Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Εξέγερση των Κούρδων στο Χανεκίν - Εκδίωξαν τους Χάσντι Σάμπι από την πόλη τους και από συνοικίες του Κιρκούκ

Η Χανεκίν είναι μια καθαρά κουρδική πόλη, που κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Κούρδους και είναι από τις πόλεις που καταλήφθηκαν πριν λίγες μέρες από την ιρανοκίνητη πολιτοφυλακή Χάσντι Σάμπι, μετά την αποχώρηση των πεσμεργκά που πρόσκεινται σε μέλη της οικογένειας Ταλαμπανί.
Χθες το βράδυ, οι απλοί πολίτες της πόλης, μετά από ένα τυχαίο γεγονός εξεγέρθηκαν και εκδίωξαν τους πολιτοφύλακες της Χάσντι Σάμπι, απελευθερώνοντας την πόλη τους.
Το τυχαίο γεγονός ήταν το εξής:
Πολιτοφύλακες επιβαίνοντες σε όχημα τύπου Χάμερ, αμερικανικής κατασκευής, είδαν ένα γέρο που κρατούσε στο χέρι του κουρδική σημαία.
Του πήραν τη σημαία και τον γρονθοκόπησαν.
Οι πολίτες που είδαν το γεγονός επιτέθηκαν στους πολιτοφύλακες και σε λίγα λεπτά οι κάτοικοι της πόλης ήταν στους δρόμους, πολλοί απ' αυτούς με τα καλασνίκοφ στα χέρια.
Μετά απ' αυτό οι ιρανοκίνητοι πολιτοφύλακες γονάτισαν, ζήτησαν συγνώμη και την άδεια να αποχωρήσουν από την πόλη.
Οι εξεγερθέντες κατέβασαν τις σημαίες της οργάνωσης και του Ιράκ, έβαλαν στα οχήματα τις κουρδικές σημαίες και τους έδιωξαν από την πόλη, αποφεύγοντας βιαιοπραγίες και άλλες ενέργειες που θα προκαλούσαν πράξεις αντεκδίκησης από τον ιρακινό στρατό.
Προς το παρόν η πόλη ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τους Κούρδους και στα δημόσια κτίρια κυματίζει η σημαία του Κουρδιστάν.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα επεισόδια είχαμε σε τρεις συνοικίες του Κιρκούκ, από τις οποίες εκδιώθηκαν οι Χάσντι Σάμπι, υπεστάλησαν οι ιρακινές σημαίες και κυματίζουν οι σημαίες του Κουρδιστάν.
Τέλος, αποχώρηση των Χάσντι Σάμπι αναφέρεται και από συνοικίες και πόλης της περιοχής Σιντζάρ, μετά από εξέγερση των πολιτών.
Δεν έγινε γνωστό αν πίσω από τις εξεγέρσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν, υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο κόμματος ή οργάνωσης.
Πάντως το θέμα έχει ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου