Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΣΙΑΤΙΣΤΑ - Μοναστήρια της Ελλάδος

Το μοναστήρι της Παναγίας στην Σιάτιστα της Κοζάνης

Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Σιάτιστας, στον εθνικό δρόμο Koζάνης – Καστοριάς και πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Ιδρύθηκε το 18ο αιώνα και ο ναός χτίστηκε το 1797 και έχει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες. Η μονή είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες. Το 1993 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές. Σήμερα οι 20 περίπου μοναχές καθοδηγούνται από την Γερόντισσα Θεολογία.
Η διαμόρφωση και ο ευπρεπισμός των αύλειων χώρων του μοναστηριού, οι ανακαινιστικές εργασίες, η συγκρότηση της αδελφότητας και η πνευματική του ακτινοβολία, το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια στο νομό Κοζάνης και την Μακεδονία γενικότερα.
Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδας της μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το Δεκαπενταύγουστο, μεγάλες παρέες με καταστόλιστα άλογα, έρχονται για να προσκυνήσουν την Παναγία του Μικροκάστρου. Το μεσημέρι επιστρέφουν στην πόλη, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.Ένα έθιμο-πανηγύρι λεβεντιάς, που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και είναι ευρύτερα γνωστό ως «Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας» και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, από όλη την Ελλάδα καθώς αποτελεί τον πιο θαυμαστό εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Δυτική Μακεδονία.
Τηλ.: (+30) 24650 71307
Πηγή φωτ.: siatistaagiosnikolaos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου