Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Περίοδος Εθνικού Όπλου

Οι ΤΕΔ επιτάχυναν την κατανομή του εγχώριου όπλου MPT-76. (Mılli Piyade Tüfeği= Εθνικό Τυφέκιο Πεζικού). Το τυφέκιο αυτό κατανεμήθηκε πρωτίστως στις μονάδες καταδρομών, οι οποίες αγωνίζονται με τους τρομοκράτες. Το τυφέκιο έχει 600 μέτρα δραστικό βεληνεκές και ταχυβολία 650 σφαίρες το λεπτό.
Μετά την έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να χρησιμοποιούνται εθνικά όπλα, οι ΤΕΔ επιτάχυναν τη διανομή του MPT-76. Σ’ αυτά τα πλαίσια, το εθνικό τυφέκιο Πεζικού MPT-76, κατανεμήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στις μονάδες καταδρομών. Εκ μέρους των ΤΕΔ, χρησιμοποιούντα  από τους καταδρομείς, περισσότερα από 2000 εγχώρια τυφέκια. Οι μονάδες, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα νέα όπλα,  σε σημαντικά καθήκοντα, όπως για παράδειγμα στον αγώνα με την τρομοκρατία.
Οι εργασίες άρχισαν το 2015
Η εταιρία ΜΚΕΚ (Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu=Εταιρία Βιομηχανίας και Χημείας), μετά από αίτημα των ΤΕΔ και των Δυνάμεων Ασφαλείας και ιδιαίτερα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις καταδρομών, ξεκίνησε το έτος 2015 τις εργασίες σχεδιασμού του τυφεκίου νέας γενιάς διαμετρήματος 5,56 x 45 mm. Το MPT-76 χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ΤΕΔ σε περιβάλλον μάχης, σε όλα τα είδη του εδάφους και σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα, λειτουργεί με «έμβολο αερίου και με σύστημα περιστρεφόμενης κεφαλής κλειδώματος».
Μπορεί να ρίξει 650 σφαίρες το λεπτό
Η εταιρία ΜΚΕΚ με δικούς της πόρους, δικούς της μηχανικούς και εργαζόμενους, σχεδίασε και παρήγαγε αυτό το όπλο, στην οποία ανήκει όλη η βιομηχανική και πνευματική ιδιοκτησία του τυφεκίου, είναι κατάλληλο ειδικά για αγώνες εντός κατοικημένων περιοχών και για τη χρήση από τις δυνάμεις καταδρομών, ένα όπλο νέας γενιάς.

Έχει βάρος 4,1 χιλιόγραμμα, με την κατασκευή του κορμού του έχει δραστικό βεληνεκές μέχρι τα 600 μέτρα. Μέγιστο βεληνεκές 1200 μέτρα, όριο ζωής κάνης 10-12000 φυσίγγια και χρησιμοποιεί φυσίγγια διαμέτρου 7,62. Το πιο αξιοσημείωτο  χαρακτηριστικό του τυφεκίου, είναι ότι έχει ταχυβολία 650 φυσίγγια το λεπτό.


Τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου:

Βάρος : 4,1 Κιλά
Μήκος : 920 mm
Δραστικό Βεληνεκές:  600 μέτρα
Ταχύτητα εξόδου φυσιγγίου από τη θαλάμη:  800 m/sn
Όριο ζωής κάνης : 10000 φυσίγγια
Γεμιστήρα : των 20 φυσιγγίων
                                         Ταχυβολία (ανά λεπτό):  650 φυσίγγια

Εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» της 28 Οκτ 2017           Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου