Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΡΙΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
   
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Ελλάδα υπέγραψε την αμυντική συνεργασία «ασπίδα» για την Κύπρο
Η ΕΛΛΑΔΑ και η Κύπρος υπέγραψαν τη νέα Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έναν φορέα, μέσω του οποίου η Ευρώπη επιδιώκει να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία στη στρατιωτική φύλαξη των συνόρων της, κάνοντας βήματα αποστασιοποίησης από το NATO, που κατά βάση ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται θετική ιδιαίτερα από την Κύπρο, όσον αφορά την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.
Οι υπογραφές μπήκαν χθες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που συνεδρίασε σης Βρυξέλλες. «Συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία τα 23 από τα 28 κράτη μέλη» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη Λευκωσία, η υπογραφή της συμφωνίας χαρακτηρίστηκε «ασπίδα προστασίας» για την Κύπρο. «Δεν είναι επιθετική, αλλά αμυντική συμφωνία, και αυτό έχει πάρα πολλή σημασία. Συνεπώς εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσεις» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την ένταξη της Κύπρου στην πρώτη ταχύτητα της αμυντικής ένωσης της Ευρώπης. «Όταν είναι ασφαλής η Ε.Ε., είναι και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνεχίζει τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο η Αγκυρα
ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ κλοιό βρίσκονται Λήμνος, Λέσβος και Κύπρος! Η Αγκυρα εξέδωσε σειρά αγγελιών για τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων έως την Πέμπτη.
Με την έκδοση NAVTEX, η Τουρκία πραγματοποίησε χθες άσκηση στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Aη Στράτη, δημιουργώντας προβλήματα στον τερματικό διάδρομο του αεροδρομίου της Λήμνου, ενώ για αύριο έχει αναγγείλει άσκηση με πραγματικά πυρά στην ίδια περιοχή.
Την Πέμπτη θα διεξαγάγει άσκηση με πυρά μεταξύ Λέσβου - Χίου και Ψαρών, και την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή στα διεθνή ύδατα, νοτίως της Ικαρίας, και μέχρι τη Μύκονο και την Αμοργό. Η στοχοποίηση της Λήμνου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι... Είχε προηγηθεί ανταλλαγή NOTAMs, με την Τουρκία να δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την ύπαρξη ελληνικού εναέριου χώρου έξω από τα έξι ναυτικά μίλια και πως δεν προτίθεται να καταθέσει σχέδια πτήσης, ενώ επανέφερε τον γνωστό ισχυρισμό περί υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου, απαιτώντας μάλιστα να εξαιρεθεί μόνιμα η Λήμνος από τον σχεδιασμό ασκήσεων. Η ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων έγινε με αφορμή άσκηση που είχε αναγγείλει η Ελλάδα και τη γνωστή τακτική της Τουρκίας να αναγγέλλει άσκηση στην ίδια περιοχή, την ίδια ημέρα, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό της και περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.
Η Τουρκία έβαλε, την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο και την Κύπρο. Με τη NAVTEX 1165/17 δεσμεύει για το διήμερο σήμερα και αύριο μεγάλη περιοχή νοτίως της Λάρνακας, εντός του FIR Λευκωσίας, για την πραγματοποίηση άσκησης έρευνας και διάσωσης. Η NAVTEX είναι παράνομη και στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Φρένο» στον σουλτάνο Ερντογάν μέσω Θράκης
Ο Τσίπρας ανακοινώνει σήμερα σειρά έργων αλλά και την ανέγερση του νοσοκομείου Κομοτηνής
Αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα αναμένεται να στείλει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή, ως απάντηση σε όσα απαράδεκτα συνέβησαν κατά την... περιοδεία του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου πριν από μία εβδομάδα στη Θράκη και υπό τον φόβο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει τον χορό των προκλήσεων, εάν βέβαια οριστικοποιηθεί η επίσκεψή του στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να επισπεύσει τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλοντας έτσι να προειδοποιήσει τον Τούρκο πρόεδρο να μην τεντώσει το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Αθήνα είναι ήδη σφόδρα ενοχλημένη από τη συμπεριφορά Τσαβούσογλου (σε αντίθεση με την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κράτησε χαμηλότερους τόνους).
Ο κ. Τσαβούσογλου, ως γνωστόν, συναντήθηκε με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μέσα στα γραφεία της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Στη Θράκη, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα ανακοινώσει σειρά έργων, μεταξύ αυτών η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».
Επενδύσεις
Θα αναφερθεί επίσης, στη γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης και στο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον με άξονα τα ενεργειακά. O κ. Τσίπρας θα αναφερθεί επίσης στο θέμα της σαρίας, καθώς στις 9 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η κάτοικος Κομοτηνής Σατιτζέχ Μόλα Σάλι, με δεδομένο ότι η εφαρμογή της σε πολλές περιπτώσεις πλήττει δικαιώματα γυναικών και ανηλίκων.
Οι εργασίες του περιφερειακού συνεδρίου άρχισαν χθες με ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, αλλά συνολικά μια κρίση του παραγωγικού υποδείγματος και του συστήματος εξουσίας που το στήριζε, ενός πελατειακού, κρατικοδίαιτου και εν πολλοίς «παρασιτικού καπιταλισμού», προσθέτοντας ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο παρωχημένος νεοφιλελευθερισμός, ούτε μπορούμε να εναποθέσουμε την ανάπτυξη της χώρας στους αυτοματισμούς των αγορών».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καμπάνα επτά μηνών στον ψευδομουφτή της Ξάνθης
ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ επίδειξη δύναμης έκαναν χθες έξω από τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης ο φευδομουφτής της Ξάνθης και ένας ιμάμης που δικάστηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης φέροντας μαζί τους πέντε λεωφορεία με οπαδούς τους! Ο φευδομουφτής και ο ιμάμης οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, με τις κατηγορίες της αντιποίησης θρησκευτικής Αρχής και διατάραξης θρησκευτικής τελετής.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή επτά μηνών με τριετή αναστολή στον φευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και σε έναν ιμάμη για το πρωτοφανές επεισόδιο που σημειώθηκε στο χωριό Γλαυκή, στην Ξάνθη, στις 14 Ιουλίου 2016 κατά τη στρατιωτική κηδεία που τελούνταν στο σπίτι νεαρού στρατιώτη που πνίγηκε στην Κεραμωτή. Συγκεκριμένα, την ώρα που ο μουφτής Ξάνθης Εμίν Σινίκογλου έλεγε την προσευχή, εισέβαλε στο σπίτι του στρατιώτη ο φευδομουφτής Μέτε μαζί με τον βουλευτή Ξάνθης του Σύριζα Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και άρχισαν να λένε οι ίδιοι την προσευχή της νεκρώσιμης ακολουθίας. Στη συνέχεια προχώρησαν σε ακόμη πιο εριστική ενέργεια, καθώς μάλιστα πήραν το φέρετρο προκειμένου να μη γίνει η στρατιωτική κηδεία που είχε προγραμματιστεί.
Βγήκαν από το σπίτι κατευθυνόμενοι προς το νεκροταφείο για να κάνουν οι ίδιοι την ταφή του νεκρού παιδιού.
ΕΘΝΟΣ
Το στοίχημα της Θράκης
Ειρηνική, δημοκρατική συνύπαρξη σε συνθήκες ανάπτυξης και ανασυγκρότησης
ΤΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑ
Έναν χρόνο μετά την τελευταία του περιοδεία στην περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει σήμερα στην Κομοτηνή για το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και συνολικά δεκαοκτώ (18) μελών της κυβέρνησής του εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς και σηματοδοτεί τη βαρύτητα που θέλει να δώσει το Μαξίμου στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιφέρειας με τον αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται τη Θράκη λίγες ημέρες μετά την εκεί παρουσία του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Χακάν Τσαβούσογλου, που έκανε προκλητικά λόγο για τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή, αναφέροντας συγχρόνως την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία». H επίσκεψη Τσαβούσογλου θεωρήθηκε για πολλούς προπομπός μιας πιθανής περιοδείας Ερντογάν στη Θράκη, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος έχει προσκληθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και όχι στη Θράκη.
Με το μισό υπουργικό συμβούλιο
Όπως και να έχει, ο πρωθυπουργός μέσω της συμμετοχής του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και του προγράμματος του στους νομούς της Θράκης θα επιδιώξει να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς τους κατοίκους των νομών της ευαίσθητης περιφέρειας της χώρας και να διαβεβαιώσει ότι η πολιτεία είναι παρούσα και στηρίζει τις προσπάθειές τους για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Εκ παραλλήλου θα διαμηνύσει ότι το κράτος δεν διαχωρίζει τους χριστιανούς από τους μειονοτικούς πολίτες και ότι μέλημα της κυβέρνησής του είναι η ειρηνική και δημοκρατική συνύπαρξη σε συνθήκες ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. «Το γεγονός ότι το μισό Υπουργικό Συμβούλιο περιοδεύει στην περιφέρεια και ζητά από τους τοπικούς παράγοντες να αξιολογήσουν την κυβέρνηση σημαίνει πολλά» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει ενεργά στο παραγωγικό συνέδριο, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να ακούσει και να επιλύσει τα προβλήματά της.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης βρίσκεται σε μια φάση μετασχηματισμού και εκ των πραγμάτων η θέση της στον αναπτυξιακό χάρτη ολόκληρης της Ευρώπης αναβαθμίζεται. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν πρέπει να είναι πλέον μια ακριτική και απομονωμένη περιφέρεια, αλλά ένας ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος διεθνούς σημασίας. H ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται στα λιμάνια και στις σιδηροδρομικές γραμμές, η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου και η διασύνδεσή του με γειτονικές χώρες το καταδεικνύουν. Επιπλέον, η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου σε πλωτές εξέδρες (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει κατά πολύ τον γεωστρατηγικό ρόλο της Θράκης στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων των πέντε νομών της περιφέρειας, αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στις προοπτικές των βιομηχανικών μονάδων ζάχαρης, λιπασμάτων και ΕΝΚΛΩ, όπως επίσης και στα αγροτικά και αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους τομείς της επιχειρηματικότητας, της μεταποίησης και του αγροτικού κλάδου.
Το συνέδριο
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε ότι η καίρια γεωστρατηγική θέση, η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα και το φυσικό κεφάλαιο της περιφέρειας μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. «H Ανατολική Μακεδονία - Θράκη χρειάζεται μια νέα αρχή, μια δυνατή επανεκκίνηση για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, με συντονισμό δυνάμεων, με συνεκτικό σχέδιο, με προοδευτικές δημόσιες πολιτικές» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «ο ιστορικός κύκλος των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας φτάνει στο τέλος του» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι το τέλος των μνημονίων πρέπει να είναι οριστικό, καθαρό και χωρίς προαπαιτούμενα».
Διπλωματικοί συμβολισμοί
Μπορεί η έμφαση που θα δώσει ο πρωθυπουργός στη Θράκη να είναι στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και στις δυνατότητες του Έβρου, της Ξάνθης και της Ροδόπης να καταστούν όχι μόνο πόλος κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, όμως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα έχει εκ των πραγμάτων ισχυρούς διπλωματικούς συμβολισμούς.
Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές εκεί με μουσουλμάνους πολίτες, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες άκουσαν από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης ότι είναι εκείνος που στέκεται στο πλευρό τους και ότι η Τουρκία τούς έχει αγκαλιάσει. Ορισμένες από τις κινήσεις του Χακάν Τσαβούσογλου ενόχλησαν την Αθήνα, σε σημείο που προβληματίζεται για το πώς θα πρέπει να χειριστεί ανάλογο αίτημα από τον Ταγίπ Ερντογάν, αν επίσης θελήσει να επισκεφτεί τη Θράκη. Διότι η ελληνική πλευρά δεν θα είχε αντίρρηση να συνοδεύσει τον πρόεδρο της Τουρκίας σε όποιες επισκέψεις θέλει επί ελληνικού εδάφους, αρκεί να μην προκαλέσει με κινήσεις και δηλώσεις του.
Ο Χ. Τσαβούσογλου σε αντίθεση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ που προηγήθηκε συμπεριφέρθηκε ως ακραίος εθνικιστής, συνοδευόμενος παντού από «εκλεγμένους μουφτήδες» που έχουν διορισθεί από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, παραπέμποντας σε τουρκικές προεκλογικές φιέστες.
Γι' αυτό και υπήρξαν εισηγήσεις η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα να μην πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά να μετατεθεί για λίγο αργότερα, ίσως και στις αρχές του 2018, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία, καθώς η Θράκη αποτελεί το «αγκάθι» της επίσκεψης.
Προς τούτο, έμπειροι αναλυτές στα ελληνοτουρκικά επισημαίνουν ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να αμφισβητούν την εσωτερική ελληνική έννομη τάξη και να ενθαρρύνουν τον αλυτρωτισμό των μειονοτήτων, πολύ περισσότερο όταν είναι φιλοξενούμενοι. Διότι τους όρους της φιλοξενίας τούς θέτει πάντα ο οικοδεσπότης και όχι ο μουσαφίρης.
ΑΛΕΞΙΑ ΤΑΣΟΥΛΗ
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ε.Ε... εν όπλοις
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ
Με στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, 23 χώρες υπέγραψαν για τη δημιουργία κοινού ταμείου για την έρευνα στους τομείς της άμυνας και των οπλικών συστημάτων
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΒΗΜΑ με στόχο τη σύμπραξη των αμυντικών βιομηχανιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν χτες οι εκπρόσωποι 23 χωρών της, συνυπογράφοντας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., το πλαίσιο για τη δημιουργία της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO). Επί της ουσίας οι 23 χώρες συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την έρευνα στους τομείς της άμυνας και των οπλικών συστημάτων, κάτι που αποτελεί και τον προπομπό για τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, προκειμένου να απεξαρτηθεί η Γηραιά Ήπειρος από τις ΗΠΑ.
Τη συμφωνία συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των εξής χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Δεν υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Βρετανίας, που μπορούν να συμμετάσχουν στην PESCO σε έτερο χρόνο. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Ο δε Πάνος Καμμένος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χθεσινή ημέρα «θα μπορούσε να είναι ιστορική», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να αντλήσει η Ελλάδα για πρώτη φορά χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την αμυντική βιομηχανία. Ο υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι βάσει του κανονισμού το σύνολο της χρηματοδότησης για προγράμματα στην Ελλάδα θα μπορεί να φτάσει το 50% του εκάστοτε έργου. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας έχει προτείνει τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Εθνικιστές
Για ενδοτισμό έναντι της Ελλάδας κατηγορεί το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την εκφρασμένη πρόθεση του τελευταίου να προχωρήσει στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ». Το εθνικιστικό VMRO - DPMNE, το οποίο, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού, έκανε σημαία του τον αλυτρωτισμό και την προγονολατρία, συνεχίζει τη σκληρή στάση του, η οποία οδήγησε τη χώρα στο περιθώριο και στη διεθνή απομόνωση. «Ο κατάλογος των επαίσχυντων παζαρεμάτων και των αντι-"μακεδονικών" ενεργειών και θέσεων είναι πολύ μακρύς» τονίζει σε ανακοίνωσή του, θυμίζοντας εποχές από το χειρότερο παρελθόν των Βαλκανίων.
Τ.Τ.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Επεκτείνεται η ρωσοτουρκική (λύκο)συμμαχία
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ TΣIAPA
Πούτιν και Ερντογάν -μετά τη συνάντηση τους στο Σότσι- διαβεβαίωσαν ξανά τους δημοσιογράφους ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις «έχουν αποκατασταθεί πλήρως» και «βελτιώνονται συνεχώς με εντατικούς ρυθμούς», τα βαθύτερα όμως στρατηγικά συμφέροντα τους παραμένουν διαμετρικά αντίθετα, καθώς η Ρωσία είναι ο βασικός «σπόνσορας» και σύμμαχος της Δαμασκού και του Ασαντ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τους σουνίτες αντάρτες της Ιντλίμπ -που αρνούνται ώς τώρα κάθε πολιτική διευθέτηση με τον προελαύνοντα Ασαντ- και ταυτόχρονα θέλει με κάθε μέσο να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορα της
ΚΑΘΩΣ Ο ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΣ πόλεμος κατά του «Ισλαμικού κράτους» σε Συρία και Ιράκ βαίνει προς το οριστικό τέλος του, δίνουν και παίρνουν τα διμερή τετ α τετ μεταξύ των ισχυρών «παικτών», που πυροδότησαν και έκτοτε τροφοδοτούν επί εφτά σχεδόν χρόνια τον κατ' όνομα «εμφύλιο». Έτσι, μετά τη βαρυσήμαντη συνάντηση και το κοινό ανακοινωθέν των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βιετνάμ (με το οποίο αμφότεροι παραδέχτηκαν πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο συριακό ζήτημα και συμφώνησαν να συνεργαστούν στο διπλωματικό κομμάτι για να δοθεί ένα τέλος στο δράμα), χτες ήταν η σειρά του Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει στον «διάλογο», προτείνοντας -με τον γνωστό τουρκικό «τσαμπουκά»- σε Ρωσία και ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τα πολεμικά πεδία! «Δυσκολεύομαι να καταλάβω αυτά τα σχόλια [σ.σ. των Πούτιν – Τραμπ]... Αν μια στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης, τότε αυτοί που το λένε αυτό θα πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Σότσι, όπου συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Ρώσο πρόεδρο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν προειδοποίησε τις χώρες που συνεργάζονται με τους Κούρδους πολιτοφύλακες (δηλαδή βασικά τις ΗΠΑ) να αποσύρουν τους άνδρες τους από τα στρατόπεδά τους γιατί «όποιος είναι με τους τρομοκράτες, θα θεωρείται και αυτός τρομοκράτης»!
Τα επόμενα βήματα
Στην ατζέντα των Πούτιν και Ερντογάν, που διαβεβαίωσαν ξανά τους δημοσιογράφους ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις «έχουν αποκατασταθεί πλήρως» και «βελτιώνονται συνεχώς με εντατικούς ρυθμούς», το κύριο γεύμα ήταν προφανώς τα επόμενα βήματα στο Συριακό, και ιδιαίτερα η πιθανότητα για έναν νέο πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων, οι τουρκικές προτάσεις για «κοινή δράση» με τους Ρώσους στη συριακή επαρχία - κλειδί Αφρίν και βέβαια το γνωστό θέμα με την αγορά του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που αποτελεί «καρφί στο μάτι» Αμερικανών και ΝΑΤΌΊκών εν γένει.
Το ρωσοτουρκικό φλερτ ή σωστότερα η... λυκοσυμμαχία καλά κρατεί, ιδίως εν μέσω της συνεχιζόμενης απομάκρυνσης της Τουρκίας από το δυτικό στρατόπεδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και οι δύο χώρες συνεργάζονται, υποτίθεται, στενά στη Συρία με στόχο την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης» στον πόλεμο. Πράγματι, οι κοινές προσπάθειες Αγκυρας Μόσχας είχαν αποτέλεσμα να οριστούν ζώνες αποκλιμάκωσης σε ορισμένες περιοχές της Συρίας, που συνέβαλαν στον περιορισμό των εχθροπραξιών. Όμως τα βαθύτερα στρατηγικά συμφέροντά τους παραμένουν διαμετρικά αντίθετα, καθώς η Ρωσία είναι ο βασικός «σπόνσορας» και σύμμαχος της Δαμασκού και του Ασαντ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τους σουνίτες αντάρτες της Ιντλίμπ που αρνούνται ώς τώρα κάθε πολιτική διευθέτηση με τον προελαύνοντα Ασαντ και ταυτόχρονα θέλει με κάθε μέσο να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στα νότια σύνορά της. Αυτό που τους ενώνει, σε τελική ανάλυση, είναι η αμερικανική παρουσία στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων και η ανάγκη συμμαχιών εν όψει της τελικής μοιρασιάς : θα λέγαμε ότι σε αυτή τη φάση του πολέμου, Ρωσία και Τουρκία, Πούτιν και Ερντογάν, έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον.
Για το εμπάργκο
Το συριακό πρόβλημα δεν ήταν όμως το μοναδικό, καθώς στη συνέχεια ο Ερντογάν θα ταξιδέψει στο Κουβέιτ και το (αποκλεισμένο εδώ και πέντε μήνες από τους γείτονές του) Κατάρ, σε μια νέα προσπάθεια να σπάσει το εμπάργκο. Το εμπάργκο άλλωστε δεν είναι, στην πραγματικότητα, παρά ένα μόνο επεισόδιο στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ του σιιτικού Ιράν και των συμμάχων του με την ακραία σουνιτική Σαουδική Αραβία, που τις τελευταίες μέρες έχει επεκταθεί -εκτός από τη μαρτυρική Υεμένη- και στον Λίβανο, με το θρίλερ της παραίτησης (;) του πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι. Οι Σαουδάραβες αλλά και οι Ισραηλινοί βλέπουν με ανησυχία την παγίωση των φιλοϊρανικών δυνάμεων (Χεζμπολάχ, Χούτι, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ κ.ά.) σε ολόκληρη την περιοχή, με τα «γεράκια» του Τελ Αβίβ να κάνουν πλέον λόγο για συνεχή «σιιτικό διάδρομο» μεταφοράς μαχητών και πολεμικού υλικού από την Τεχεράνη ώς τη Μεσόγειο και τον Κόλπο: με την υποστήριξη του Τραμπ, που αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, οι Σαουδάραβες υπό τον νεαρό και πολεμοχαρή πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αντιδρούν όλο και πιο βίαια, είτε με οικονομικά (βλέπε Κατάρ) είτε με στρατιωτικά (Υεμένη) μέσα, ενώ τώρα απειλούν ευθέως τον Λίβανο.
Και ο «σουλτάνος» Ερντογάν, που αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτης των σουνιτών σε όλο τον αραβικό κόσμο, έχει τώρα την ευχέρεια να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή –«ειρηνοποιού» (και) σ' αυτή την κρίση, προσβλέποντας μελλοντικά οφέλη εκεί που πραγματικά καίγεται- στην κουρδοκρατούμενη σήμερα Ροζάβα, το Αφρίν, το βόρειο Χαλέπι και τα περίχωρα της Ράκα, στη βόρεια Συρία.
ΕΣΤΙΑ
Οί ΗΠΑ ζητούν προθεσμία γιά το Κοσσυφοπέδιο
Πρίστινα. Τό Κοσσυφοπέδιο μέ την συγκατάθεση των ΗΠΑ ζητεί χρονική προθεσμία 18 μηνών γιά την ολοκλήρωση του διαλόγου μέ τό Βελιγράδι, και μετά τό πέρας αυτής θά πρέπει νά ακολουθήσει διεθνής Διάσκεψις. Ή Pristina έχει ήδη λάβει άπό αρκετές χώρες θετικές απαντήσεις στήν πρότασή της, μέ εξαίρεση τήν Γερμανία.
Ό πολιτικός αναλυτής άπό τήν Πρίστινα Β. Becaj έδήλωσε στό «Sputnik» ότι οι διαπραγματεύσεις πού δέν έχουν όριο δέν οδηγούν πουθενά.
Άπό τήν άλλη πλευρά, ό Πρόεδρος τής Επιτροπής γιά τό Κοσσυφοπέδιο M. Drecun επεσήμανε ότι τό Βελιγράδι επιθυμεί τήν επιτυχία τής διαδικασίας τών Βρυξελλών και τήν επίλυση όσο τό δυνατόν περισσοτέρων ζητημάτων, όπως τό θέμα τής επιστροφής τών Σέρβων και ή διευκρίνισις τής τύχης τών αγνοουμένων. Κατά τόν Drecun αυτά είναι όλα τά θέματα άπό τά όποια έκφεύγουν οι Αλβανοί. Ωστόσο δίδουν ήμερομηνία γιά τήν υλοποίηση τοΰ βασικού πυλώνος τής διαδικασίας τών Βρυξελλών πού είναι ή ίδρυσις τής Ενώσεως Σερβικών Δήμων.
Επίσης τό Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει νά ορίσει μια λίστα θεμάτων πού είναι πρός συζήτησιν, όπως ή θέσις τής σερβικής κοινότητος στό Κοσσυφοπέδιο, ή λύσις τοΰ ζητήματος τών άμοιβαίων άξιώσεων, τά θέματα ιδιοκτησίας, ή λήψις χρημάτων άπό τά περιφερειακά ταμεία, ή ένταξις τοΰ Κοσσυφοπεδίου στόν OHE.
Ή Πρίστινα προτίθεται νά συζητήσει αυτά τά ζητήματα μέ τό Βελιγράδι τόν επόμενο Ιανουάριο, εάν λάβει πράσινο φώς άπό τήν EE γιά τό 18μηνο.
ΕΣΤΙΑ
Ρωσσικά MME διεισδύουν στά Βαλκάνια
Βερολίνο. Διείσδυση στά Βαλκάνια υποστηρίζεται ότι κάνουν τό ρωσσικό πρακτορείο «Sputnik» καί τό αδελφό κανάλι RT (κάποτε Russia Today). Συμφώνως πρός την Deutsche Welle, τά έν λόγω μέσα μεταδίδουν τίς πληροφορίες τους στά γερμανικά, τά σερβικά καί τά κροατικά. Εφημερίδες καί διαδικτυακές πύλες στην Κροατία, τήν Σερβία, τήν Βοσνία Έρζεγοβίνη καί τήν ΠΓΔΜ μπορούν νά αναμεταδίδουν δωρεάν τό υλικό καί συνήθως τό υιοθετούν, ώς έχει, χωρίς σχόλια. Μέ τόν τρόπο αυτό οι θέσεις της Μόσχας γίνονται ευρύτερα γνωστές. Αντίπαλοι της Ρωσσίας ισχυρίζονται πώς ή Μόσχα μέσα άπό αυτά τά MME προσπαθεί νά αποκτήσει επιρροή καί νά αποτελέσει αντίβαρο στήν Ούάσιγκτων και τίς Βρυξέλλες ακολουθώντας τό δόγμα «διαίρει καί βασίλευε». Κατά τήν άποψή τους ή ένημέρωσις άπό τήν Μόσχα ύποδαυλίζει πολλές εστίες κρίσεως: Σέρβοι εναντίον Κροατών, Αλβανοί εναντίον Σέρβων, Σέρβοι εναντίον πολιτών άπό τήν ΠΓΔΜ. Ή Μόσχα δαιμονοποιώντας τήν EE καί τό NATO θέλει νά παρεμποδίσει τά βαλκανικά κράτη νά προσεγγίσουν τίς βορειοατλαντικές δομές, όπως έγινε προσφάτως μέ τό Μαυροβούνιο καί τήν ΠΓΔΜ.
ΕΣΤΙΑ
Αυστραλία καί έπενδύσεις
Στήν Αυστραλία ευρίσκεται ό υπουργός Οικονομίας καί Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πλαίσιο τής συμμετοχής του στο Επενδυτικό Road Show τής Αυστραλίας πού πραγματοποιείται άπό 13 έως 20 Νοεμβρίου. Σκοπός τοϋ ταξιδιού είναι ή προσέλκυσις αμέσων ξένων έπενδύσεων μέσω τής προβολής τής έπιχειρηματικής καί έπενδυτικής φυσιογνωμίας τής χώρας στήν αυστραλιανή έπενδυτική κοινότητα, όπως σημειώνεται σέ σχετική ανακοίνωση τοΰ Υπουργείου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας»
Ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί μιλάει στην «Κ» για το διήμερο της ελληνογαλλικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας
ΤΗΣ ΕΛΙΣ ΚΙΣ
Οι συζητήσεις στα πηγαδάκια σε διαφορετικά σημεία της Τεχνόπολης έδειχναν το αίσθημα αισιοδοξίας ως προς τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε δυο οικοσυστήματα που εξελίσσονται γοργά. Τα ελληνικά και γαλλικά startups που «συναντήθηκαν» στο 2ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Τεχνολογίας του δικτύου Mazinnov, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, είχαν ως φυσικό σύνδεσμο την καινοτομία και ουσιαστικό σύμμαχο τη γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, υπό τον πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί.
«Θέλαμε να γράψουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Γαλλίας - Ελλάδας μέσω της καινοτομίας», λέει ο Γάλλος πρέσβης και οργανωτής του φόρουμ σε συνέντευξή του στην «Κ». «Έχουμε ήδη γράψει στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό. Η καινοτομία είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα και βρίσκεται παντού, όχι μόνο στον ψηφιακό τομέα».
Στη δεύτερη έκδοση του φόρουμ, η καινοτομία πέρασε μέσα από μοντέλα μέτρησης λιτής επιχειρηματικής εκκίνησης, ψηφιακές υπηρεσίες στον χώρο της υγείας, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά ιστορικών πολιτισμών. Για τους δυναμικούς «μικρούς» των startups, η επαφή με τους «μεγάλους» των επιχειρήσεων αποτέλεσε μια ευκαιρία - πρόκληση, ενώ την ίδια στιγμή «παίκτες» όπως η Banque de France, μεταξύ άλλων, έδειξαν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο της καινοτομίας.
Παρών σε όλες τις δραστηριότητες του διημέρου, ο Γάλλος πρέσβης παρακολούθησε ελληνικές και γαλλικές εταιρείες να «υιοθετούν» ελληνικές και γαλλικές startups, αλλά και νέους να οραματίζονται την Ελλάδα του μέλλοντος, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. «Όλοι οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το φόρουμ εξέφρασαν τη χαρά τους. Πίσω από τα νούμερα υπάρχει η ποιότητα. Όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το φόρουμ τους έδωσε την ευκαιρία να έχουν επαφές πέρα από εκείνες που είχαν ήδη πραγματοποιήσει», σημειώνει ο κ. Σαντεπί.
Startups και εταιρείες αποδέχτηκαν την πρόσκληση της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ της «Έξυπνης Πόλης», π.χ., ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβαλαν χειροπιαστές ιδέες. «Όταν έχουμε μια ιδέα, ένα σχέδιο, πάντα χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα αναπτύξουμε. Σήμερα, όμως, αυτό ισχύει ίσως ακόμα περισσότερο απ' ό,τι πριν από 100 χρόνια. Και αυτό γιατί ο κόσμος τώρα είναι πάρα πολύ περίπλοκος», συμπληρώνει ο Γάλλος πρέσβης. «Γιατί όταν δεν ξέρεις να διαχειριστείς θέματα λογιστικά, μάνατζμεντ, μάρκετινγκ, κανονισμών ή τις ευκαιρίες που υπάρχουν για κάποιου είδους χρηματοδότησης, είναι εύκολο να χαθείς».
Στην Ελλάδα, συνεχίζει o Γάλλος πρέσβης, η ύπαρξη θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας ήταν δεδομένη, όμως αυτό που έλειπε, από πλευράς Γαλλίας, ήταν η δυνατότητα μια καταξιωμένη εταιρεία να δώσει ένα χέρι βοήθειας στις νεοφυείς. Το Mazinnov επιθυμεί να «αναδείξει τον πλούτο του ελληνικού οικοσυστήματος», συμπληρώνει. Αν η πρώτη έκδοση του φόρουμ, που έγινε στο Παρίσι το 2016, ήταν μια προσπάθεια για ένα είδος «Bing Bang», μεταξύ των δύο χωρών, η δεύτερη έδειξε πως το δίκτυο αρχίζει να αναπτύσσεται. Σειρά τώρα έχει η τρίτη συνάντηση, που σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη θα έχει χαρακτήρα «αποκέντρωσης». Φιλοδοξία του κ. Σαντεπί είναι το φόρουμ να φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα και στην Κρήτη.
«Κραταιά η ελληνική ψυχή»
«Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα», λέει ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Αυτό που κρατάω είναι ότι στην Ελλάδα αυτή η ανθοφορία των startups, ο πλούτος του οικοσυστήματος που υπάρχει στη χώρα αντικατοπτρίζει ένα πράγμα, ότι η κρίση δεν έσβησε την ελληνική ψυχή. Δεν γνωρίζω αν της έδωσε ένα έναυσμα, αλλά σίγουρα δεν την έσβησε».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
2.023 ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Συνολικά 2.023 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής τους, τον Οκτώβριο. Εις βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.482 άτομα), το Πακιστάν (181 άτομα), τη Γεωργία (68 άτομα), την Αλγερία (53 άτομα), το Ιράκ (39 άτομα), το Ιράν (22 άτομα), την Τουρκία (22 άτομα) και το Μαρόκο (20 άτομα). Από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους 16.003 άτομα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
H E.E.  η ιστορία και η Καταλωνία
ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΡΑΚΑ*
Η καταλανική κρίση έφερε στο προσκήνιο την ύπαρξη κεντρόφυγων τάσεων, από τις οποίες καμία χώρα, ακόμη και ευρωπαϊκή, δεν είναι πλήρως απαλλαγμένη
Η σημερινή κρίση του καταλανικού ζητήματος έχει παλιές ρίζες στην ιστορία της Ισπανίας. Η Ισπανία, και μετά την ένωση της Καστίλλης και Αραγωνίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, παρέμεινε, κάτω από τους βασιλείς της δυναστείας των Αψβούργων, κράτος με αποκεντρωμένες περιοχές, όπως τα παλαιά βασίλεια Λεόν, Καστίλλης, Γρανάδας, Αραγωνίας, δουκάτο Βαρκελώνης, και με τοπικά προνόμια, τόσο στην Ιβηρική Χερσόνησο όσο και στις υπερπόντιες κτήσεις της. Η Καταλωνία δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη αλλά υπαγόταν στο βασίλειο της Αραγωνίας. Ύστερα από ένα διάλειμμα 40 ετών βίαιης ενοποίησης από το καθεστώς του Φράνκο, το δημοκρατικό σύνταγμα του 1978, που αναφέρεται σε εθνότητες που απαρτίζουν το ισπανικό κράτος, καθιέρωσε ένα πολύ προχωρημένο καθεστώς αυτονομίας για τις 17 περιοχές της χώρας, όπου, μεταξύ των άλλων, οι τοπικές γλώσσες είναι ισότιμες με την ισπανική και η παιδεία αρμοδιότητα των περιφερειών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις περιφέρειες που υπάρχουν αποσχιστικά κινήματα, στην Καταλωνία, στη Χώρα των Βάσκων και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλικία, ομιλούνται αντίστοιχες γλώσσες, όταν, ως γνωστόν, η γλώσσα αποτελεί κύριο στοιχείο εθνικής ταυτότητας. Με αυτό το ισπανικό συνταγματικό πλαίσιο και το ιδιαίτερο πολιτισμικό υπόβαθρο της Καταλωνίας, εδώ και 40 χρόνια, μια δραστήρια εθνικιστική ηγεσία επιδόθηκε σε συστηματική αποσχιστική πολιτική, με κύριους στόχους την επιβολή της καταλανικής γλώσσας και εκτόπιση της ισπανικής στην τοπική διοίκηση, την παιδεία και τα μέσα ενημέρωσης, και τη γραφή και διδασκαλία μιας νέας ιστορίας του καταλανικού έθνους, διαχρονικού κατ' αυτήν «θύματος της ισπανικής επιβουλής», που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ξεχωριστής από την Ισπανία καταλανικής εθνικής συνείδησης σε σοβαρό τμήμα των κατοίκων της περιοχής.
Ενδιαφέρον έχει, από ευρωπαϊκής σκοπιάς, η διαφορετική στο θέμα πορεία της γειτονικής με την Ισπανία Γαλλίας. Εκεί, η Γαλλική Επανάσταση εδημιούργησε ένα συγκεντρωτικό κράτος, με ομοιόμορφο για τις περιοχές διοικητικό και εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την εξάλειψη τοπικών γλωσσών και θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη αναθεώρηση του συντάγματος ορίζει ότι εθνική γλώσσα είναι η γαλλική, εμποδίζοντας έτσι την αναγνώριση και τη διάδοση παλαιών τοπικών διαλέκτων, ενώ σημειώθηκε και ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο νομικού κειμένου όπου γινόταν λόγος για λαό της Κορσικής, περιοχής με αποσχιστικές τάσεις.
Η καταλανική κρίση φέρνει στο προσκήνιο την ύπαρξη κεντρόφυγων τάσεων, από τις οποίες καμία χώρα ακόμη και ευρωπαϊκή δεν είναι πλήρως απαλλαγμένη, ιδίως στην εποχή μας που το κράτος έθνος δέχεται περιορισμούς της κυριαρχίας του από το ακατάσχετο ρεύμα της παγκοσμιοποίησης και την έξαρση των τοπικισμών.
*Πρέσβης ε.τ., πρώην πρέσβης της Ελλάδος σε Ισπανία και Γαλλία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
«Στοπ» Ισραήλ σε αξιωματούχους Ε.Ε.
Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε μια ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων να επισκεφθούν το Ισραήλ εξαιτίας των προσπαθειών τους να προωθήσουν μποϊκοτάζ κατά του εβραϊκού κράτους. Ο υπουργός Εσωτερικών Άριε Ντέρι προανήγγειλε ότι θα ζητήσει να εμποδιστεί η είσοδος των είκοσι αξιωματούχων στη χώρα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται Γάλλοι βουλευτές και δήμαρχοι, καθώς και μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Η ομάδα επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ και τις περιοχές της Παλαιστινιακής Αρχής από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 23 του μηνός και αρχικός της στόχος ήταν να επισκεφθεί τον Μαρουόν Μπαργούτι και άλλους Παλαιστίνιους κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές για να παράσχει την υποστήριξη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου