Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Τα καλοκαίρια είναι Ελλάδα. Όλα είναι Ελλάδα.



Γιατί η Ελλάδα είναι αξεπέραστη. Με τα χιλιάδες ακριβά νησιά της σαν αστέρια ενός ουρανού που πατάει στη γη.
Γιατί η Ελλάδα είναι ατέρμονη. Είναι το φίλημα της Ανατολής, της Δύσης. Είναι το σπάνιο φυλαχτό που κουρνιάζει ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική.
Γιατί η Ελλάδα είναι η ακτογραμμή της. Τα 15.000 χλμ. της για να βρει ο καθένας το δικό του μικρό μέτρο ευτυχίας. Είναι οι θάλασσες της που σε θωρούν και σε αγκαλιάζουν.
Γιατί η Ελλάδα είναι φιλοξενία. Είναι τα σύκα του γείτονα. Το γλυκό βύσσινο της γιαγιάς. Τα καλούδια που γεμίζουν την καρδιά σου.
Γιατί η Ελλάδα είναι γλυκιά όπως το κρασί της.
Είναι πικρή όπως η πικροδάφνη.
Είναι όξινη όπως η ελιά.
Είναι αλμυρή όπως το αλάτι στην πληγή.
Είναι βάλσαμο όπως το τσάι του βουνού της.
Γιατί η Ελλάδα είναι o Ήλιος που τα γιάνει όλα. Αυτός που δίνει χρώμα όταν η ψυχή βγαίνει από το σώμα.
Γιατί η Ελλάδα είναι η περηφάνια της. Το ανάστημα που σηκώνει ακόμα και όταν την πνίγουν, όταν τη ζώνουν μαύρα φίδια από παντού.
Γιατί η Ελλάδα μπορεί να γίνει Δούρειος Ίππος, μπορεί να γίνει Λερναία Ύδρα, μπορεί να είναι Νύμφη, να μεταμορφωθεί σε Μούσα και να ξεπεράσει και τους Άθλους του Ηρακλή.
Γιατί η Ελλάδα είναι η αριστεία.  Ο άριστος. Ο υπερθετικός του αρείων.
Είναι το στεφάνι ελιάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Επίδαυρος, η Διονυσιακή έκσταση.
Γιατί η Ελλάδα είναι φιλοσοφία, αστρονομία, επιστήμη, μυθολογία, θέατρο, ρητορική, μαθηματικά, φυσική, ιατρική, νομική, τέχνη. Η Ελλάδα είναι παντού. Παντού και πάντα μέσα σε όλα.
Είναι τα αστέρια, οι Θεοί και οι πλανήτες της. Ο Ερμής της, ο Δίας,  η Αφροδίτη, ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας ο Άρης και ο Ουρανός που υπηρετούν τη Γη.

httpΓιατί η Ελλάδα είναι η πέτρα. Είναι το χώμα. Είναι η εύφορη γη της. Είναι το μάρμαρο. 
Γιατί η Ελλάδα έχει τόσες όψεις όσες έχει η ίδια η ζωή. Ντύνεται Μακεδονία, γίνεται θεριό σαν την Κρήτη, παλεύει σαν την Ήπειρο, ηγείται σαν την Πελοπόννησο, καιροφυλακτεί σαν τα νησιά του Αιγαίου, στηρίζει όπως η Θράκη, τραγουδάει όπως το Ιόνιο, φροντίζει όπως η Θεσσαλία, εκπαιδεύει όπως η Αττική, στέκει σαν ακοίμητος φρουρός όπως η ακριτική Ελλάδα, μαγεύει με τα δίχτυα της από άκρη σε άκρη.
Γιατί η Ελλάδα είναι Τέχνη. Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα. Εδώ όπου πάτησε το Α για να βρει το Β.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι γεύσεις της. Το λάδι που αγγίζει την ντομάτα και που αγγίζει το δέρμα των ακροδαχτύλων σου. Το δέρμα, ο μόνος καλός αγωγός της ουσίας της.
Γιατί η Ελλάδα είναι πλανεύτρα. Σε μαγεύει, σε συνεπαίρνει, σου χορεύει, σου τραγουδάει, σε αποθεώνει και σου μιλάει πάντα στον ενικό.
Η Ελλάδα είναι η ατέρμονη ομορφιά της. Που σε νιώθει. Που σε συγχωρεί και σε αγκαλιάζει όπως η μάνα το παιδί.
Γιατί ή Ελλάδα είναι οικογένεια. Είναι η Αγάπη. Είναι ο Έρωτας.

Γιατί η Ελλάδα σου κρατάει το χέρι. Γιατί δεν είσαι ποτέ μόνος όταν πατάς το χώμα της. Σε συντροφεύουν Θεοί, ιδέες, θυσίες, θρύλοι, θαύματα και τάματα.
Γιατί η Ελλάδα είναι το γιασεμί. Το αμπέλι. Ο βασιλικός. Η βανίλια υποβρύχιο. Το καρπούζι από το μπαχτσέ. Η ντομάτα που κόβεις από το κτήμα.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι άνθρωποι. Οι σπουδαίοι και οι κλασικοί. Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Καζαντζάκης,  ο Καποδίστριας. Η τεράστια ατέρμονη λίστα της  Ελλάδας των Μεγάλων. Αλλά είναι και η κυρά της Ρω και η χήρα του πολέμου με τα μαύρα που μεγάλωσε 5 παιδιά αθόρυβα μόνη της.
Γιατί η Ελλάδα είναι αυθεντική. Είναι τα θεμέλια που μπήκαν για να χτιστεί αυτή η οικουμένη.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι παραδόσεις της. Οι θρύλοι, οι ήρωες, οι χοροί, τα πανηγύρια, τα κρυφά σχολεία της, τα ξωκλήσια με το Σταυρό τους που σχίζει τον Ουρανό, τα μοναστήρια, η άκαυστη πίστη σε κάτι ανώτερο.
Γιατί η Ελλάδα είναι οικουμενική. Είναι το ατέρμονο άγγιγμά της, αδιάλειπτο μέσα στους αιώνες.
Είναι ένα δώρο. Είναι το δώρο. «Δίδωμι». Το δώρο που μας δόθηκε.
Γιατί η Ελλάδα είναι η Αριστοτελική της ηθική.
Γιατί η Ελλάδα είναι ο άνθρωπος. Αυτός που άνω θρώσκει. Το μόνο ζωντανό που κοιτάει ψηλά. Γιατί μπορεί να συνομιλεί με τον Θεό στα ίσια.
Γιατί η Ελλάδα είναι τα παλικάρια της. Οι Εύζωνοι. Οι μαχητές. Οι αγωνιστές από κάθε μετερίζι.
Γιατί η Ελλάδα είναι η τραγουδιστή μελωδία της γλώσσας της. Η γλώσσα που μιλάει όλη η πλάση αφού περικλείεται σε όλες τις ντοπιολαλιές αυτού του σύμπαντος. Είναι το πανδαιμόνιο των φωνηέντων της. Η Ελλάδα της απόλυτης αρμονίας, της λιτότητας, της απλότητας, του κλασικισμού.
Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις στα στενά γεωγραφικά της όρια αλλά επεκτείνεται και σε όλο αυτό που απλώνεται, σαν επιδημία αγκαλιάς, σε όλο τον κόσμο. Γιατί η Ελλάδα είναι οι Έλληνες που έχουν απλωθεί σε όλη αυτή την πλάση.
Γιατί η Ελλάδα είναι ο Φάρος. Είναι άκαυστο φως. Ο φάρος που θα σε φωτίζει ακόμα και όταν σβήσουν τα φώτα της αυλαίας.
Γιατί η Ελλάδα είναι η προσφορά της στην ανθρωπότητα. Όχι μόνο αυτή της Αρχαιότητας. Αλλά της παρουσίας της μέσα στους αιώνες. Τα ΟΧΙ της. Η στάση της που καθόρισε της εξελίξεις ακόμα και στον εικοστό αιώνα.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι καμπύλες της αλφαβήτας της. Το Θ και το Φ της, το Ψ και το Λ, το Β που συναντά το Ω.
Γιατί η Ελλάδα είναι το σύνολο των μεγάλων Νίκων και των τεράστιων Λαθών.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι ξεριζωμοί της. Τα μοιρολόγια της. Οι εθνικοί όλεθροι. Οι θρήνοι, οι θρύλοι, οι απώλειες. Η προσφυγιά. Το Βυζάντιο. Η Μικρασία. Η Κύπρος. Η Βόρεια Ήπειρος. Η ιστορία της. Η τεράστια δεξαμενή των βιωμάτων της. Οι σάρκες που ξεσκίστηκαν και που πότισαν αυτή τη γη.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι φίλοι της. Όσοι είδαν στον Ελληνισμό αυτό που θέλει να γίνει η ψυχή όταν ακουμπήσει τον ουρανό.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι Θεοί της. Τόσοι όσοι και οι καημοί της.
Γιατί η Ελλάδα είναι το μπλε που συναντά το λευκό για να ξαναγίνει μπλε. Είναι η παλέτα των χρώματων που γίνονται ένα όταν ο Ελληνικός ήλιος βασιλεύει.
Γιατί η Ελλάδα είναι η σημαία της. Το Εθνικό πανί που απεικονίζει, συμβολίζει πως το αντίθετο του Θανάτου δεν είναι η ζωή αλλά η Ελευθερία.
Γιατί η Ελλάδα είναι οι Μεγάλες Ιδέες σου. Τα άπιαστα όνειρα που η Ίδια σου αποδεικνύει πως μπορείς να τα εκπληρώσεις. Και έρχεται στο αυτί και σου ψιθυρίζει όπως η μάνα, πως όλα τα μπορεί ο άνθρωπος.
Γιατί η Ελλάδα είναι πάντα μεγάλη ακόμα και όταν κάποιοι τη θέλουν μικρή.

Σημ. Αυτή είναι η Ελλάδα, και πολλά άλλα ακόμη που δεν αποτυπώνονται σε λίγες γραμμές. Δεν είναι σίγουρα αυτή που σου λένε τσαρλατάνοι, τελάληδες και πραματευτάδες.

:Γιατί είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι, πολλοί που δεν ξέρουν, αλλά που αξίζουν, που σε φωνάζουν».  -Γιώργος Σεφέρης

http://www.wearewhatwedo.gr.com/2017/07/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου