για ένα φαγητό που παρασκευάζεται, είναι γραμμένο το πόσο αλάτι και πόσο πιπέρι θα ρίξουν. Εάν η επιτροπή ελέγχου διαπιστώσει ότι δεν είναι σύμφωνα με τις οδηγίες, επιβάλει πρόστιμο, όταν δεν της αρέσει το φαγητό, το κάνουν εκ νέου και έχει αρμοδιότητα επιβολής ποινής… όμως αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται στην πράξη. Βλέπετε ότι πίσω από τις εταιρίες, βγαίνουν πολιτικοί. Ο στρατός, αποφεύγει να επιβάλει κυρώσεις σ’ αυτές τις εταιρίες και ξεκάθαρα κανείς δεν θέλει να βάλει μπελάδες στο κεφάλι του.

Γιατί δεν έγινε το πρέπον?
Στη Μαγνησία, με το που συνέβη το περιστατικό με τη δηλητηρίαση και διετάχθη έρευνα από την εισαγγελία, η επιτροπή διοικητικής έρευνας από την Δκση Εκπαιδεύσεως και Δόγματος, στην οποία υπάγεται η Ταξχία, θα έπρεπε να έρθει με εμπειρογνώμονες και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα έπρεπε να ολοκληρώσουν την έρευνα, όμως όπως φαίνεται δεν έγινε έτσι. Δηλαδή έγινε?
Στην έρευνα θα έπρεπε να εξεταστεί αν τα τρόφιμα κατά την είσοδό τους στα μαγειρεία, την έξοδό τους, δειγματοληπτικά, ελέγχθηκαν ή όχι, επιβλήθηκε ποινή στην εταιρία ή δεν επιβλήθηκε, η υγιεινή των υλικών και των μαγειρείων ήταν σωστή ή όχι, οι όροι του διαγωνισμού ήταν ή όχι σύμφωνα με τις διαταγές που στάλθηκαν.
Ο Ταξχος Ναϊμ λέει ότι «εάν στην Ταξχία σημειώνεται τρεις φορές δηλητηρίαση, υπάρχει αδυναμία καθηκόντων» και συνεχίζει ως εξής:
«Στο στρατό υπάρχει μερίδα φαγητού. Για παράδειγμα, όταν μαγειρεύονται φασόλια, σύμφωνα με τον αριθμό των στρατιωτών, είναι καθορισμένο δοσομετρικά το  πόσα φασόλια, πόσο κρέας, πόσο αλάτι και πόσα καρυκεύματα θα χρησιμοποιηθούν. Όταν σημειώνεται δηλητηρίαση, υπάρχει ή λάθος στα υλικά και τα γραμμάρια ή υπάρχει απάτη. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά που είχε τελειώσει ή τελείωνε ο χρόνος χρήσης τους.  Ακόμα και τα αυγά που δίνονται στους στρατιώτες, είναι καθορισμένα τα γραμμάριά τους.

Ο στρατός έχει καταρρεύσει
Στις ΤΕΔ, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν σημειώνεται ομαδική δηλητηρίαση σε μια μονάδα, υπάρχει μεγάλη ευθύνη του Δκτού. Ο Δκτής είναι υπεύθυνος για ότι κάνει ή δεν κάνει η μονάδα του. Κατά τη διάρκεια της τριετούς Δκσης της Ταξχίας από τον Ταξχο Ναϊμ, δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό δηλητηρίασης. Τώρα μπορεί κάποιος να βγει και να πει ότι αιτία της δηλητηρίασης ήταν η ζέστη που υπάρχει στη Μαγνησία. Εντάξει αλλά τότε στη Σανλίουρφα, που έχει 45 βαθμούς γιατί δεν σημειώνονται δηλητηριάσεις και σημειώνονται στη Μαγνησία?

Όταν υπάρχει αδυναμία στην πειθαρχία, τότε εξαπλώνεται αυτή και σε άλλα μέρη. Καμιά αλυσίδα δεν είναι περισσότερη δυνατή, απ’ ότι ο αδύναμος κρίκος της. Στην πολεμική ιστορία του κόσμου, δεν υπάρχει κανέναν παράδειγμα στρατού που να κέρδισε μάχη, όταν είχε διαταραγμένη την αλυσίδα Δκσεως (ιεραρχία). Εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τις σημερινές δηλητηριάσεις,  αύριο θα συμβούν άλλα θλιβερά γεγονότα. Το γεγονός δεν πρέπει να προσπεραστεί με την ανατροπή μιας εταιρίας. Ποιοι πολιτικοί βρίσκονται πίσω απ’ αυτή την εταιρία, πως καταπιέζουν το στρατό ή μήπως γίνονται αυτά για να δυσφημίσουν τους Δκτές, αυτά θα πρέπει να αποκαλυφθούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου