Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

2 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ Ε/Φ HANDELSBLATT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

HANDELSBLATT: 

ΑΡΘΡΟ 1:
ΤΙΤΛΟΣ «Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επίφοβες τράπεζες» 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μάχη εξυγίανσης και σταθεροποίησης στην οποία επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η οποία διεξάγεται σε ένα πλαίσιο εντεινόμενων αντιστάσεων.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, κανονικά θα έπρεπε τα κατασχεμένα ακίνητα να εκπλειστηριάζονται, αλλά βίαιες διαμαρτυρίες και μία απεργία καθυστερούν τη σχετική διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθυστερούν εξ αιτίας αυτής της κατάστασης ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους να απομειώσουν τον όγκο των προβληματικών δανείων τους, μερικούς μόλις μήνες πριν από την κρίσιμη δοκιμασία (stress test) στις οποίες θα υποβληθούν από την ΕΚΤ τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση μη απομείωσης των ληξιπρόθεσμων δανείων, είναι πιθανόν να προκύψει επιπρόσθετη ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
Κατόπιν υπογραμμίζεται ότι με αυτά ως δεδομένα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα δίλημμα: 

Aπό τη μία πλευρά, ο έλληνας Π/θ Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ από την άλλη και ο ίδιος γνωρίζει ότι η κωλυσιεργία στη διαδικασία απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προγραμματισμένη για τα τέλη Αυγούστου του 2018 έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής και την επιστροφή της στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ακολούθως σημειώνεται ότι το 45% των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών είτε δεν εξυπηρετούνται καθόλου είτε κινδυνεύουν έντονα να καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με την ΕΚΤ, από τα περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, οι τράπεζες υποχρεούνται μέχρι το τέλος του 2019, να απομειώσουν τον όγκο των προβληματικών δανείων στα 66,7 δισεκατομμύρια μέσω αναδιάρθρωσης χρεών, αποσβέσεων και πωλήσεων.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία κατέχουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες, καθώς σε αυτή τη διαδικασία τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βλέπουν ένα σημαντικό όπλο εναντίον των ‘στρατηγικών οφειλετών’ που δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους, αν και είναι σε θέση να το κάνουν.
Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προσκρούει στις βίαιες διαμαρτυρίες ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες κατευθύνονται κυρίως εναντίον των συμβολαιογράφων που πρέπει να εμπλακούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Μετά τα φαινόμενα επιθέσεων αναρχικών σε συμβολαιογραφικά γραφεία, η ένωση ελλήνων συμβολαιογράφων αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα την πραγματοποίηση απεργίας, που αναμένεται να διαρκέσει ως το τέλος του έτους, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει παρά ταύτα ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μπορούν να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι ο έλληνας Π/θ δεν πρέπει μόνον να κινητοποιήσει τους συμβολαιογράφους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, αλλά και να καταστήσει πιο ‘εύπεπτη’ την ιστορία των πλειστηριασμών για το κόμμα του, καθώς ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει:
Κανένα διαμέρισμα στα χέρια των τραπεζιτών’.
Προκειμένου να καθησυχαστούν οι επικριτές, συνεχίζει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια σκλήρυνση των μέτρων, με τον έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, να ανακοινώνει ότι δεν θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα με τρέχουσα, εμπορική αξία έως και 300.000 ευρώ.

            Κατόπιν επισημαίνεται ότι στα ελληνικά ΜΜΕ διακινείται η πληροφορία ότι η κυβέρνηση συμφώνησε ως προς την παραπάνω απόφαση με τις τράπεζες, ωστόσο μιλώντας την ε/φ, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης, διαψεύδει, λέγοντας ότι:
Δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία’ και προσθέτει ότι οι τράπεζες προτίθενται αρχικά ‘να επικεντρωθούν στις μεγάλες περιπτώσεις’. 
Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμούζης πιέζει για την ταχεία έναρξη των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι:
Αν οι στρατηγικοί οφειλέτες σχηματίσουν την εντύπωση ότι οι υποχρεώσεις τους για την αποπληρωμή των χρεών τους θα μπορούσαν να αγνοηθούν έτσι απλά, οι τράπεζες και η ελληνική οικονομία συνολικά απειλούνται με μία αδιέξοδη κατάσταση’.
 ΑΡΘΡΟ 2:   
«Η απατηλή ανάκαμψη της Ελλάδας»


«Από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους σχεδόν 256 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τη χρεωκοπία. 
Αυτό ισοδυναμεί περίπου με όσα πήραν μαζί η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία. 
Παρά ταύτα, η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Ακόμη και με την επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη, είναι ασαφές το πώς η Ελλάδα θα αποπληρώσει κάποτε τα χρέη της».

 Το δημοσίευμα έχει τη μορφή της ακόλουθης γραφιστικής απεικόνισης με ελληνικούς κίονες:
 Ως πηγές για τα στοιχεία του αναφέρει το ΔΝΤ, τον ESM, τον Bloomberg, την Banque centrale du Luxemburg, την ΤτΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών & Τουρισμού.
Παρατίθενται στοιχεία για την ελληνική οικονομία, με κάθε έναν από τους εικονιζόμενους πυλώνες να αφορά τη διαχρονική εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά τα έτη 2008, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020 και 2022.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος πυλώνας απεικονίζεται υπό τον τίτλο «Ο όγκος του χρέους παραμένει μεγάλος», ενώ τα στοιχεία απεικονίζονται με τη σειρά ως εξής:
 Ενδιαμέσως καταγράφονται τα πακέτα βοήθειας που έχει λάβει η χώρα, ως εξής:

 Επιπλέον, στη βάση της γραφικής απεικόνισης ακολουθούν πέντε ακόμη γραφήματα, τα οποία αφορούν τα εξής στοιχεία:

- Το πρώτο γράφημα έχει τον τίτλο «Η οικονομία δεν συρρικνώνεται πλέον». 
Αφορά τη διαχρονική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και του ΑΕΠ της χώρας:
2007 (περίπου 250 δις. ευρώ) και έως την πρόβλεψη για το 2022 (214,2 δις. ευρώ)

- Το δεύτερο γράφημα υπό τον τίτλο «Πέφτουν τα ασφάλιστρα για τον εκτιμώμενο κίνδυνο – κεφαλαιακές αποδόσεις δεκαετών ομολογιακών τίτλων»
 Έχει τη σημείωση ότι ‘Τα υποχωρούντα ασφάλιστρα για εκτιμώμενο κίνδυνο καταδεικνύουν μία αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας’. 
Στο γράφημα απεικονίζεται η πορεία των ασφάλιστρων κινδύνου των ελληνικών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο 2017 (5,55% παρούσα τιμή) σε σύγκριση με την πορεία τωνγερμανικών ομολόγων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα (0,43% παρούσα τιμή).

- Το τρίτο γράφημα υπό τον τίτλο«Οι επενδύσεις αυξάνονται – Ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα σε δις. ευρώ».
Αφορά τις καθαρές ροές επενδύσεων στη χώρα από το:
2006 (4.269) 
2010 ( - 249) 
2016 (2.781).
- Το τέταρτο γράφημα υπό τον τίτλο«Περισσότεροι Έλληνες βρίσκουν δουλειά». 
Αφορά την πορεία της ανεργίας στη χώρα από το 2007 (κάτω από το 10%) 
και έως την πρόβλεψη για το 2022 (17,1%).

- Τέλος, το πέμπτο γράφημα υπό τον τίτλο«Ο τουρισμός ως ο σημαντικότερος προωθητικός κλάδος της οικονομίας».
 Αφορά την εξέλιξη της συνολικής συνεισφοράς του κλάδου του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας σε δις. ευρώ και από το 2011 (31,3 δις) έως το 2017 (35 δις) και την πρόβλεψη για το 2027 (54,7 δις).
Σημειώνεται δε παραπλεύρως ότι το 2016 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 24,8 εκατομμύρια τουριστών, δηλαδή 5,1% πάνω από την προηγούμενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου