Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Η Αθήνα περιμένει τον Ερντογάν, όμως

Μουράτ Τσελίκ

Μεταξύ των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδος, αναπόσπαστο μέρος είναι σαφώς οι αμοιβαίες προστριβές…
Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου δεν λείπει ποτέ.
Στην Αθήνα και στην Άγκυρα, έχουν συνηθίσει να ζουν μ’ αυτές τις εντάσεις, οι οποίες κατά διαστήματα αυξάνονται και μετατρέπονται σε κρίσεις.
Με μια αντικειμενική ματιά, με ευκολία θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες σχεδόν οι εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, προέρχονται από την Αθήνα.
Η Άγκυρα είναι γενικά η αμυντική πλευρά. Και με μια ακόμα πιο ακριβή έκφραση, δίνει απαντήσεις στους χειρισμούς της Αθήνας και στην παραπληροφόρηση και είναι η πλευρά που δεν αντανακλά την αλήθεια στις Ελληνικές αιτιάσεις.

***
Για όσους παρακολουθούν τη γραμμή Τουρκίας - Ελλάδος, δεν είναι μια κατάσταση εκτός σειράς, για τις αμοιβαίες ανακοινώσεις (αντιπαράθεση) που γίνονται μεταξύ των Τουρκικών και Ελληνικών αρχών.
Όμως τις τελευταίες μέρες έχουμε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη…
Οι δυο πλευρές, κατηγόρησε η μία την άλλη, ότι δεν γνωρίζουν το διεθνές δίκαιο.
Ήτοι, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας επέκρινε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης στη Ρόδο, η οποία είναι σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες.
Πάνω σ’ αυτό, έδωσαν μια απάντηση οι Έλληνες στην Τουρκία, στην έννοια: «Εσείς δεν ξέρετε το δίκαιο, άλλωστε με τη συμφωνία που διευθετήθηκε αυτό το θέμα, δεν ήσασταν καν (ενδιαφερόμενη) πλευρά».

***
Ρωτήσαμε διπλωμάτες ειδικούς στο θέμα… Δείτε ποια είναι η ουσία της υπόθεσης…
Πράγματι, μια ομάδα νησιών συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου, δόθηκαν στην Ελλάδα από την ηττημένη Ιταλία, μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού εκκαθαρίστηκε από στρατιώτες και όπλα (εκτός από τις δυνάμεις που εξασφάλιζαν την εσωτερική ασφάλεια).
Καθώς η Τουρκία δεν συμμετείχε στον πόλεμο, δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία όταν τελείωσε ο πόλεμος. Αυτό είναι αλήθεια. Με άλλα λόγια η Τουρκία δεν ήταν διαπραγματευτής σ’ αυτή τη συμφωνία, όμως ξεφεύγει των Ελλήνων και ακόμα πιο σωστά επιλέγει να ξεφεύγει το εξής σημείο: Εάν μια συμφωνία αφορά κάποιον άλλο, η «αντικειμενική κατάσταση», γεννά μια κατάσταση. Δηλαδή όπως και σ’ αυτό το παράδειγμα, αν η κατάσταση αφοπλισμού λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλεια της Τουρκίας, αυτό ολοφάνερα αφορά την Τουρκία. Ακόμη και αν η Τουρκία δεν ήταν μεταξύ των υπογραφόντων χωρών…
Είναι δυνατόν η Ελληνική πλευρά, να μην γνωρίζει την πραγματικότητα αυτής της διεθνούς διπλωματίας?

***
Από την άλλη πλευρά, αφού η Ελλάδα είναι μια χώρα τόσο ευαίσθητη στο διεθνές δίκαιο, γιατί επί σειρά ετών δεν εφαρμόζει δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και κατά του Ελληνικού κράτους?
Δεν είναι μόνο οι αποφάσεις για το ζήτημα χορήγησης των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, αλλά και εκείνων που την περιμένουν κάτω από την Ελληνική πίεση, σαν το πρόβλημα με το όνομα της «Μακεδονίας», το θυμάστε? Ή μήπως θα πρέπει να αμφισβητηθεί η αρμοδιότητα του Διεθνούς δικαστηρίου που αποφάσισε υπέρ των Μακεδόνων !!

***
Ας επιστρέψουμε στο πρώτο θέμα..
Στο θέμα αυτής της άσκησης της Ρόδου, τίθεται ένα ακόμα σημείο στο μυαλό του ανθρώπου.
Εκτός του ότι είναι αντίθετο προς το δίκαιο, ο γείτονάς μας έκανε αμφίβιες επιχειρήσεις με την Αίγυπτο. Γιατί άραγε?
Η Τουρκία θα καταλάβει τη Ρόδο και η Ελλάδα μαζί με την Αίγυπτο θα προστατέψει τη νήσο?
Ή μήπως είναι ένα κοινό σχέδιο αυτών?
Ναι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι «δύσκολος γείτονας» για την Τουρκία, όμως μερικές φορές αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί πραγματικά.

***
Αξίζει να δούμε αυτή τη φορά πιο προσεκτικά τα νέα από την Αθήνα.
Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, θα είναι η πρώτη σε επίπεδο προέδρου, μετά από 65χρόνια.
Πριν απ’ αυτό το ιστορικό ταξίδι, οι άνθρωποι δεν αναρωτιούνται αν ο γείτονας θα ακολουθήσει μια νέα πολιτική έντασης?
 ΠΗΓΗ Εφημερίδα «Βατάν» της 8 Νοε 2017              Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου