Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Διάβημα Κύπρου σε ΗΠΑ: Αμερικανικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ μετά από τουρκική πρόσκληση



Διάβημα στην αμερικανική κυβέρνηση πραγματοποίησε η Κύπρος, μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX που δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, για λογαριασμό πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί για τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το sigmalive.com με τη NAVTEX 746/17, δεσμεύεται περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή. Κατά το παρελθόν, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε δεσμεύσει πολλάκις τμήματα της ΑΟΖ για την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων, οι οποίες παραπέμπουν σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου, αν και οι λεπτομέρειες αυτών των κινήσεων δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Η περιοχή δεσμεύτηκε για την προσεχή Δευτέρα 31 Ιουλίου, από τις 15:00 μέχρι τις 20:59, με τις συντεταγμένες, εντός των οποίων δεσμεύεται η περιοχή, να είναι οι εξής:
34 31.00 N – 031 22.00 E
34 31.00 N – 030 50.00 E
33 40.00 N – 030 50.00 E
33 40.00 N – 031 22.00 E
Βάσει των διεθνών συνθηκών η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα, δικαιούται να δεσμεύσει περιοχές εντός της ΑΟΖ άλλων χωρών για στρατιωτικές ή άλλες ασκήσεις αλλά εκτός των χωρικών υδάτων, δεδομένου ότι δεν προχωράει σε οικονομική δραστηριότητα, όπως κι έγινε.
Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο SigmaLive δήλωσε ότι έχουν ήδη γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Επιπλέον, ανώτατες κυβερνητικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, αναφέρουν ότι η κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών και τονίζουν ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επαναλαμβάνουν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι κανένας λόγος ανησυχίας δεν προκύπτει.
Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται πάντως, είναι ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση ΗΠΑ-Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
«Αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, οι ΗΠΑ θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί την εκτίμηση πως η Τουρκία επί της ουσίας ρυμούλκησε τις ΗΠΑ σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένουμε να διορθώσουν το λάθος, όπως είχε γίνει και σε 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών, όπου αρχικά εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά στη συνέχεια διορθώθηκε. Πάντως αν ήταν καθαρά άσκηση των ΗΠΑ, μια τέτοια NAVTEX θα ήταν όντως ανησυχητική”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματα επί του τεμαχίου 6.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνες με πόντιση καλωδίων για εξεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή που περιλαμβάνει τα τεμάχια 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η πορεία του δεν έχει τα χαρακτηριστικά πορείας πλοίου που πραγματοποιεί τέτοιου είδους έρευνες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.
http://www.eleftherostypos.gr/diethni/117641-polemiko-ploio-ton-ipa-me-toyrkiki-navtex-stin-kypriaki-aoz/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου