Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και πρακτικά της χούντας στα άγνωστα έγγραφα που βρέθηκαν στη Βουλή

Αποφάσεις υπουργικών συμβουλίων επί επταετίας αλλά και πρακτικά συσκέψεων της λεγόμενης τριανδρίας της Χούντας (σ.σ. Μακαρέζος - Παπαδόπουλος - Παττακός) εντοπίστηκαν ανάμεσα στα «κρυμμένα» έγγραφα σε δωμάτιο της Βουλής, όπως εξήγησε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Βούτσης.

Εν συνόλω, τα έγγραφα αφορούν την περίοδο από το 1897 έως 1977 και πρόκειται για 1.180 φακέλους που βρίσκονταν μεταξύ άλλων σε 172 κούτες και ερμάρια. Μάλιστα, στο υλικό που δειγματοληπτικά μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους εμπεριέχονται και χειρόγραφες σημειώσεις από πρακτικά συνεδριάσεων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αφηγήθηκε πως το «μυστικό» δωμάτιο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων για την πυροπροστασία, πυρανίχνευση και στατικότητα του κτιρίου της Βουλής. «Δεν γνωρίζουμε πότε είχε μετακινηθεί και μαζευτεί από άλλους χώρους το αρχειακό υλικό» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Τα αρχεία ναι μεν δεν έχουν συντηρηθεί, καθώς έχουν υποστεί φθορές λόγω του ότι περιστέρια -πιθανώς- έσπασαν το τζάμι του δωματίου για να κάνουν φωλιά ενώ φθορά προκάλεσε και η μούχλα, όμως όπως διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλής το σύνολο του υλικού είναι ανακτήσιμο. Επίσης, εκτίμησε ότι σε περίπου έναν χρόνο, μετά από συστηματική δουλειά, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το σύνολο των αρχείων.
Ως προς τα έγγραφα που αφορούν την επταετία, ο κ. Βούτσης σημείωσε πως στο υλικό που βρέθηκε οι πραξικοπηματίες «δεν εκθέτουν μεταξύ τους συζητήσεις», καθώς οι διατυπώσεις των εγγράφων είναι προσεκτικές και τυπικές. «Δεν υπάρχουν αποκαλυπτικοί διάλογοι» είπε χαρακτηριστικά.
«Έναυσμα» και «σπίθα» χαρακτήρισε την εύρεση του αρχειακού υλικού ο Νίκος Βούτσης για να δραστηριοποιηθούν επιστημονική κοινότητα, πολίτες και συλλογικότητες, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, γεγονός που θα αποτελέσει «λιθαράκι» στην έξοδο της χώρας από τον κυκεώνα των μνημονίων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο ωρίμασε πλέον η πολιτική συγκυρία για να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για την μνημονιακή περίοδο οκτώ ετών που διάγει η χώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η συζήτηση αυτή εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις διαδικασίες της Βουλής, ενώ επισήμανε πως η κοινωνία βρίσκεται στη φάση που επουλώνει αφού καταμετρά τις πληγές της, αποδίδοντας τις ανάλογες πολιτικές ευθύνες.
ΠΗΓΗ http://www.documentonews.gr/article/xeirografes-shmeiwseis-toy-eleytherioy-benizeloy-alla-kai-praktika-ths-xoyntas-sta-agnwsta-eggrafa-poy-brethhkan-sth-boylh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου