Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Κολοσσιαία Ελληνικά κεφάλαια έχουν παράνομα εξαχθεί σε φορολογικούς παραδείσους

Με φόντο την «αναμέτρηση» της κυβέρνησης με την καναδική εταιρεία  ElDorado Gold η οποία αιφνιδιαστικά απείλησε με αποχώρηση από την Ελλάδα, οι ελληνικές Αρχές εντείνουν την προσπάθεια αποκάλυψης φοροφυγάδων κάθε μεγέθους, οι οποίοι έχουν «αποθηκεύσει» τεράστια ποσά προερχόμενα από δραστηριότητές τους στη χώρα μας, σε φορολογικούς παραδείσους.
Ένας πακτωλός κεφαλαίων που αντιστοιχεί στο 37% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 67 δισ. ευρώ, υπολογίζεται από ειδικούς ότι έχει συσσωρευτεί σε φορολογικούς παραδείσους, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στην έκτη υψηλότερη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης, δίπλα στα διεθνή τέρατα απόκρυψης εισοδημάτων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.
Σύμφωνα με το marketwatch ( http://www.marketwatch.com/story/here-are-the-countries-whose-wealthy-stash-their-riches-in-offshore-havens-2017-09-11), τρεις ειδικοί από πανεπιστήμια της Νορβηγίας, της Κοπεγχάγης και της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ) δημοσίευσαν μια νέα έρευνα για τα κεφάλαια που κρύβονται σε υπεράκτιους παραδείσους.
Τα κεφάλαια αυτά που αντιστοιχούν στο 9,8% του προϊόντος της παγκόσμιας οικονομίαςβρίσκονται «παρκαρισμένα» σε φορολογικούς παραδείσους. Χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους(που γίνονται στόχος λεηλασίας), αλλά και με έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια (ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα), έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κεφαλαίων που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.
Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί μεγάλα οφέλη από την αποκάλυψη των φοροφυγάδων αυτών που κερδίζουν μεγάλα κεφάλαια από τις κάθε είδους μπίζνες που κάνουν στην Ελλάδα και τα οποία στη συνέχεια διοχετεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς ξεκινάει η εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πάρει στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως και Έλληνες πολίτες σε 17 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και διάσημοι  φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ελβετία, τα Νησιά Κέιμαν κλπ. Το επόμενο έτος τα στοιχεία θα εμπλουτισθούν με άλλες 38 χώρες.
Οι ελληνικές αρχές θα λάβουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε λογαριασμό και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούνται στο εξωτερικό και θα στρέψουν το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν προέρχονται από εισοδήματα δηλωμένα και φορολογημένα στην Ελλάδα. Όσοι αποκαλυφθούν, θα φορολογηθούν με εξοντωτικούς συντελεστές.
Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές θα δώσουν και θα λάβουν από τις αντίστοιχες ξένες τα ακόλουθα στοιχεία:
α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).
γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό. Επίσης, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
ΠΗΓΗ : https://indicator.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου