Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Oι πιστωτές της Ελλάδος εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις

Άρθρο γνώμης  WSJ αναφέρεται στο επικείμενο eurogroup σχολιάζοντας ότι δεν αναμένεται ούτε τότε λύση στο χρόνιο ελληνικό πρόβλημα. 
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Αθήνα πριν τη συνάντηση της 22ας Μαΐου είχε ήδη ψηφίσει έναν ακόμη γύρω μέτρων λιτότητας με τον Πρωθυπουργό να έχει υποσχεθεί ότι τα μέτρα θα διασφάλιζαν τη συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα άνοιγαν το δρόμο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής ελάφρυνσης της ΕΚΤ και θα έδιναν το σήμα στους επενδυτές ότι η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα. 
Ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας απέτυχε και είναι απίθανο να επιτευχθεί και στις 15 Ιουνίου.

Τονίζει ότι πολλά μπορούν να λεχθούν για το επιχείρημα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά η διαρθρωτική αδυναμία της οικονομίας εξαιτίας του πελατειακού συστήματος, σημειώνει, ωστόσο, ότι την ίδια ημέρα που απέτυχε η συμφωνία του eurogroup απεκαλύφθη ότι ο Ελληνο-Ρώσος μεγιστάνας Ιβάν Σαββίδης, ήδη ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας και επιχειρηματίας, αγόρασε το 19,6%  του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού Mega το οποίο μέχρι πρόσφατα ανήκε σε κάποιους από τους κορυφαίους Έλληνες ολιγάρχες.

Στις αρχές Μαΐου ο κ. Σαββίδης με έπαρση ανέφερε σε συνέντευξή του ότι σε λίγους μήνες θα αποκτήσει τον έλεγχο ενός από τους κύριους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με στελέχη τραπεζών να αναφέρουν στην εφημερίδα Καθημερινή ότι τους ασκούνταν πιέσεις από την κυβέρνηση να δώσουν το πράσινο φως για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. 

Στην ίδια συνέντευξη επαινούσε τον κ. Τσίπρα κάνοντας παραλληλισμούς με τον Πούτιν για να τον κολακεύσει και ασκούσε δριμεία κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντίδρασή του στο νομοσχέδιο για τον ΣΕΚΑΠ. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει υποστήριξη σπρώχνοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε κρατικές θέσεις, περιορίζει την αυτονομία των ιδιωτικών σχολείων και εισάγει νομοσχέδιο για να επιβάλει τους ίδιους περιορισμούς στα πανεπιστήμια, ενώ έχει κάνει πίσω τη στιγμή που υπουργοί και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι βάζουν εμπόδια σε σημαντικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό. 

Αυτό που είναι επίσης ανησυχητικό είναι ότι η Ν. Δημοκρατία δεν κάνει πολλά για να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει το δικό της κρατικιστικό, πελατειακό παρελθόν.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει το σωστό πολιτικό ένστικτο αλλά φοβάται να εφαρμόσει τις απόψεις του σε ένα εν πολλοίς αμεταρρύθμιστο κόμμα.

Ο δημοσιογράφος εκτιμά, ωστόσο, ότι ο κ. Σόιμπλε εθελοτυφλεί καθώς δεν αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραμάτισαν οι πιστωτές της Ελλάδας και κυρίως η κυβέρνησή του, στη διαιώνιση της κατάστασης, με την επιβολή της λιτότητας, την απροθυμία να αναγνωρίσουν τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι οποίες βάθυναν και παρέτειναν την ελληνική κρίση και υπονόμευσαν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Αυτή η μυωπική στάση, υπογορευόμενη από εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισμούς, οδήγησαν στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στις καταστροφικές διαπραγματεύσεις που παρ’ ολίγον να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. 
Και τώρα φέροντας τελείως γονυπετή τον κ. Τσίπρα, η Γερμανία και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάκαμψή της και απειλούν με μια νέα κρίση ρευστότητας.

Εάν αυτά αποτελούν αλαζονεία του νικητή ή απλώς πολιτική δειλία δεν είναι αντάξιο αυτών που ισχυρίζονται ότι είναι οι ηγέτες της Ευρώπης και που είναι αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο της εκ νέου οικοδόμησης της νομιμοποίησης του ευρώ, μετά από μια περίοδο άνευ προηγουμένου αναταραχών 

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω τελικά, ότι μόνο η σκληρή στάση του Σόιμπλε θα γρεμίσει το μεταπολιτευτικό μπουρδέλο!!! Άρα τις ελπίδες μας, τις στηρίζουμε σε αυτόν...γιατί από εδώ μέσα δεν φαίνεται τίποτα αξιόλογο.

    Έτσι λοιπόν, βάστα Σόιμπλε...σκίσε τα σούργελα που έφτιαξαν αυτό το πελατειακό κράτος!!! Ξεδόντιασε αυτούς που χρεοκόπησαν την πατρίδα μου!!! Πήδα αυτούς που γέμισαν με εκατομμύρια λαθρομετανάστες την χώρα μου!!! Σφαλιάρωσε αυτούς που έθαψαν την Μεγάλη Ιδέα και σέρνονται σήμερα πίσω από τους αλβανούς!!! Γκρέμισε αυτούς που από εμμονές, απαγορεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την απόλυση των δημοσίων υπαλλήλων!!! Γάμα αυτούς που σκέφτονται μόνο τους συνταξιούχους και στέλνουν χιλιάδες νέους στο εξωτερικό!!! Ξεκώλιασε αυτούς που διαλύσαν την βιομηχανία, την κτηνοτροφία, την γεωργία και την παραγωγή της πατρίδας μου!!!

    Είσαι η μοναδική μας ελπίδα...και άσε το κάθε κομματόσκυλο να λέει ότι θέλει...
    Αν τα καταφέρεις, έμεις θα βάλουμε μια φωτογραφία σου στο σπίτι μας, κάτω από τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Απλά συνέχισε έτσι...μην τους αφήσεις να πάρουν αέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή