Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ

Εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τη βία σε βάρος τους και την εχθρότητα που αντιμετωπίζουν από κάποιους άνδρες, οι οποίοι απαιτούν να ντύνονται πιο συντηρητικά. 

Η πορεία, με βασικό σύνθημα «Μην Ασχολείσαι με το Ντύσιμό μου», ξεκίνησε από τη συνοικία Καντικόι στην ασιατική πλευρά της πόλης. Οι γυναίκες που συμμετείχαν κρατούσαν κρεμάστρες όπου είχαν τοποθετήσει τζιν σορτσάκια, ένα παράδειγμα του είδους του ρούχου που ορισμένοι άνδρες κρίνουν ως απαράδεκτο. «Δεν θα υπακούσουμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα φοβηθούμε. Θα κερδίσουμε μέσω της αντίστασης» φώναζε το πλήθος. 

Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν ότι καταγράφονται όλο και περισσότερο περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον των γυναικών για τις επιλογές που κάνουν στο ντύσιμό τους. Τον Ιούνιο, μια νεαρή Τουρκάλα, η Ασένα Μελίσα Σαγλάμ, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη διότι φορούσε σορτσάκι κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε διακρίνεται ο άνδρας να την χτυπάει ενώ ο οδηγός του λεωφορείου απλά παρακολουθεί. «Δεν ντρέπεσαι να ντύνεσαι έτσι κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού;» της είχε πει τότε ο δράστης. 

Στη σημερινή πορεία συμμετείχαν και ακτιβιστές της κοινότητας των ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφιλικοί). Συμμετείχαν επίσης γυναίκες που διαμαρτύρονταν κατά των επικρίσεων που δέχονται διότι επιλέγουν να φορούν μαντίλα. «Μην ασχολείσαι με τη μαντίλα μου, το σορτσάκι μου, τα ρούχα μου» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε πολλά πανό.http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου