Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Σαουδική Αραβία: Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών, ο διάδοχος, οι μεταρρυθμίσεις, οι επιδιώξεις…Α’ ΜΕΡΟΣ

Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Γενικά.
Για να κατανοήσει κάποιος τα παράξενα, πρωτοφανή και πολλές φορές επικίνδυνα γεγονότα, αυτά τα φοβερά που συμβαίνουν σήμερα, αλλά και παλαιότερα στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να διερευνήσει και να αξιολογήσει το σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης πολιτικής   για την Ουαχαμπιστική Σαουδική Αραβία: 

Ποιος είναι; Ε λοιπόν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, που διαμορφώνει συνεχώς τις εξελίξεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, δεν ήταν μόνο ο ισλαμισμός, ή ο φονταμενταλισμός, ή ο φιλελευθερισμός (που δεν υπάρχει καν), ή ο καπιταλισμός, ή η ισλαμική εξτρεμιστική τρομοκρατία. Ποιος ήταν αυτός ο παράγων; Ήταν η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ο σημερινός βασιλιάς της χώρας Σαλμάν είναι 81 ετών. Αντικατέστησε έναν βασιλιά που πέθανε στα 90, ο οποίος αντικατέστησε έναν βασιλιά που πέθανε στα 84. Και ήταν όλοι τους αδέλφια, της οικογένειας Σαούντ και όλοι τους, μα όλοι τους μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Βασιλείου Ιμπ Σαούντ, αδέλφια από την ίδια μητέρα. Δεν είναι ότι κανένας από αυτούς δεν εισήγαγε μεταρρυθμίσεις. Είναι ότι σε μια εποχή που ο κόσμος έχει βιώσει τόσο μεγάλη ταχύτητα στην τεχνολογία, την εκπαίδευση και την παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα πάντα με διαστημικές ταχύτητες, αυτοί οι διαδοχικοί Σαουδάραβες μονάρχες – αδέλφια, σκέφτηκαν ότι η μεταρρύθμιση της χώρας θα έπρεπε να γίνεται με την ταχύτητα καμήλας στην μέση της ερήμου. Έτσι θα λέγαμε ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί μια αλλόκοτη περίπτωση κράτους. Ακροβατεί μεταξύ νεωτερισμού και συντηρητικής, σχεδόν απάνθρωπης παράδοσης. Διεκδικεί την οικονομική άνθηση υλοποιώντας κάποιες ρηξικέλευθες πολιτικές, αλλά συγχρόνως δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από το απαρχαιωμένο σκεπτικό του παρελθόντος και την ακραία θρησκειολογική ιδεολογία του Ουαχαμπισμού, της επίσημης θρησκείας του Βασιλείου. Οι Σαουδάραβες μετατρέπουν την άγονη και αφιλόξενη έρημο σε εύφορες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά το ποινικό τους δίκαιο και το κοινωνικό τους σύστημα δεν εκσυγχρονίζεται.

Η Χώρα-Το πολίτευμα.
Ας ξεκινήσουμε αναλύοντας την χώρα, πριν φθάσουμε να αναφέρουμε και να ερμηνεύσουμε τα πρωτοφανή, μοναδικά και ταυτόχρονα επικίνδυνα πρόσφατα γεγονότα. Η Σαουδική Αραβία είναι βασίλειο που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Ιμπν Σαούντ, που έδωσε και το όνομά του στην χώρα (Σαουδική Αραβία) το 1932, από την ένωση των Βασιλείων του Νέγκεντ και της Χετζάζ, καθώς και των εμιράτων του Ασίρ, του Νατζτάν και του Αλ-Χάσα, τα οποία μέχρι τότε κυβερνούσαν αντίστοιχα αντιβασιλιάδες και εμίρηδες. Στην πράξη, ο μονάρχης συγκεντρώνει την απόλυτη εξουσία και ασκεί τη νομοθετική λειτουργία με τη συνεργασία μιας συμβουλευτικής συνέλευσης (δημιουργήθηκε το 1993- εκλογές ακόμα δεν έχουν γίνει), και την εκτελεστική με τη βοήθεια υπουργών, που τους διορίζει ο ίδιος και λογοδοτούν σε αυτόν. Το 1960 εγκρίθηκε Σύνταγμα, το οποίο ωστόσο δεν απέκτησε ποτέ ισχύ. Πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσοι είναι ηλικίας 21 ετών και άνω. Απαγορεύεται να ψηφίζουν οι γυναίκες.

Πανοραμική άποψη της Μέκκα με τους ουρανοξύστες Abraj Al Bait να επισκιάζουν το Μαστζέντ Αλ Χαράμ με την Κάαμπα

Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας η δικαιοσύνη απονέμεται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο από έναν ανώτατο δικαστή, που είναι υπεύθυνος για τις νομικές υποθέσεις. Οι αποφάσεις εκδίδονται βάσει των αρχών και των κανόνων που περιέχονται στο Κοράνι και στη Σούνα του Προφήτη. Η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της μουσουλμανικής θρησκείας και αυτό το μαρτυρούν και οι «ιερές» πόλεις: η Μέκκα (όπου γεννήθηκε ο Μωάμεθ) και η Μεδίνα (όπου είναι θαμμένος). Ο εθνικός πληθυσμός, στην πλειονότητά του (75-90%), ακολουθεί το λατρευτικό τυπικό των σουνιτών, οι υπόλοιπο το τυπικό των Σιϊτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις των Σαφιϊτών. Η επίσημη και κύρια μορφή του Σουνιτικού Ισλάμ της Σαουδικής Αραβίας είναι ο Ουαχαμπισμός.

Το Μαστζέντ Ναμπάουι στη Μεδίνα.

Ο Οίκος των Σαούντ κυβερνά τη Σαουδική Αραβία, από τις αρχές του 20υ αιώνα. Ο πραγματιστής Ιμπν Σαούντ πολλαπλασίασε τις επιγαμίες με τις άλλες φυλές των βεδουίνων της χώρας, για να διασφαλίσει την ενότητα του νεοπαγούς κράτους του. Παίρνοντας τακτικά διαζύγιο, ώστε να μην ξεπεράσει τον αριθμό των τεσσάρων συζύγων που προβλέπει η ισλαμική θρησκεία, παντρεύτηκε συνολικά 22 γυναίκες και είχε, όταν πέθανε το 1953, 43 νόμιμους γιους εν ζωή. Η οικογένεια αποτελείται από περίπου 15.000 μέλη αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου και της εξουσίας βρίσκεται στα χέρια περίπου των 2000.Η γραμμή διαδοχής, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαϊκούς βασιλικούς οίκους, ξεκινά από το βασιλιά και πηγαίνει προς στους νεότερους αδερφούς του και όχι προς τους γιους του. Ο γιος ενός μονάρχη στη Σαουδική Αραβία γίνεται βασιλιάς, μόνο όταν εξαντληθούν οι πιθανοί διάδοχοι της προηγούμενης από αυτόν γενιά. Εξ ου και η συνεχής διακυβέρνηση του Βασιλείου μετά τον θάνατο του πατέρα τους Ιμπν Σαούντ, από τα αδέλφια (Σαούντ, Φειζάλ, Χαλίντ, Φαχντ, Αμπντουλάχ, Σαλμάν) όλοι γυιοί της πιο αγαπημένης από όλες τις άλλες γυναίκες του Ιμπν Σαούντ, της   Χούσα Αχμέντ Αλ Σουνταϊρί, δηλαδή από τους «υπέροχους» Σουνταϊρί.

Τα Γεγονότα- Οι εκκαθαρίσεις.
Τα τελευταία γεγονότα στην Σαουδική Αραβία είναι μοναδικά, απίστευτα, εκπληκτικά με δόσεις βυζαντινισμού, ίντριγκας, συλλήψεων, πολιτικής, αυθαιρεσιών, δημιουργώντας ένα φοβερό μίγμα επικινδυνότητας, για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου στις νέες εξελίξεις θα έχουν ενεργό ρόλο και δράση οι δύο μεγάλες ισλαμικές παρατάξεις, οι Σιΐτες με επικεφαλής το Ιράν και οι Σουνίτες, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία. Και τότε ο πόλεμος της Συρίας θα είναι «παιδική χαρά», μπροστά σε αυτά που θα εξελιχθούν. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ας τα πάρουμε από την αρχή και με χρονολογική σειρά, ώστε να οδηγηθούμε σε αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου εκφωνεί το διάγγελμά του.

Στις 4 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, που είχε κληθεί για συνομιλίες στην Σαουδική Αραβία, μιλώντας ζωντανά (Live), στο τηλεοπτικό κανάλι του Al-Arabiya, από το ξενοδοχείο Ριγιάντ Ριτζ και παρουσία του Σαουδάραβα διαδόχου του Θρόνου   Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ή «MBS» κατά τον ξένο τύπο, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς κατηγόρησε το Ιράν και την οργάνωση Χεζμπολάχ και τελικά ανακοίνωσε την παραίτησή του. Με αυστηρή ανάγνωση ενός κειμένου που είχε συνταχθεί από άλλους, ο Σαάντ Χαρίρι φάνηκε να «ξέχασε» ξαφνικά ότι ήταν ο νόμιμος πρόεδρος μια κυβέρνησης ενός ανεξάρτητου κράτους, του Λιβάνου, όπου συμπεριλαμβάνονταν και υπουργοί του, που ήταν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, είπε απίστευτα πράγματα από μια ξένη χώρα για μια ξένη χώρα, αλλά και για την κυβέρνησή του!!!
«Όπου υπάρχει το Ιράν, σπέρνει τη διαίρεση και την καταστροφή. Η απόδειξη είναι η παρέμβαση του στις αραβικές χώρες, για να μην αναφέρουμε την βαθιά μνησικακία του εναντίον του αραβικού έθνους (…) το Ιράν έχει τον έλεγχο για την τύχη των χωρών της περιοχής (…) Η Χεζμπολάχ είναι ο βραχίονας του Ιράν όχι μόνο στο Λίβανο, αλλά και σε άλλες αραβικές χώρες (…)Δυστυχώς, συνειδητοποίησα ότι ορισμένοι συμπατριώτες είναι χέρι-χέρι με το Ιράν το οποίο επιδιώκει να απομακρύνει το Λίβανο από το αραβικό περιβάλλον του. Ένδοξε Λαέ του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ πέτυχε, χάρη στα όπλα της, να επιβάλει μια πραγματική κατάσταση (…) Θέλω να πω στο Ιράν και στους κολλητούς του ότι είναι χαμένοι. Τα χέρια που επιτίθενται στα αραβικά Κράτη θα κοπούν. Και το κακό θα στραφεί εναντίον εκείνων που το ασκούν».
Και αμέσως μετά τηλεφώνησε στον πρόεδρο της χώρας του και παραιτήθηκε!! Έκτοτε η τύχη του αγνοείται, δεν επέστρεψε στον Λίβανο, με τον Λίβανο και το Ιράν να κατηγορούν την Σαουδική Αραβία, ότι συνέλαβαν τον πρωθυπουργό του Λιβάνου και τον εξανάγκασαν να προβεί σε αυτές τις δηλώσεις!!
Το Αλ-Αραμπίγια ισχυρίστηκε ότι ο Ραφίκ Χαρίρι, πατέρας του Σαάντ, δολοφονήθηκε το 2005 από το Ιράν, ενώ το ίδιο κανάλι για χρόνια τώρα κατηγορούσε τους πρόεδρους του Λιβάνου και της Συρίας, Εμίλ Λαχούντ και Μπασάρ Άσαντ, ότι εκείνοι είχαν διατάξει τη δολοφονία.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι Σαάντ Χαρίρ, είναι ένας από τους πιο χρεωμένους ανθρώπους στον κόσμο και χρωστάει προσωπικά περίπου 4 δις δολάρια στη Σαουδαραβική κυβέρνηση, άρα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να λάβει οποιαδήποτε απόφαση αντίθετη προς τα συμφέροντα των δανειστών του.
Τα γεγονότα συνεχίζονται ραγδαία την ίδια μέρα στην Σαουδική Αραβία. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι επαναστάτες Χούθι από την Υεμένη εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο προς το αεροδρόμιο King Khaled του Ριάντ. Αναχαιτίσθηκε όμως από το Α/Α σύστημα του Βασιλείου και καταστράφηκε από πύραυλο Patriot. Οι Χούθι υποστηρίζονται από το Ιράν, ενώ η νέα κυβέρνηση της Υεμένης από την Σαουδική Αραβία, αφού προκάλεσε, με απόφαση του MBS εδώ και δύο χρόνια έναν εμφύλιο πόλεμο και ενεπλάκη ενεργά με στρατεύματα στην χώρα αυτή. Στην Υεμένη εκτός του πολέμου θερίζει και η χολέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μέχρι τώρα 100.000 νεκροί, αλλά ουδείς στην διεθνή κοινότητα ασχολείται. Φυσικά για την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν.
Κατόπιν τα γεγονότα επιταχύνθηκαν και είχαν σχέση με το εσωτερικό της χώρας. Ο βασιλιάς Σαλμάν υπέγραψε δύο διατάγματα. Το πρώτο έθετε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού σε πρόωρη συνταξιοδότηση και απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομίας και Διοικητή της Βασιλικής Φρουράς, τον πολύ ισχυρό γιο του πρώην βασιλιά Αμπντουλάχ, τον πρίγκιπα Μουτέμπ.Το δεύτερο διάταγμα καθιέρωνε μια επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπό την προεδρία του «MBS». Ο Τύπος ανακοίνωσε επίσης την έναρξη ισχύος του νέου νόμου κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος περιλαμβάνει παρεμπιπτόντως διατάξεις που επιβάλλουν ποινές φυλάκισης 5 έως 10 ετών για συκοφαντική δυσφήμιση ή δημόσια προσβολή κατά του βασιλιά ή του πρίγκιπα διάδοχου, δηλαδή κατά του «MBS».

Ο Διάδοχος του Θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS)

Μέσα σε μια ώρα, η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς υιοθέτησε μια μεγάλη σειρά μέτρων. Αμέσως εξελίχθησαν πρωτοφανή γεγονότα: Έντεκα πρίγκιπες, συμπεριλαμβανομένων των γιων του θανόντος Βασιλιά Αμπντουλάχ,περισσότεροι από τριάντα πρώην και τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί, καθώς και οι επικεφαλής τριών μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, τέθηκαν υπό κράτηση ή τέθηκαν υπό κατ’οίκον περιορισμό, καθόσον κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση. Συνελήφθησαν αμέσως από τον νέο διοικητή της Βασιλικής Φρουράς και διώχθηκαν, για ορισμένους από αυτούς, σύμφωνα με τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Στο κατάλογο των καταδικασθέντων ήταν οι τρεις προσωπικότητες που απομακρύνθηκαν προηγουμένως από τον βασιλιά Σαλμάν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διοικητή της Βασιλικής Φρουράς, πρίγκιπα Μουτέμπ. Κατά την διάρκεια της ημέρας έγινε γνωστό ότι κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και ότι, αν κριθούν ένοχοι -που είναι μόνο μια τυπική διαδικασία αν θελήσει ο βασιλιά, δηλαδή ο υιός του πρίγκιπας Μοχάμεντ, οι περιουσίες τους θα κατασχεθούν από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ύποπτοι φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει χρήματα κατά τις πλημμύρες του 2009 και το πρόγραμμα κατά του Αναπνευστικού Συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS), που αφορά έναν ιό που προσβάλλει τις καμήλες και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Σαουδική Αραβία, με μια «κατηγορία», που δεν χρειάζονται πολλές αποδείξεις για την τεκμηρίωσή της, αφού προέρχεται από την Επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς, που προεδρεύει ο διάδοχος!!! Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο φερόμενος έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ο πρίγκηπας Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ. Θεωρείτο ότι ήταν ο μυστικός πρεσβευτής του βασιλείου στο Ισραήλ, μετά την μυστική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, δημιουργώντας μάλιστα μια «ανίερη» συμμαχία . Η εταιρεία του Kingdom Holding Company, είναι μέτοχος της Citygroup, της Apple, του Twitter και της Euro-Disney, έπεσε κατά 10% από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου του Ρίαντ, το πρωί της Κυριακής, πριν να ανασταλεί η παρουσία της. Έχει μια εκτιμώμενη καθαρή αξία μεταξύ $ 18 και $ 32 δισεκατομμυρίων. Ένας άλλοςσυλληφθείς είναι ο Μπακρ μπιν Λάντεν, αδελφός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πρόεδρος του Σαουδικού Ομίλου Binladin και πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας. Τώρα γιατί οι κατηγορίες εμφανίστηκαν, μετά από 8 χρόνια και μάλιστα την «Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών», με τα τόσα πολλά και πρωτοφανή γεγονότα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, προφανώς θα είναι …….«διαβολική σύμπτωση»!!!

  • Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (Μ.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.
Πηγές: http://www.reuters.com/article/us-saudi-arrests-milestones/shifting-sands-what-is-changing-in-saudi-arabia-idUSKBN1D8181
https://www.nytimes.com/2017/11/07/opinion/saudi-prince-reform-coup.html?emc=edit_th_20171108&nl=todaysheadlines&nlid=32536412
https://www.albawaba.com
http://www.lifo.gr/team/sansimera/51628
ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου