Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Παναΐα Σουμελά












1. Παναΐα Σουμελά: Μία από τις 500 και πλέον ονομασίες της Παναγίας μας. Το όνομα προήλθε από το όρος Μελά (Υψ.1000 μ) στον Πόντο και τον Ποντιακό ιδιωματισμό ""πάμε εις του Μελά- στου Μελά- Σ'ου Μελά-- Σουμελά και κατα το ποντιακότερο Σιμέλα Παναΐα, απ'όπου και το γυναικεΐο ποντιακό όνομα " Σιμέλα".


                                                                        ΟΡΟΣ ΜΕΛΑ

      2. Η Εικόνα της Παναΐας Σουμελά είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, μετά τον θάνατο του οποίου μεταφέρθηκε στην Αθήνα από τον μαθητή του Ανανία και τοποθετήθηκε στον περικαλλή Ναό της Θεοτόκου.

     3 " Α σην Αθήναν η Παναΐα ε π έ τ α ξ ε ν και επή(γ)εν σο  όρος Μελά του Πόντου απ'εσ'(μέσα) σ'έναν σπήλαιον όπου εφώταζεν με χρυσαφένον φως.."" Το 386 οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρώνιος, με υπόδειξη της Παναγίας,πήγαν στο όρος Μελά και βρήκαν την εικόνα. Στην αρχή έκτισαν εκεί το κελί τους, μετά την εκκλησία της Σουμελιώτισσας και αργότερα κτίσθηκε το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά με πλούσιο θρησκευτικό και Εθνικό έργο.
      4 Το 1922-24 οι τούρκοι λεηλάτησαν ,κατέστρεψαν και έκαψαν  το  μοναστήρι. Ευτυχώς οι τελευταίοι μοναχοί έθαψαν στο χώμα ,κοντά στο μοναστήρι ,την Εικόνα της Παναγίας, το Ευαγγέλιο του Αγίου Χριστόφορου και τον Σταυρο από Τίμιο ξΰλο , δώρο του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ της Δυναστείας  των Κομνηνών

       5 Μετά από δεκαετΐες και με ενέργειες των:

        α Μητροπολίτη Ξανθης Πολύκαρπου Ψωμιάδη.
        β Υπουργού Ιασονίδη Λεωνίδα
        γ Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζελου

       Δόθηκε άδεια από τον τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και μετά από επίπονες προσπάθειες βρέθηκαν τα προαναφερθέντα Ιερά κειμήλια και μεταφέρθηκαν στο βυζαντινό μουσείο Αθηνών.

        6 Τον αύγουστο του 1952 η Εικόνα Ε ν θ ρ ο ν ί σ τ η κ ε  στις καστανιές του όρους Βέρμιον όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και αποτελεί φρουρά των βορείων συνόρων Ιερό κεντρο του ανα τον κόσμο Ποντιακου Ελληνισμού και εκφράζει την κοινή των Ελλήνων συνείδηση για την διατήρηση της Εθνικής Μνήμης.
                                                               ΟΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟΝ

                            Χρόνε Πολλά,Χρόνε καλά και ευλογημένα α σην Παναΐαν την Σουμελά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου