Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Προελαύνουν οι Κούρδοι στη Ράκα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΡΑ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΦΙΑΛΤΗ της Τουρκίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν εξελίσσεται η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα, της άτυπης «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, καθώς οι Κούρδοι μαχητές της οργάνωσης-ομπρέλα SDF και οι Άραβες σύμμαχοί τους, που εξακολουθούν να εφοδιάζονται από τις ΗΠΑ παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της Αγκυρας, σφίγγουν συνεχώς τον κλοιό και ήδη κατόρθωσαν μέσα σε λίγες μέρες να καταλάβουν δύο συνοικίες της πόλης έπειτα από άγριες μάχες.

Συγκεκριμένα οι Κούρδοι πολεμιστές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων -που ο Ερντογάν αποκαλεί συλλήβδην «τρομοκράτες»- ανακοίνωσαν την απελευθέρωση της συνοικίας Αλ Ρουμανίγια, στα βορειοδυτικά της πόλης, ενώ είχε προηγηθεί η κατάληψη της συνοικίας Μεσλέμπ, στα ανατολικά, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Οργή του Ευφράτη» και πάντα υπό την αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών και των συμμάχων τους, αλλά και της συριακής αεροπορίας του Ασαντ.

Μάλιστα οι Κούρδοι μαχητές εισέβαλαν ήδη στη δυτική συνοικία Σαμπαχίγια αλλά και στη βιομηχανική ζώνη στα ανατολικά, καθώς είναι προφανές πως οι συνεχείς βομβαρδισμοί ακριβείας από αέρος επιταχύνουν την εξέλιξη της μάχης, ισοπεδώνοντας τις καλά προετοιμασμένες από καιρό οχυρές θέσεις των ισλαμιστών.

Χτες μάλιστα η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσε πως ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο μετά την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κυβερνητικής αεροπορικής επιδρομής στη Ράκα. Ο Αλ Μπαγκντάντι, που έχει επικηρυχθεί για 25 εκατομμύρια δολάρια, φέρεται να εγκατέλειψε εδώ και μήνες την πολυκυκλωμένη Μοσούλη και να κατέφυγε στη Ράκα, το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσής του. 

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη -και ίσως... ούτε η τελευταία- φορά που ανακοινώνεται ο θάνατος του «χαλίφη» του «Ισλαμικού κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου