Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Για τη Διεθνή Αμνηστία, που έχει αποσπάσει ευρέως τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη χάρη στην παρρησία και την αμεροληψία της, τα πράγματα είναι απλά: «Αν και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους συνεχιστεί όπως το πρώτο και δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, το 2017 τείνει να καταστεί το πιο φονικό έτος για την πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης στον κόσμο. Η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσει τη συνεργασία της με την παντελώς δυσλειτουργική ακτοφυλακή της Λιβύης και να διαθέσει περισσότερα σκάφη εκεί όπου τα χρειάζονται απεγνωσμένα».
Δεν πρόκειται για κάποια προφητεία που διογκώνει τα πράγματα μήπως προκαλέσει φιλάλληλα αισθήματα. Όσα προβλέπει ο διευθυντής της Αμνηστίας για την Ευρώπη θεμελιώνονται στην έκθεση της οργάνωσης για το πρώτο εξάμηνο το 2017. Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Ένας φαύλος κύκλος: Η αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών στην κεντρική Μεσόγειο», δημοσιεύτηκε με την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της Ε.Ε. θα έβρισκαν λίγο χρόνο (εσωτερικό, ψυχικό) για να τη διαβάσουν, καθ' οδόν προς το Ταλίν, όπου θα συσκέπτονταν και θα συναποφάσιζαν.

Πολιτική δίχως κυνισμό, είτε το εξωτερικό μιας χώρας αφορά είτε τις σχέσεις της με άλλους, δεν νοείται. Τα κράτη που συμμάχησαν για να τερματίσουν την απολυταρχία του Μουαμάρ Καντάφι, δεν δείχνουν τώρα να προβληματίζονται ιδιαίτερα που η Λιβύη παραμένει χώρα βίας και ανομίας, διαμελισμένη σε πολεμαρχικά φέουδα και αγρίως αντιδημοκρατική. Δεν δυσκολεύονται λοιπόν να υπογράφουν συμφωνίες (επαίσχυντες και κυνικές τις χαρακτηρίζει η Αμνηστία, κυνικότατες είναι) με όποιες λιβυκές αρχές βρίσκουν πρόθυμες, αναθέτοντάς τους μια «καθαρή δουλειά»: να εξαρθρώνουν κυκλώματα διακινητών και να αποτρέπουν την αναχώρηση πλοιαρίων από τη Λιβύη. Αλλά καθαρή δουλειά με βρώμικα χέρια δεν γίνεται, όταν μάλιστα την αναθέτουν αμοραλιστικά μυαλά: στα κυκλώματα της διακίνησης πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν Λίβυοι ακτοφύλακες, χωροφύλακες, αστυφύλακες, φύλαρχοι, όσοι καταβασανίζουν στα κρατητήριά τους πρόσφυγες και μετανάστες... Κυνικοί και αυτοί, ίσως διαλέγουν επίτηδες σαπιοκάραβα και φορτώνουν πεντακόσιους ανθρώπους εκεί που δεν θα χωρούσαν πενήντα. Με τον τριπλασιασμό της θνησιμότητας των μετακινουμένων (από 0,89% το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε 2,7% το 2017, πάνω από 2.000 πνιγμένοι τον Γενάρη), όσο να 'ναι ξαλαφρώνει το ανεπιθύμητο φορτίο στους ώμους της Ευρώπης. Που έχει στη διάθεσή της ολόκληρη Μεσόγειο για να νίπτει τας χείρας της. 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ
Με νιπτήρα τη Μεσόγειο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου