Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Τουρκία: Δεν ελέγχουμε μόνο τα Καρτνάκ (Ιμια), ελέγχουμε και όλο το Αιγαίο

Του Βασίλη Καπούλα
Θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Α.Μεσόγειο καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ σήμαναν τελικά την έναρξη τουρκικών προκλητικών και ποιοτικά ενισχυμένων- σε πρώτη φάση επεισοδίων- στην Κυπριακή ΑΟΖ. Γι αυτό και το «οκ» της Γαλλίας προς την Ελλάδα για αγορά πολεμικών πλοίων… 
Σε συναγερμό ο ελληνικός στόλος και το Πεντάγωνο από τις προθέσεις των Τούρκων που έχουν σχεδιάσει πολεμικό επεισόδιο ταυτόχρονα σε κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο  ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Β. Συρία .
Τουρκικά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν και παρενόχλησαν το πλωτό γεωτρύπανο της εταιρίας ΕΝΙ «Saipem12000″ κατά την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Καθώς το πλοίο έπλεε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία το κάλεσαν να αλλάξει πορεία με το αιτιολογικό ότι πλέει σε «ξένα» χωρικά ύδατα.
Δύο τορπιλάκατοι και μία φρεγάτα που βρίσκονται εντός της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία με παράτυπη navtex, κοντά στις ακτές του Κάβο Γκρέκο, κάλεσαν τον καπετάνιο του γεωτρύπανου να αλλάξει πορεία, καθώς όπως είπαν, βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της «νοτίου Κύπρου».
Μάλιστα το γεωτρύπανο Saipem 12000, ενώ προσέγγιζε τον τελικό του προορισμό, άλλαξε πορεία και για αρκετή ώρα έκανε κύκλους στην περιοχή που βρίσκεται το τεμάχιο 3.
Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, μετά την παρενόχληση από τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, έπειτα από οδηγίες από τη Ρώμη, σταμάτησε, προσωρινά, την πορεία του προς το σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 και πλέον πλέει σε κυκλικά, αναμένοντας νεότερες οδηγίες.
Βρίσκεται δύο με τρεις ώρες μακριά από το σημείο της γεώτρησης.
Στην περιοχή παραμένουν τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με χώρες όπως η Ιταλία, προκειμένου να να τερματιστεί άμεσα η νέα τουρκική πρόκληση δια της διπλωματικής οδού.
Τι λένε ανώτατες κυπριακές κυβερνητικές πηγές
«Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις της Τουρκίας και αντιδρούμε με όλα τα νόμιμα και προβλεπόμενα μέσα που διαθέτουμε»,  δηλώνει Κύπριος αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εντός της θαλάσσιας περιοχής την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει με παράτυπη οδηγία προς ναυτιλωμένους, μέσω του συστήματος NAVTEX, για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.
Τουρκικός στολίσκος πλέει κοντά στην περιοχή έχοντας σαν έδρα το λιμάνι της Ατάλλειας και είναι έτοιμος να προσπαθήσει να προκαλέσει να ακυρώσει τις εξορύξεις , ειδικά μετά την ανακοίνωση εύρεσης νέου τεράστιου κοιτάσματος.
Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα μιας και ο Ερντογάν νιώθει πανίσχυρος καθώς δεν τον ενοχλεί κανένας ούτε στην Συρία ούτε αλλού…
 


Στο Αιγαίο πετάει η τουρκική στρατιωτική ηγεσία εκτοξεύοντας απειλές – Ο Χ.Ακάρ επανέφερε το δόγμα των 2,5 πολέμων
Aπάντηση στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, και τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, οι οποίοι πέταξαν  με Mirage 2000-5 πάνω στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιμίων (βίντεο παρακάτω) δίνει αυτή τη στιγμή η Αγκυρα μέσω του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ. Χουλουσί Ακάρ.
Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πτήση του Χ.Ακάρ μαζί με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία στο Αιγαίο με ιπτάμενo ραντάρ τύπου Ε-7Τ AEW&C (Peace Eagle) όπως κωδικοποιήθηκαν από την Αεροπορία τα ιπτάμενα ραντάρ Boeing 737-7ES Peace Eagle.
O Χ.Ακάρ συνοδεύονταν από τον αρχηγό Στρατού Ξήράς Γιασάρ Γκιουλέρ, τον αρχηγό του Ναυτικού της Τουρκίας Αντνάν Οζμπάλ και τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας Χασάν Κιουτσούκακγιουζ.
Ο ίδιος συνέχισε και υποστήριξε πως η Άγκυρα ελέγχει τα Ιμια αλλά και όλο το Αιγαίο!

«Δεν ελέγχουμε μόνο τα Καρτνάκ (´Ιμια ). Αλλά ελέγχουμε και όλο το Αιγαίο. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιχειρήσεις και στο Αφρίν και να ελέγχουμε ταυτόχρονα την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» δήλωσε ο τούρκος αρχηγός.
Ομως δεν πρόκειται απλά για μια «απάντηση» αλλά ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ επανέφερε ουσιαστικά το δόγμα των 2,5 πολέμων.

Το δόγμα αυτό που είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά την δεκαετία του 1990 και ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις εκείνης της εποχής, επανήλθε αδειάζοντας τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις όλης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών έναντι της Τουρκίας. 

Το «θηρίο» όχι απλά δεν εξημερώθηκε αλλά διεύρυνε τις απαιτήσεις του.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το δόγμα των 2,5 πολέμων , οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να διεξάγουν 2,5 πολέμους:
Eνα μέτωπο στα δυτικά με την Ελλάδα,
Ενα στα ανατολικά με την Συρία και τους Κούρδους-Αμερικάνους εκεί
Ενα στο εσωτερικό με τους Κούρδους.

Νωρίτερα όλοι οι αρχηγοί είχαν επισκεφθεί τις στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα με τη Συρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ηγεσία πέταξε στην περιοχή του Αιγαίου με ένα ιπτάμενο ραντάρ της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Τουρκικά Μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν τις δηλώσεις Ακάρ συνοδεύουν τα δημοσιεύματα με φωτογραφίες του Τούρκου επιτελάρχη μέσα από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235.
Όπως είναι γνωστό τα συγκεκριμένα τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πραγματοποιούν καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σκανάροντας το Αιγαίο.

Έμπειροι τούρκοι αναλυτές εκτιμούν πως «ο Τούρκος αρχηγός έστειλε μήνυμα στην Αθήνα δείχνοντας πως η Άγκυρα δεν εγκαταλείπει τα συμφέροντα της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο , επειδή πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία».
Αλλωστε, οι ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν βρεθεί είναι τόσο μεγάλες ώστε να δικαιολογείται ακόμη και η ένοπλη σύρραξη σύμφωνα με παλαιότερη τουρκική ανάλυση.

Τούρκια: «Θέλουμε η «Μακεδονία» να μπεί το ΝΑΤΟ καί θα μπεί μόνο με το όνομα «Μακεδονία»
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι το τουρκικό γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, θα επισκεφτεί την Τουρκία για διμερείς συνομιλίες,
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ζάεφ θα επισκεφθεί τη χώρα μετά από πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, και κατά τη διάρκεια επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν διάφορα διμερή και περιφερειακά θέματα.
Επιπλέον, η ανακοίνωση τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας ότι «ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών είναι οι συμπατριώτες μας στη «Μακεδονία»»
Τέλος, στην ανακοίνωση η Τουρκία εξέφρασε τη στήριξη της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ για «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα και τα Βαλκάνια».
                                              Πολλοί..... τετράστεροι







Υπενθυμίζουμε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της εκπαίδευσης μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της προσωπικής επαφής με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.
Ο Ναύαρχος αφού ενημερώθηκε για την ημερήσια δραστηριότητα της 114 ΠΜ, έλαβε μέρος σε πτήση προγραμματισμένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης της 331 Μοίρας, «ΘΗΣΕΑΣ».
Αφού φόρεσε την προβλεπόμενη στολή ανέβηκε σε μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5, που θα απογειωνόταν μαζί με ένα ακόμα σε σχηματισμό ζεύγους αεροσκαφών. O Αρχηγός ΓΕΑ ήταν στο δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού.
Το σενάριο της αποστολής προέβλεπε πτήση χαμηλής ναυτιλίας, σε θαλάσσια περιοχή κεντρικού-ανατολικού Αιγαίου, στο «τόξο» Εύβοιας, Καλόγερων- Ικαρίας – Λέρου – Ιμίων – Νάξου, εκτέλεση εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους καθώς και εικονική αερομαχία μεταξύ των αεροσκαφών του σχηματισμού
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου