Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

"Η Ασπίδα του Ευφρατη" ψάχνει την ολοκλήρωση της στο Σατζακι της Αλεξανδρεττας (Χαται)



Η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα πρέπει να φθάσει μέχρι το Χάταϊ

Η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που άρχισε στις 24 Αυγ 2016, είχε ορισμένους και στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους.

Πρώτον, με την επιχείρηση σκούπα που έγινε στα νότια σύνορά μας, εξασφαλίσαμε την ασφάλεια των συνόρων μας από το DAEŞ, που είχαν γίνει γείτονές μας.

Δεύτερον, εμποδίστηκε ο διάδρομος του YPG/PKK που είχε στόχο να φτάσει μέχρι τη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, με τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», η Τουρκία απέτρεψε τη μετανάστευση.

Ωστόσο, το σημείο που φτάσαμε με την επέτειο της επιχείρησης, είναι το εξής:
Σε μια περιοχή 2.225 χιλιομέτρων, η οποία εκκαθαρίστηκε από τρομοκρατικά στοιχεία, διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι, δεν υπάρχει ένα νέο κύμα μετανάστευσης και συνεχώς αυξάνεται η επιστροφή στην περιοχή τους.

Δηλαδή αυτά τα τρία θέματα εξελίχτηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί και εξελίσσονται, όμως είναι δύσκολο να πούμε το ίδιο και για τον τρομοκρατικό διάδρομο. Ναι, υπήρχε κάτι κατευθυνόμενο που το εμπόδισε, όμως οι ΗΠΑ λόγω του βρόμικου πάγκου που στήνει, το YPG/PKK εξακολουθεί να περιφέρεται νότια της Έλ-μπαμπ και υπάρχει ενδεχόμενο να ενώσει την Μένμπιτς με το Άφριν, που βρίσκεται στα σύνορα του Χάταϊ. Και αυτό είναι αναπόφευκτο για τη Τουρκία, που σημαίνει ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», πήγε στράφι. Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη άρσης αυτής της απειλής.

Σύμφωνα με ένα ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο, με τον οποίο συνομίλησα χθες, η  φόρμουλα γι’ αυτό το θέμα είναι η εξής: 

«Η επιχείρηση ‘Ασπίδα του Ευφράτη’ ήταν σαν μια σφήνα που κάρφωσε από τη μέση, όμως δεν είναι στο πλάτος (που πρέπει)  για να εμποδίσει το διάδρομο του ΡΚΚ. Το Άφριν, που συνορεύει με το Κίλις και το Χάταϊ, είναι στα χέρια του ΡΚΚ. Όταν πάρουν τον έλεγχο εκεί, πως θα εμποδίσετε την έξοδο του διαδρόμου μέχρι τη Μεσόγειο? Η σημερινή κατάσταση είναι ένα προσωρινό μέτρο,στη στρατιωτική στρατηγική η «Ασπίδα του Ευφράτη» θα πρέπει να φθάσει μέχρι τα σύνορα με το Χάταϊ. Ένα δεύτερο βήμα είναι ο έλεγχος της πόλης Μένμπιτς και μια στρατηγική κίνηση είναι η μεταφορά του τύμβου του Σουλεϊμάν Σαχ στην παλιά του θέση…»
Με άλλα λόγια, για να χαλάσει το παιχνίδι των ΗΠΑ, θα πρέπει να διευρυνθεί η ασπίδα και  αναπόφευκτα να φθάσει μέχρι τα σύνορα με το Χάταϊ. Πράγματι οι σημερινές εξελίξεις και τα μηνύματα που έρχονται από την κορυφή του κράτους, είναι προς αυτή την κατεύθυνση…
ΜετάφρασηΧαρΚαραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου