Η διασπορά αυτή άρχισε να υφίσταται μετά την παραχώρηση του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Βρετανική Αυτοκρατορία, καθώς αρκετοί Τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν πρωτίστως στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.
Η μετανάστευση αυτή κλιμακώθηκε με αφορμή τις διακοινοτικές ταραχές της δεκαετίας του 1950 και του 1960, καθώς οι Τουρκοκύπριοι υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν σε θύλακες στην Κύπρο.
Σύγχρονη μελέτη του Υ-χρωματοσώματος (πατρικού) Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, έδειξε ότι υπάρχει εξαιρετικά υψηλή συγγένεια μεταξύ τους και γενικώς κοινή καταγωγή από προ-οθωμανικούς πληθυσμούς. 
Οι Τουρκοκύπριοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αποτελούν «εξισλαμισθέντες» Έλληνες και κρυπτοχριστιανούς και αυτό ταράζει την «υπεροχή» που νιώθουν ψευδώς οι αγαρηνοί Τούρκοι  ενώ τους προκαλεί φόβο υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα «ματωμένα χώματα» δεν είναι δικά τους,  και ότι θα ξεκουμπιστούν κάποια στιγμή γυρνώντας στην γενέτειρα τους το Ανατολικό Τουρκεστάν στην δυτική Κίνα.