Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δύο νεκροί 120 τραυματίες

Δύο νεκροί, πάνω από 120 τραυματίες εκ των οποίων 4-5 σοβαρά και τεράστιες ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού των 6,4 ρίχτερ -σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο- που χτύπησε την Κω στις 1:31 τα ξημερώματα με επίκεντρο μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού. 
Ο φονικός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:31 το πρωί. Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ…  
 Το πιο δύσκολο πρωινό του καλοκαιριού ξημέρωσε σήμερα για τους κατοίκους της Κω που μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε δευτερόλεπτα μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής τα Δωδεκάνησα. Ο τραγικός απολογισμός; Δύο νεκροί, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -οι πέντε σοβαρά- και πολλές ζημιές. 
Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου σε μπαρ ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής στο νυχτερινό μαγαζί.
Δείτε φωτογραφίες της Πυροσβεστικής από το μπαρ  
Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τα δύο θύματα ήταν νεαρής ηλικίας. Πρόκειται για έναν 30χρονο τουρκικής καταγωγής και έναν 20-22 ετών περίπου σουηδικής καταγωγής. Όσο για τους σοβαρά τραυματισμένους πρόκειται επίσης για τουρίστες.
Μάλιστα ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας. Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.
Έντονη η μετασεισμική ακολουθία - Πανικός στους δρόμους 
Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.
Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.
Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.
Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.
Στο νησί μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.
Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.
Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. 
----------------------------------------------------------------
 Κλειστό παραμένει μέχρι στιγμής το αεροδρόμιο το οποίο θα λειτουργήσει τις επόμενες ώρες.  
Σοβαρές ζημιές, έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
Στην Κω μετέβη εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε το νησί. 
Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.
Εκτός απο τους δυο νεκρούς από την κατάρρευση στέγης σε μπάρ υπάρχουν αρκετές ζημιές σε ολόκληρο το νησί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου